Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Πιερρακάκης: Από σεβασμό στα 104 θύματα δεν μίλησα ποτέ για την περιπέτεια της οικογένειάς μου στο Μάτι

Από επιλογή, όπως τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, δεν θέλησε να γνωστοποιήσει την περιπέτεια της οικογένειάς του στην καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι.

Όπως επεσήμανε, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, «όπως μπορεί κάποιος να φανταστεί αν έχει βιώσει μια τέτοιου τύπου τραυματική εμπειρία η οικογένειά του, ειδικά αν κάποιος μετέχει στον δημόσιο διάλογο, όταν μιλάς για αυτό το θέμα το επαναφέρεις στις μνήμες τους και νομίζω ότι οφείλεις να τους προστατέψεις. Και από σεβασμό όμως διότι εκείνη την ημέρα χάθηκαν 104 άνθρωποι και στο τέλος της ημέρας η δική μου οικογένεια σώθηκε, αλλά οι δικοί τους άνθρωποι δεν σώθηκαν, οπότε από έναν δημόσιο λειτουργό δεν έχουν ανάγκη να ακούνε τέτοιου τύπου ιστορίες και να επαναφέρουν το δικό τους τραύμα και την δική τους τραγωδία στην μνήμη, έχουν ανάγκη να δούνε πράξεις. Και αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε με την ομάδα μου με ήσυχο και γρήγορο τρόπο ήταν να κάνουμε το 112 όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε και τώρα που γίνεται γνωστή αυτή η ιστορία ίσως επεξηγεί και γιατί είχαμε τέτοια εμμονή και τέτοια επιμονή στο να το τελειώσουμε γρήγορα. Μέχρι το τέλος του 2019 ήταν ένα σύστημα που λειτουργούσε καθ’ ολοκληρίαν. Διότι αν υπήρχει στο Μάτι 112 έστω και μια ζωή να είχε σωθεί από αυτό νομίζω ότι θα ήταν ό,τι πιο σπουδαίο θα μπορούσε να γίνει. Είναι σπουδαίο να μιλάμε με τις πράξεις μας και όχι με πολλά λόγια».

Για την εμπλοκή του predator στη διάσωση της οικογένειας του υπουργού, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι «αν δεν αφορούσε την οικογένειά μου και εμένα προσωπικά το θέμα θα το διακωμωδούσα, νομίζω ότι και κακώς το χαρακτήρισα επιστημονική φαντασία διότι η επιστημονική φαντασία έχει συνήθως αν την μελετήσει κανείς κάποιου τύπου επιστημονική επίφαση. Εδώ δεν υπάρχει καν αυτό. Ηθικά δεν σχολιάζω το θέμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κιβωτός του Κόσμου: Έρευνα από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος

 

Ολοκληρώθηκε η πολύωρη κατάθεση του Κώστα Βαξεβάνη στην εισαγγελέα

 


Όσον αφορά στο θέμα των υποκλοπών «αφενός υπήρξε μια συζήτηση περί εξαγωγικών αδειών, αλλά σε καμία χώρα του κόσμου τα υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής δεν εκδίδουν εξαγωγικές άδειες, οι οποίες δεν είναι δικιά μας δουλειά. Από κει και πέρα υπήρχε μια συζήτηση περί αυτών των εταιρειών, καμία από αυτές τις εταιρείες δεν εμπλέκεται άμεσα είτε έμμεσα με το υπουργείο, είτε με τους διαγωνισμούς του, είτε με την πολιτική του».

