Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Πέτσας: Έχουμε το δίκαιο και τους συμμάχους με το μέρος μας

Για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και τα όσα πέτυχε η Ελλάδα αναφέρθηκε, σε πρωινή του συνέντευξη, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Πέτσας «εμείς ζητήσαμε σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Την ύψιστη δυνατή πολιτική καταδίκη αυτών των ενεργειών. Την αναγνώριση ότι η «συμφωνία» Τουρκίας-Λιβύης δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, είναι μια άκυρη «συμφωνία». Και τρίτο, την πλήρη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου. Αυτά και τα τρία τα πετύχαμε.

Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη: 

Καταρχάς, η συμπεριφορά αυτή ότι «προχωρώ μόνος μου και ορίζω, όπως εγώ νομίζω, θέματα που καλύπτονται πάντα από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας» , τελικά οδηγούν, όπως είδαμε, σε μια διπλωματική απομόνωση. Από τις χώρες της περιοχής, την Ιταλία, την Αίγυπτος, το Ισραήλ, αλλά και από άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, οι Η.Π.Α., η Ρωσία, από παντού υπήρξε καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας, η οποία την απομόνωσε. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν κάνει κάποιες σπασμωδικές κινήσεις. Αντίθετα, αυτό ήταν κάτι αναμενόμενο, γιατί πρέπει πάντα να βλέπουμε αυτές τις αντιδράσεις, στο πλαίσιο και των εσωτερικών εξελίξεων που υπάρχουν σε χώρες όπως η Λιβύη και η Τουρκία. Και αυτή η πίεση στο εσωτερικό βγαίνει συνήθως με σπασμωδικές ενέργειες στο εξωτερικό. Εμείς είμαστε ψύχραιμοι, ξέρουμε ότι το δίκιο είναι με το μέρος μας, ξέρουμε ότι έχουμε τους συμμάχους μας, ξέρουμε ότι μπορούμε να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και αυτό θα κάνουμε.

Για κυρώσεις σε Τουρκία

Ένα πλαίσιο κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία έχει ενεργοποιηθεί, ήδη, από το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 17-18/10, το οποίο πάτησε σε προηγούμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, υπάρχει ένα πλαίσιο κυρώσεων, που φτάνει μέχρι και σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν την Τουρκία σε παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου. Επομένως το πλαίσιο των κυρώσεων υπήρχε. Εμείς ζητήσαμε σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Την ύψιστη δυνατή πολιτική καταδίκη αυτών των ενεργειών. Την αναγνώριση ότι η «συμφωνία» Τουρκίας-Λιβύης δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα είναι μια άκυρη «συμφωνία». Και τρίτο την πλήρη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου. Αυτά και τα τρία τα πετύχαμε. Και όταν οι ηγέτες βάζουν την υπογραφή τους σε αυτά τα συμπεράσματα, μετά ένας ολόκληρος μηχανισμός, από τους Υπουργούς μέχρι τις γραφειοκρατικές δομές της Ε.Ε., μπαίνουν σε κίνηση για να είναι σε ετοιμότητα να εξειδικεύσουν είτε πλαίσια κυρώσεων είτε άλλες ενέργειες που θα βοηθήσουν την Ελλάδα στην προάσπιση των δικαιωμάτων της.
Για τις έρευνες στις θαλάσσιες ζώνες και τις επιστολές της Ελλάδας στον Ο.Η.Ε.

Η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε υπογράψει τέσσερις συμφωνίες για έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης, αλλά, δυστυχώς, δεν προχώρησε στην κύρωσή τους. Ήρθε η νέα Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, προχώρησε άμεσα στην κύρωση και είδαμε το τραγελαφικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η Κυβέρνηση του οποίου είχε υπογράψει τις συμφωνίες δεν ψήφισε την κύρωσή τους στη Βουλή. Πρέπει να είμαστε σοβαροί, να κοιτάζουμε μακριά και να είμαστε ψύχραιμοι.

