Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Πετυχημένη η ολοκλήρωση των ερευνών για φυσικό αέριο στην Κρήτη. Εντός του 2025 η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση

Μετά τρεις μήνες και κάτι, το ερευνητικό σκάφος της PGS αναχώρησε από την περιοχή της Κρήτης αφού ολοκλήρωσε επιτυχώς τις σεισμικές έρευνες στα δύο θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά του νησιού για λογαριασμό της κοινοπραξίας των ExxonMobil και HELLENiQ ENERGY.

Οι έρευνες και τα δεδομένα που συλλέχθηκαν προσφέρουν για πρώτη φορά εικόνα και πληροφορίες για σημαντικές αχαρτογράφητες περιοχές εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Θα ακολουθήσει η ερμηνεία και η αξιολόγηση των δεδομένων προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για την είσοδο στην επόμενη φάση των ερευνητικών γεωτρήσεων με στόχο την πρώτη δοκιμαστική εντός του 2025. Η συνέπεια και η συνέχεια τόσο από πλευράς πολιτείας όσο και από πλευράς επενδυτών θα κρίνουν το τελικό στοίχημα στην υπόθεση αξιοποίησης των εγχώριων υδρογονανθράκων, που τέθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον περασμένο Απρίλιο.

Την επιτυχή ολοκλήρωση των δισδιάστατων σεισμικών ερευνών στις δύο θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).

Από την έναρξή τους στις 10 Νοεμβρίου 2022 και μέχρι την ολοκλήρωσή τους, οι γεωφυσικές έρευνες απεικόνισης του υπεδάφους του θαλάσσιου πυθμένα για τον εντοπισμό δυνητικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου διεξήχθησαν με εντατικούς ρυθμούς, υπερβαίνοντας μάλιστα κατά πολύ τις ελάχιστες συμβατικές υποχρεώσεις. Συνολικά συλλέχθηκαν σεισμογραφικά δεδομένα από 12.278 χιλιόμετρα έναντι των 6.500 χιλιομέτρων που προβλέπονταν ως ελάχιστη συμβατική υποχρέωση. Οι έρευνες ολοκληρώθηκαν επιτυχώς με εφαρμογή των αυστηρότερων προτύπων και μέτρων ασφαλείας για την προστασία του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας ζωής. Διεξήχθησαν υπό την εποπτεία της ΕΔΕΥΕΠ, η οποία και είχε τοποθετήσει δικούς της ανεξάρτητους παρατηρητές που παρακολουθούσαν την εφαρμογή και την τήρηση όλων των προβλεπόμενων περιβαλλοντικών μέτρων και κανονισμών. Τη βαθιά ικανοποίηση της εταιρείας για την εξαιρετική συνεργασία της με τους επενδυτές, οι οποίοι –όπως σημείωσε– αύξησαν τις επενδύσεις τους και ολοκλήρωσαν με ταχείς ρυθμούς το ερευνητικό πρόγραμμα, εξέφρασε ο επικεφαλής της ΕΔΕΥΕΠ Αριστοφάνης Στεφάτος. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τους πόρους φυσικού αερίου της Ελλάδας με τρόπο που όχι μόνο μπορεί να αποφέρει οικονομικά και στρατηγικά οφέλη, αλλά και να υποστηρίξει την επιτάχυνση της μετάβασης σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον, που αποτελεί τον απώτερο στόχο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΕΠ Ρίκαρντ Σκούφιας.

«Μέσα σε δύο χρόνια προχωρήσαμε σε σεισμικές έρευνες σε πέντε περιοχές, σε αντίθεση με μόλις δύο περιοχές από το 2011 έως το 2020. Θα ήθελα να συγχαρώ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και να δηλώσω πως αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των ερευνών. Στόχος μας είναι να έχουμε την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση εντός του 2025. Πρέπει να διαπιστώσουμε αν το υπέδαφος της πατρίδας μας κρύβει μια νέα πιθανή πηγή πλούτου με κοιτάσματα που μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται με ταχύτητα και ρεαλισμό στις προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το φυσικό αέριο «θηλιά στο λαιμό» της Γηραιάς Ηπείρου

Η Τουρκία σχεδιάζει σύνοδο κορυφής για το φυσικό αέριο στην Κωνσταντινούπολη τον επόμενο μήνα



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