Ο υπουργός σημείωσε ότι «υπάρχει ένα πολιτικό σχέδιο που έχει να κάνει με την δουλειά που έχουμε κάνει. Είχαν ξοδευτεί δισεκατομμύρια για την πληροφορική στην Ελλάδα και το 2018 όλα αυτά είχαν καταλήξει, με εξαίρεση το φορολογικό σύστημα που ήταν πλήρως ψηφιοποιημένο, στο να έχουμε 8,8 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές. Φέτος θα πιάσουμε το 1 δισεκατομμύριο, 100 ουρές που γλιτώνει ο κάθε πολίτης. Νομίζω ότι αυτή είναι μια εκκωφαντική έκρηξη δουλειάς η οποία αγκαλιάζεται από όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από αυτό που ψηφίζουν. Αυτό ενόψει της προεκλογικής περιόδου στον πυρήνα του δεν μπορεί να χτυπηθεί, οπότε επιδιώκεται μέσα από ένα ευρύτερο κλίμα τοξικότητας να απονομιμοποιηθεί ηθικά. Είτε να χτυπηθούν τα πρόσωπα τα οποία συμμετείχαν γύρω από αυτό είτε να μπούνε διάφορες θεωρίες συνομωσίας και να συσχετιστεί μια σοβαρή ιστορία, η οποία βρίσκεται υπό διερεύνηση από την δικαιοσύνη με μια άλλη ιστορία, η οποία έχει αγκαλιαστεί από όλους τους πολίτες».

Όπως μάλιστα τόνισε ότι «εν μέρει είναι αναμενόμενο λόγω του κλίματος και λόγω της εποχής, αλλά νομίζω ότι είναι τελείως άδικο απέναντι στους ανθρώπους που έχουν εργαστεί 3 χρόνια για να υλοποιήσουν όλα αυτά τα πράγματα. Στο τέλος όλα αυτά είναι κεκτημένα της χώρας, οφείλουμε να χτίζουμε όχι να γκρεμίζουμε, να εστιάζουμε στο έργο και όχι στην λάσπη».

 

Σχολιάζοντας αν το θέμα των παρακολουθήσεων μπορεί να έχει πολιτικό κόστος, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι «οι δημοσκοπήσεις και οι έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν ότι οι πολίτες αγκαλιάζουν το έργο της κυβέρνησης, εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό, από κι και πέρα συνολικότερα για το συγκεκριμένο ζήτημα η κυβέρνηση ρυθμίζει κάποια πράγματα με το θεσμικό πλαίσιο το οποίο έρχεται στη Βουλή πολύ σύντομα που αντιμετωπίζει το ζήτημα στον πυρήνα του».

 

Αναφερόμενος στις προηγούμενες δύσκολες περιόδους «με δεδομένες τις ιστορικές περιόδους, τα χρόνια του μνημονίων, την πόλωση την τοξικότητα πρέπει να μην γυρίσουμε πίσω, πρέπει να μπορούμε να κάνουμε αντιπαραθέσεις ιδεών, πραγμάτων που προτείνουμε για το μέλλον και όχι να μπαίνουμε σε μια τοξική αντιπαράθεση η οποία θυμίζει τις πιο σκοτεινές σελίδες της χώρας».

Για τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, ο κ. Πιερρακάκης ανακοίνωσε ότι πριν από τα Χριστούγεννα θα προστεθούν και οι εξετάσεις των δημοσίων νοσοκομείων «πάνω από 70 νοσοκομεία διότι δεν έχουν όλα συστήματα έτοιμα για να ενταχθούν στο σύστημα, ενώ θα μπούνε και πολλά ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Και έτσι βήμα βήμα οικοδομούμε έναν ιατρικό φάκελο με όλα τα δεδομένα μας».

 

Για την ψηφιακή κάρτα Αναπηρίας, ο υπουργός επεσήμανε ότι «είναι το τρίτο έγγραφο που μπαίνει στο wallet του κινητού τηλεφώνου», ενώ κάποιοι μπορούν να τυπώσουν και την κάρτα, ενώ τόνισε ότι «κάναμε ψηφιακά τα ΚΕΠΑ, φτιάχνουμε το μητρώο και τώρα την ψηφιακή κάρτα, ενώ στην πορεία θα υπάρχει και το μητρώο παροχών μέσω του οποίου θα μπορεί κανείς με αυτήν την κάρτα να εξυπηρετηθεί».