Οι θαλάσσιες ζώνες οριοθετούνται με συγκεκριμένο τρόπο. Η άκυρη «συμφωνία», που υπέγραψε η Λιβύη με την Τουρκία, δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Εμείς έχουμε στείλει επιστολή και στον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε. και στην προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας που εξηγούμε τα νομικά επιχειρήματα. Και λέμε, επίσης, ότι τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες μπορεί να διαταράξουν και την περιφερειακή ειρήνη, για την οποία αρμόδιο να κάνει τα πάντα, για να τη διαφυλάξει, είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Για τις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ

Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε στην καλύτερη δυνατή συνεργασία με όλες τις χώρες της περιοχής μας. Με το Ισραήλ, πράγματι, έχουμε μια καλή συνεργασία, που έχει ξεκινήσει από προηγούμενες κυβερνήσεις και θα συνεχιστεί και θα εμβαθυνθεί στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών θεμάτων. Αλλά θέλω να επισημάνω ότι οι θαλάσσιες ζώνες είναι ένα ζήτημα δύσκολο που αφορά όλες τις περιοχές μας, από την Αλβανία και την Ιταλία μέχρι φυσικά την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Είναι ένα ζήτημα που θέλει να έχουμε ψυχραιμία και να αξιοποιήσουμε σωστά όλα τα διπλωματικά μας όπλα, ώστε να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στα εθνικά θέματα δεν υπάρχει καμία χαλαρότητα και καμία στιγμή χαλάρωσης. Στα εθνικά θέματα υπάρχει ομοψυχία όλων των Ελλήνων. Ο Πρωθυπουργός εκφράζει την ομόθυμη άποψη των Ελλήνων ότι πάντα η Ελλάδα ήξερε να προασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και αυτό θα κάνει και τώρα. Έχει και τα μέσα, έχει και τη βούληση και αυτό θα κάνει.

Για την επίσκεψη Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α.

Ο Πρωθυπουργός πηγαίνει σε μια επίσκεψη στις Η.Π.Α. και θα έχει σημαντικές συζητήσεις, όχι μόνο με τον Πρόεδρο Τράμπ, αλλά και με άλλους αμερικανούς αξιωματούχους. Είναι μια καλή ευκαιρία για την Ελλάδα να προωθήσει όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα που αφορούν την οικονομία, τις επενδύσεις. Επίσης, θα μπορέσει ο Πρωθυπουργός -πρώτη φορά μετά το πολύ σημαντικό βήμα που έγινε, για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού- να μιλήσει στην Ομογένεια και να πει ότι η Ελλάδα, έστω και με μισό αιώνα καθυστέρηση, κατάφερε να κάνει πράξη το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος και να δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους.

Για μεταναστευτικό

Στη συνάντηση που είχαν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ήταν ξεκάθαρό από δικής μας πλευρά, ότι, αν το ζήτημα είναι οικονομικό, είμαστε εδώ και η Ελλάδα και η Ευρώπη, φυσικά, να βοηθήσει την Τουρκία να αντιμετωπίσει τις αυξημένες, πράγματι, ροές που έχει κι εκείνη στο έδαφός της, από μετανάστες και πρόσφυγες, ώστε το πρόβλημα να μην εξάγεται ως γεωπολιτικό όπλο. Αν είναι, όμως, γεωπολιτικό το ζήτημα, τότε μιλάμε για άλλα θέματα, μιλάμε για ζητήματα εθνικής ασφάλειας και θα λάβουμε τα μέτρα μας.

Κατά την παρουσίαση που είχαμε κάνει των 5+1 σημείων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, είχαμε πει ότι θα φτιάξουμε έναν Ενιαίο Φορέα Επιτήρησης των Συνόρων μας, ώστε οι επιχειρησιακές δράσεις που αναπτύσσονται από διάφορα Υπουργεία, είτε είναι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είτε είναι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είτε το Υπουργείο Εσωτερικών, να μπορέσουν να υπαχθούν κάτω από ένα πρόσωπο, για να έχουμε τον καλύτερο συντονισμό. Αυτό ψηφίστηκε χθες από την ελληνική Βουλή, προκειμένου να έχουμε τον καλύτερο δυνατό συντονισμό. Το μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν είναι μικροπολιτικό πρόβλημα, είναι ένα βαθύτατα κοινωνικό πρόβλημα με εθνικές διαστάσεις και θέλει σοβαρότητα από όλους.

