Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Pfizer: Ξεκίνησε τη μελέτη ενός mRNA αντιγριπικού εμβολίου

Pfizer: Με την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται και στο εμβόλιο της κατά του κορονοϊού. Εμβολιάστηκε ο πρώτος εθελοντής.

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τη δοκιμή ενός αντιγριπικού εμβολίου που βασίζεται στην τεχνολογία mRNA, την ίδια που χρησιμοποιείται και στο εμβόλιο της κατά του κορονοϊού.

Ήδη ο πρώτος εθελοντής εμβολιάστηκε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Η δοκιμή θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ με υγιή άτομα 65 έως 85 ετών. Αρχικός στόχος είναι, ως συνήθως, ο έλεγχος της ασφάλειας του εμβολίου και στη συνέχεια της αποτελεσματικότητας του από άποψη ανοσιακής ανταπόκρισης.

“Η πανδημία Covid-19 μας επέτρεψε να αξιοποιήσουμε την τεράστια επιστημονική ευκαιρία του mRNA. Η γρίπη παραμένει μια περιοχή όπου χρειαζόμαστε εμβόλια”, δήλωσε η Κάθριν Γιάνσεν, επικεφαλής του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της Pfizer.

MrNA: Η τεχνολογία που φέρνει ιατρική επανάσταση

H ιατρική επανάσταση που ευαγγελίζεται η τεχνολογία mRNA περνά μέσα από την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών, που θα μας απελευθερώσουν από πολλά δεινά. Στα εργαστήρια ήδη δοκιμάζονται παρόμοιες προσεγγίσεις κατά τουAIDS, της γρίπης, της φυματίωσης, των αλλεργιών, της σκλήρυνσης κατά πλάκας, του Αλτσχάιμερ, της κυστικής ίνωσης, της αρθρίτιδας, της δισκοπάθειας και αρκετών καρκίνων (του μαστού, του παχέος εντέρου, του δέρματος, του πνεύμονα και του προστάτη).

Ο ιδρυτής της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν, έχει προβλέψει ότι θεραπείες mRNA θα διατίθενται ευρέως στο προσεχές μέλλον και ότι τα επόμενα 15 χρόνια θα αντιπροσωπεύουν το 33% των νέων εγκρίσεων φαρμάκων.

Παρά τις πολλές υποσχέσεις της νέας τεχνολογίας, οι επιστήμονες μέχρι πρόσφατα δυσκολεύονταν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση των ερευνών τους. Η πανδημία, όμως, έβαλε τέλος στις δυσκολίες, αποδεικνύοντας ότι τα εμβόλια mRNA προσφέρoυν αποτελεσματικές λύσεις.

Είναι, πλέον, βέβαιο ότι θα αποτελέσουν το υπερόπλο της ιατρικής. Τα «συμβατικά» εμβόλια χρησιμοποιούν απενεργοποιημένους ή εξασθενημένους ιούς για να πυροδοτήσουν ανοσοποιητική αντίδραση, προσέγγιση αναποτελεσματική στο έιτζ, στον δάγκειο πυρετό και στην ελονοσία. Στην τελευταία, ένα παράσιτο, που μεταδίδεται με τα κουνούπια, παράγει μία πρωτεΐνη (PMIF) η οποία καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και ο άνθρωπος αρρωσταίνει ξανά και ξανά. Ο δρ Ρίτσαρντ Μπουκάλα, της Ιατρικής Σχολής του Γέιλ, ανέπτυξε ένα εμβόλιο mRNA κατά της πρωτεΐνης. Όταν ποντίκια εμβολιάστηκαν με αυτό θωρακίστηκαν έναντι της θανατηφόρου νόσου. Οι κλινικές μελέτες του σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν την επόμενη διετία.

Εξάλλου ομάδα Ιαπώνων επιστημόνων φιλοδοξεί να επιβραδύνει τη φθορά του εγκεφάλου από το Αλτσχάιμερ με την τεχνολογία mRNA. «Υπογραφή» της νόσου είναι οι πλάκες βήτα αμυλοειδούς, που σταδιακά εξαλείφουν τις διανοητικές ικανότητες. Η πρωτεΐνη νεπριλυσίνη, όμως, μπορεί να τις εξαλείψει, «καθαρίζοντας» το όργανο. Χρησιμοποιώντας τη νέα τεχνολογία, οι ερευνητές «εμβολίασαν» με νεπριλυσίνη τον εγκέφαλο πειραματόζωων, περιορίζοντας σημαντικά τις πρωτεϊνικές πλάκες.

Παρόμοια εμβόλια θα συμβάλουν στην καρδιακή υγεία, αποκαθιστώντας τις βλάβες που προκαλεί η περιστολή των στεφανιαίων αρτηριών που προμηθεύουν την καρδιά με οξυγόνο και θρεπτικά υλικά. Καθώς περιορίζεται ή παρεμποδίζεται ολοκληρωτικά η ροή του αίματος προς την καρδιά, προκαλούνται καρδιακή προσβολή, αρρυθμίες ή καρδιακή ανεπάρκεια, από τα βασικά αίτια θανάτου παγκοσμίως. Ακόμη και όσοι επιβιώνουν από την οξεία φάση των προβλημάτων, χάνουν εκατομμύρια κύτταρα του καρδιακού μυός. Ο δρ Λιορ Ζάνγκι, της ιατρικής σχολής Icahn του νοσοκομείου «Ορος Σινά» προσπαθεί, την τελευταία οκταετία, να βρει μέθοδο αποκατάστασης αυτών των βλαβών. Μαζί με τους συνεργάτες του ανέπτυξε εμβόλιο mRNA που πυροδοτεί τη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων. Οταν το σκεύασμα εγχύθηκε στις καρδιές ποντικών, αμέσως μετά την καρδιακή προσβολή, σχηματίστηκαν νέα αιμοφόρα αγγεία και γρήγορα οι καρδιές τους χτυπούσαν και πάλι δυνατά. Πειράματα που πραγματοποίησαν η Moderna και η AstraZeneca σε χοίρους στέφθηκαν με επιτυχία και ήδη η ΑstraZeneca μελετά τη μέθοδο σε ανθρώπους.

Αντικαρκινικά

Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται αντικαρκινικές θεραπείες mRNA, τα λεγόμενα «αντικαρκινικά εμβόλια». Με αυτά, που θα παρασκευάζονται για κάθε άρρωστο, οι πρωτεΐνες του καρκινικού όγκου εισάγονται στον οργανισμό ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να τις αναγνωρίσει, όπως και τον όγκο, ως «εισβολείς» και να τον καταστρέψει, μαζί με τις μεταστάσεις του, χωρίς χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία. Η προσέγγιση δεν είναι ένα μετέωρο όραμα.

Μελέτη του 2017 σε 13 πάσχοντες από μελάνωμα που έλαβαν το εμβόλιο της BioNTech, διαπίστωσε ότι οκτώ δεν εμφάνισαν υποτροπή της νόσου επί 12 έως 23 μήνες. Επόμενο βήμα είναι η ανάπτυξη εμβολίου κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η συμβατική αντιμετώπιση επιβάλλει τη χειρουργική αφαίρεση τμήματος του εντέρου και χημειοθεραπεία για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων που έχουν απομείνει. Ακόμη και έτσι, η νόσος υποτροπιάζει στο 20% των αρρώστων. Το εμβόλιο mRNA, που θα τεθεί σε κλινική δοκιμή σε ανθρώπους τον Σεπτέμβριο, στοχεύει στη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να βρει και να καταστρέψει όσα κύτταρα έμειναν μετά την αφαίρεση του νεοπλάσματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ και Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