Καταλήγοντας ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι σε μια τριετία «θα μιλάμε για μια άλλη χώρα».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κυριάκου Πιερρακάκη στον ΣΚΑΙ

Χρήστος Κούτρας: Μετά από αρκετό καιρό είχε και ένα ατύχημα ο κύριος Πιερρακάκης και να ρωτήσουμε πώς πάει. Γεια σας κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας.

Υπουργός: Καλημέρα σας.

Κ: Αρχικά πώς πάει το πρόγραμμα αποθεραπείας γιατί σας είδαμε και προσφάτως σε μία εκδήλωση με τον κύριο Μητσοτάκη με πατερίτσα

Γιάννης Ντσούνος: Νάρθηκα και πατερίτσα

Υπ: Ήταν μεγάλο το ατύχημα στη Νάξο, θα χρειαστούν ακόμα αρκετές εβδομάδες. Νομίζω με το νέο χρόνο θα είμαστε καλά, ήδη κάθε μέρα καλύτερα.

Κ: Μάλιστα, περαστικά ευχόμαστε γρήγορα. Η αλήθεια είναι ότι φάγαμε άλλο ένα μικρό σοκ διαβάζοντας μία ιστορία η οποία σας αφορά. Διαβάσαμε ένα δημοσίευμα στο ΒΗΜΑ στην αρχή και μετά στην Εφημερίδα των Συντακτών ότι με κάποιο τρόπο η οικογένειά σας σώθηκε στο Μάτι. Ήταν κάτι το οποίο δεν γνωρίζαμε η αλήθεια είναι οι περισσότεροι, και να μας πείτε γιατί δεν ήταν γνωστό και γιατί δεν θέλετε να το επικοινωνήσετε;

Υπ: Από επιλογή. Όπως μπορεί κανείς να φανταστεί εάν έχει βιώσει μία τέτοιου τύπου τραυματική εμπειρία η οικογένειά του γενικά ειδικά εάν κάποιος μετέχει στο δημόσιο διάλογο όταν μιλάς για αυτό το θέμα το επαναφέρεις στις μνήμες τους και νομίζω ότι οφείλεις να τους προστατεύσεις. Το δεύτερο είναι από σεβασμό γιατί εκείνη την ημέρα χάθηκαν 102 άνθρωποι, 104 στη πορεία και στο τέλος της ημέρας η δική μου οικογένεια σώθηκε αλλά οι δικές τους, οι δικοί τους άνθρωποι δεν σώθηκαν. Οπότε από έναν δημόσιο λειτουργό ειδικά, νομίζω, δεν έχουν ανάγκη να ακούν τέτοιου τύπου ιστορίες και να επαναφέρουν το δικό τους τραύμα και τη δική τους τραγωδία στη μνήμη έχουν ανάγκη να δουν πράξεις.

Και αυτό το οποίο η ομάδα μου κι εγώ προσπαθήσαμε να κάνουμε με ήσυχο και γρήγορο τρόπο, υπό τον Πρωθυπουργό, ήταν να κάνουμε το “112” όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε και νομίζω ότι ίσως τώρα που η ιστορία έγινε γνωστή αυτό ίσως επεξηγεί και γιατί είχαμε τέτοια εμμονή και τέτοια επιμονή ώστε να το τελειώσουμε γρήγορα μέσα σε λίγες εβδομάδες μία ενδιάμεση λύση και μέχρι το τέλος του 2019 ένα σύστημα το οποίο λειτουργούσε καθ’ ολοκληρίαν.

Κ: Δηλαδή η επιλογή του να κάνετε το “112” τη συνδέετε με την περιπέτεια της οικογενείας σας έτσι;

Υπ.: Θα έλεγα η επιλογή ήταν έτσι και αλλιώς αυτονόητα να γίνει και δρομολογημένη σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Κ: Όχι, το προσωπικό εννοώ.