Για τον συντονισμό του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης των Συνόρων

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στις επιχειρησιακές δράσεις του Λιμενικού, που θα μπουν κάτω από την ομπρέλα του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης των Συνόρων. Άρα, δεν υπάρχει κανένα θέμα. Είναι ένα επιχειρησιακό ζήτημα και δεν έχει καμία σχέση με την αναφορά που είχε κάνει στο παρελθόν ο κ. Καμμένος, που έλεγε ότι ο στρατός εγγυάται την εσωτερική ασφάλεια. Δεν έχουμε τέτοια ζητήματα. Αυτά τα ζητήματα ανήκουν σε πολλές δεκαετίες πίσω. Εδώ μιλάμε γι’ ένα επιχειρησιακό συντονισμό, πώς να γίνεται καλύτερα η δουλειά. Απλώς, ο επικεφαλής του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης , είναι ο κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος είναι Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Για το άρθρο του Κώστα Σημίτη

Το έχω διαβάσει το άρθρο του πρώην Πρωθυπουργού. Έχει μια ιστορική αναδρομή, πολύ ενδιαφέρουσα, για το πώς φτάσαμε στη διαδικασία, που οδήγησε στην ένταξη και της Κύπρου, μεταξύ άλλων χωρών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά εδώ το ζήτημα είναι, όπως άκουσα πριν να λέει και ο Τάσος Χατζηβασιλείου, βουλευτής Σερρών -από τον τόπο καταγωγής της οικογένειας Καραμανλή- ότι ήταν αποκλειστικά ευθύνη της Τουρκίας, που μπλόκαρε οποιαδήποτε εξέλιξη θα άνοιγε τον δρόμο για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην Ε.Ε.. Και δεν έχει να κάνει με θέματα της ελληνικής Κυβέρνησης, όποιας κι αν ήταν εκείνη την εποχή, υπάρχει εδώ μια ομοθυμία. Όλες οι πτέρυγες της Βουλής, πάντα, ήταν υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, στον βαθμό που θα την εκσυγχρόνιζε στο εσωτερικό της, θα βοηθούσε τα θέματα Εθνικής Ασφάλειας και τελικά θα βοηθούσε την ευημερία και την καλύτερη ζωή των λαών της περιοχής. Αλλά αυτό δεν έγινε με ευθύνη της Τουρκίας και όχι της Ελλάδας.

Για την οικονομία

Όπως έχει ήδη πει ο Πρωθυπουργός τα καλά νέα θα έρχονται σταδιακά. Όταν κερδίζουμε δημοσιονομικό χώρο, θα μπορούμε να μειώνουμε φόρους και εισφορές, που είναι η βασική μας μέριμνα, αλλά και να στηρίζουμε αυτούς οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι και έχουν την ανάγκη στήριξης της Πολιτείας. Αυτό θα το κάνουμε συνεχώς, όσο κερδίζουμε δημοσιονομικό χώρο. Πιστεύουμε ότι τα στοιχεία ανάπτυξης της οικονομίας, που έχουμε δει στο πρώτο 9μηνο είναι θετικά. Έχει κλείσει το 9μηνο με 2,2% αύξηση του Α.Ε.Π., άρα ο στόχος, ο οποίος ήταν χαμηλότερος για τη χρονιά, φαίνεται ότι θα επιτευχθεί με μεγάλη άνεση και ίσως να έχουμε και μια θετική έκπληξη. Και αυτό στρώνει το χαλί για το 2020 για μια καλύτερη χρονιά από τη φετινή. Αισιοδοξούμε ότι και οι στόχοι θα επιτευχθούν και δημοσιονομικό περιθώριο θα υπάρχει, ώστε να κάνουμε πράξη πιο γρήγορα τις δεσμεύσεις μας. Για μείωση και του ΕΝΦΙΑ και του φόρου στις επιχειρήσεις και για ελάφρυνση, ακόμη μεγαλύτερη, της μεσαίας τάξης.
Για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Όπως ξέρετε, υπάρχουν τα συμπεράσματα του Eurogroup, της προηγούμενης εβδομάδας, τα οποία είναι σε ό,τι αφορά τη χρήση των κερδών των ελληνικών ομολόγων, που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος. Τα ANFAs και SMPs, όπως έχουν καθιερωθεί να λέγονται. Υπάρχει ρητή αναφορά ότι από το 2020 θα γίνει μια ομάδα εργασίας, που θα εξετάσει αυτό το ζήτημα και θα υπάρξει μια πρόταση προς τους Υπουργούς, ώστε να αλλάξει η χρήση τους. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν θα πηγαίνουν αυτά τα χρήματα -που είναι περίπου 1,2 δις ευρώ για το 2020- μόνο για αποπληρωμή του χρέους, αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και για άλλους σκοπούς και κατ’ εξοχήν όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα του Eurogroup- για επενδυτικούς σκοπούς. Αυτό σημαίνει μια τεράστια ώθηση στην ελληνική οικονομία. Μια πολύ ισχυρή ανάπτυξη, μέσω του πολλαπλασιαστή που φέρνουν οι επενδύσεις. Και, επομένως, θα έχουμε μια πολύ καλύτερη οικονομία το 2020, όταν αυτό πραγματοποιηθεί. Θα υπάρχει μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος, ώστε να έρθουν πιο γρήγορα οι ελαφρύνσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Πάνω σ’ αυτό, έρχεται και χτίζει ο Πρωθυπουργός. Στη Σύνοδο Κορυφής έθεσε το θέμα της μείωσης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, που ήδη έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Άλλο πράγμα να σχεδιάζει κανείς βιωσιμότητα του χρέους με επιτόκια 5% και άλλο τα μηδενικά ή με πολύ χαμηλά επιτόκια, όπως είναι αυτή τη στιγμή. Σημειώνω ότι τώρα υποκαθίσταται ο ακριβός δανεισμός με φθηνότερο. Παράδειγμα γι’ αυτό, είναι η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Δ.Ν.Τ.. Επομένως, έχουν αλλάξει οι συνθήκες. Εμείς χτίζουμε την αξιοπιστία μας βήμα-βήμα. Ο Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα στο ανώτατο επίπεδο και πιστεύουμε μέσα στο 2020 θα έχουμε καλά νέα για το 2021 και μετά. Δεν είναι αμελητέος χώρος, είναι περίπου 2 δις. Η μείωση κατά μία μονάδα του Α.Ε.Π. είναι περίπου 2 δις. Αν είναι μεγαλύτερη, ακόμη καλύτερα.