Υπ.: Η επιμονή νομίζω ότι εξηγεί κάποια πράγματα γιατί στο τέλος της ημέρας εάν υπήρχε στο Μάτι το “112” έστω και μία ζωή να είχε σωθεί από αυτό νομίζω ότι θα ήταν – εάν θέλετε – ό,τι πιο σπουδαίο θα μπορούσε να είχε γίνει και νομίζω ότι είναι καθοριστικό να έχουμε και τέτοιο σύστημα και πολλά άλλα συστήματα και είναι πολύ σπουδαιότερο να μιλάμε με τις πράξεις μας και όχι με πολλά λόγια.

Ν: Εμπλοκή του Predator όπως ισχυρίστηκαν κάτι στη διάσωση της οικογένειας σας, είναι πάρα πολύ λεπτό το θέμα αλλά πρέπει να το αναφέρουμε, υπάρχει κύριε Υπουργέ. Είδαμε και την ανάρτησή σας.

Υπ.: Ακριβώς. Έγραψα ήδη μία ανάρτηση στο Facebook και θα το αφήσω εκεί αλλά αυτό το οποίο θα πω είναι ότι εάν δεν αφορούσε την οικογένειά μου ή εμένα προσωπικά το θέμα θα το διακωμωδούσα με την έννοια ότι αντιλαμβάνεστε ότι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται μέσα στο νερό δεν έχουν καν κινητά τηλέφωνα τι σχέση έχουν τα κακόβουλα λογισμικά με όλο αυτό. Δηλαδή, νομίζω ότι και κακώς το χαρακτήρισα επιστημονική φαντασία, γιατί η επιστημονική φαντασία έχει συνήθως εάν τη μελετήσει κανείς κάποιου τύπου επιστημονική επίφαση εδώ δεν υπάρχει καν αυτό. Ηθικά δεν σχολιάζω το θέμα, το αφήνω στη κρίση αυτών που το διάβασαν.

Κ: Ηθικά εννοείται τα δημοσιεύματα και αυτόν τον ισχυρισμό. Η οικογένεια πώς είναι μετά – εάν θέλετε το μοιράζεστε μαζί μας – τώρα, καταλαβαίνω ότι είναι προσωπικά αυτά τα θέματα αλλά φαντάζομαι περάσαν μεγάλη περιπέτεια.

Υπ.: Δεν θα ήθελα να το συζητήσουμε παραπάνω αυτό νομίζω το θέμα έχει καλυφθεί πλήρως.

Κ: Μάλιστα, να μην το συζητήσουμε αφού δεν θέλετε.

Ν: Να μείνουμε στο θέμα των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών διότι τα δημοσιεύματα που αφορούν την οικογένειά σας το ξεκαθαρίσαμε, υπάρχουν όμως δημοσιεύματα που αφορούν το δικό σας Υπουργείο και την εμπλοκή η την ενδεχόμενη εμπλοκή του Υπουργείου στο θέμα των παρακολουθήσεων. Υπάρχει κάτι τέτοιο κύριε Υπουργέ ή υπάρχει κάτι που ενδεχομένως να μην γνωρίζατε εσείς;

Υπ.: […] … ήδη σε αυτό για διάφορα θέματα τα οποία έχουν ανακύψει. Αφενός υπήρξε μία συζήτηση περί εξαγωγικών αδειών όπως γνωρίζετε σε καμία χώρα του κόσμου τα Υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής δεν εκδίδουν εξαγωγικές άδειες όπως δεν ασχολούνται με τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή δεν ασχολούνται με τα λιπάσματα, οι εξαγωγικές άδειες δεν είναι δική μας δουλειά. Από εκεί και πέρα υπήρχε μία συζήτηση περί αυτών των εταιρειών το έχουμε ήδη απαντήσει. Κμία από αυτές τις εταιρείες δεν εμπλέκεται ούτε άμεσα ούτε έμμεσα με το Υπουργείο είτε με τους διαγωνισμούς του είτε με την πολιτική του είτε με οτιδήποτε άλλο.

Ν: Άρα ούτε εξαγωγικές άδειες ούτε χρηματοδότηση πιθανή.

Υπ.: Όχι, καθόλου. Αυτό το οποίο υπάρχει εδώ πέρα στη πράξη είναι ένα πολιτικό σχέδιο το οποίο έχει να κάνει με τη δουλειά που έχουμε. Δηλαδή, παραλάβαμε, ξέρετε είχαν ξοδευτεί δισεκατομμύρια για την Πληροφορική στην Ελλάδα και το 2018 όλα αυτά είχαν καταλήξει με εξαίρεση το φορολογικό σύστημα που ήταν πλήρως ψηφιοποιημένο είχαν καταλήξει στο να έχουμε 8,8 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές δηλαδή κάτω από μία ουρά που γλύτωνε ο κάθε πολίτης μέχρι το 2018 φέτος θα πιάσουμε το ένα δις, 100 ουρές δηλαδή που γλυτώνει ο κάθε πολίτης από αυτό που έχουμε κάνει.

Νομίζω ότι αυτή είναι μία εκκωφαντική έκρηξη δουλειάς η οποία αγκαλιάζετε από όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από το τι ψηφίζουν είτε είναι κεντρώοι, είτε είναι δεξιοί, είτε είναι αριστεροί, είτε είναι απολίτικοι όλοι βιώνουν ένα νέο κράτος.

Αυτό, λοιπόν, ενόψει της προεκλογικής περιόδου στο πυρήνα του δεν μπορεί να χτυπηθεί οπότε επιδιώκεται μέσα σε ένα ευρύτερο κλίμα τοξικότητας να απονομιμοποιηθεί ηθικά είτε να χτυπηθούν τα πρόσωπα τα οποία συμμετείχαν γύρω από αυτό είτε να μπουν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας στον πυρήνα και να συσχετιστεί μία σοβαρή ιστορία η οποία βρίσκεται υπό διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη αυτή τη στιγμή με μία άλλη ιστορία η οποία έχει αγκαλιαστεί από όλους τους πολίτες.

Εν μέρει είναι αναμενόμενο λόγω του κλίματος και λόγω της εποχής αλλά νομίζω είναι τελείως άδικο απέναντι στους ανθρώπους που έχουν εργαστεί τρία χρόνια τώρα για να υλοποιήσουν όλα αυτά τα πράγματα. Ξανά, με μεγάλη ησυχία, λίγα λόγια και με έμφαση στα πεπραγμένα γιατί στο τέλος της ημέρας όλα αυτά είναι κεκτημένα της χώρας δεν είναι κεκτημένα μίας κυβέρνησης ή μίας ομάδας ανθρώπων, είναι πράγματα που θα μείνουν. Και άρα οφείλουμε να μπορούμε να χτίζουμε και να μην γκρεμίζουμε, να εστιάζουμε στο έργο και όχι στη λάσπη.

Ν: Άρα, ενόψει εκλογών λέτε κύριε Πιερρακάκη ότι δέχεστε προσωπική, πολιτική στοχοποίηση από κάποια κέντρα; από κόμματα;

Υπ.: Ξανά, νομίζω ότι εδώ πέρα είναι πιο σημαντικό να βλέπει κανείς και να παρατηρεί παρά να μπαίνει στη διαδικασία να λέει μεγάλες δηλώσεις. Εμείς γενικά, νομίζω, έχουμε αποδείξει ότι μιλάμε με το έργο μας και θα συνεχίσουμε να μιλάμε με το έργο μας μέχρι την τελευταία ημέρα, είναι το καλύτερο κεκτημένο και είναι και η καλύτερη κληρονομιά.