Ήταν πάγια η θέση του Δ.Ν.Τ. για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, περίπου στο 1,5% του Α.Ε.Π., αντί για 3,5%. Με εκείνο το «καπέλο» του Δ.Ν.Τ., ήταν πολύ πιο εύγλωττη η κ. Λαγκάρντ. Τώρα, με το «καπέλο» της επικεφαλής της ΕΚΤ, μπορεί η ίδια προσωπικά να το στηρίζει, αλλά χρειάζεται μια ευρύτερη συνεννόηση με όλους τους «παίκτες» μέσα στην Ε.Ε..

Για στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων

Ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι το ποσό, το οποίο φέτος είχε χορηγηθεί προεκλογικά στους χαμηλοσυνταξιούχους, έχει ενταχθεί και στον Προϋπολογισμό του 2020 και θα είναι ένα μόνιμο ποσό, από το οποίο θα χρηματοδοτηθεί ένας μηχανισμός στήριξης χαμηλοσυνταξιούχων. Αυτοί, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι, θα στηρίζονται με μόνιμο και όχι με προεκλογικό μικροπολιτικό τρόπο.

Για τα ΑμεΑ και την μείωση τιμών στα φάρμακα

Η απόφαση αυτή -πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, την οποία το Οικονομικό Επιτελείο έσπευσε να υλοποιήσει- έρχεται να δείξει τι; Ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης νοιάζεται για την κοινωνία, ακούει αυτά που λέει και τα κάνει πράξη. Και δεν είναι μόνο αυτό το παράδειγμα. Ξέρετε, σήμερα υπάρχει -και βλέπουμε σε αρκετές εφημερίδες- τι; Το γεγονός ότι σε 3.000 και πλέον φάρμακα, μειώνεται η τιμή και σε περίπου 5.000 φάρμακα παγώνει η τιμή τους. Έρχεται το θέμα των εταιρικών αυτοκινήτων, που ανακουφίζει τη μεσαία τάξη. Δηλαδή, στοχευμένα ερχόμαστε και κάνουμε παρεμβάσεις εκεί που μπορούμε, με τον δημοσιονομικό χώρο που έχουμε, πάντα με γνώμονα αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός: Σταδιακά θα ανακοινώνονται τα καλά νέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