Κ: Πάντως κρατάμε ότι είναι επιστημονική φαντασία η ιστορία με το Μάτι και το Predator, μάθαμε μία ιστορία πραγματικά συγκλονιστική οικογενειακή, οφείλω να ομολογήσω ότι δεν θα ήθελα να το έχω περάσει σε καμία περίπτωση αυτό και ότι το Υπουργείο ούτε έχει χρηματοδοτήσει ούτε έχει δώσει άδεια εξαγωγής του Predator δεν υπάρχουν. Μάλιστα, το κρατάμε.

Υπ.: Καμία σχέση.

Κ: Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα πολιτικό στη κυβέρνηση οι παρακολουθήσεις;

Υπ.: Θα σας έλεγα εδώ ότι την απάντηση καταρχήν την δίνουν οι δημοσκοπήσεις και όλες οι έρευνες κοινής γνώμης οι οποίες δείχνουν ότι οι πολίτες αγκαλιάζουν το έργο της κυβέρνησης, εμπιστεύονται την κυβέρνηση, εμπιστεύονται προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρωθυπουργό. Από εκεί και πέρα συνολικότερα το συγκεκριμένο αυτό ζήτημα η κυβέρνηση αφενός ρυθμίζει κάποια πράγματα με το θεσμικό πλαίσιο το οποίο έρχεται στη Βουλή πάρα πολύ σύντομα που αντιμετωπίζει το ζήτημα στον πυρήνα του. Αλλά πέραν όλου αυτού εγώ θα σας παραπέμψω στην ανάρτηση που έκανε ο Πρωθυπουργός πριν από λίγες ημέρες όπου περιέγραφε όλο το έργο σε κάθε τομέα πολιτικής. Και πέρα από αυτό θα σας παραπέμψω και στο έργο – εφόσον μιλάμε μαζί – και στο έργο το δικό μας.

Μίλησα πριν για εννέα εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές, 8,8 συγκρινόμενες με ένα δισεκατομμύριο. Η ετήσια επίδοση του 2018 τώρα γίνεται σε τρεις ημέρες. Αυτά τα πράγματα νομίζω ότι οι πολίτες τα απορροφούν πολύ καλύτερα από τα λόγια των πολιτικών, τα απορροφούν από την εμπειρία τους. Οπότε, στο τέλος της ημέρας και με δεδομένες τις ιστορικές περιόδους που έχουμε περάσει τα χρόνια των Μνημονίων, τη πόλωση, την τοξικότητα πρέπει να μη γυρίσουμε πίσω πρέπει να μπορούμε να κάνουμε αντιπαραθέσεις ιδεών, αντιπαραθέσεις πραγμάτων που προτείνουμε για το μέλλον και όχι γενικά να μπαίνουμε σε μία τοξική αντιπαράθεση η οποία θυμίζει τις πιο σκοτεινές σελίδες της χώρας.

Κ: Λοιπόν, πάμε σε δύο θέματα του Υπουργείου να τα αφήσουμε τα προηγούμενα. Πρώτον ψηφιακή κάρτα αναπηρίας την παρουσιάσατε με τον κύριο Χατζηδάκη και δεύτερον εάν ο ψηφιακός ιατρικός φάκελος νομίζω και πέρσι το είχαμε συζητήσει στην εκπομπή, δηλαδή το έχουμε κουβεντιάσει αυτό στην εκπομπή, είναι κάτι το οποίο περιμένουμε όλοι να έχουμε τα αρχεία μας τα ιατρικά στο κινητό και εάν αυτό θα γίνει το επόμενο διάστημα.

Υπ.:Καταρχήν, η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας παρουσιάστηκε χθες στο Υπουργείο Εργασίας. Ήμασταν μαζί με τον κύριο Χατζηδάκη, με την κυρία Μιχαηλίδου, με τον κύριο Βαρδακαστάνη. Είναι το τρίτο σε ό,τι αφορά εμάς είναι το τρίτο έγγραφο το οποίο μπαίνει στο Wallet του κινητού τηλεφώνου στην εφαρμογή που εκατοντάδες, χιλιάδες πολίτες έχουν κατεβάσει στα κινητά τους τηλέφωνα. Είχαμε ξεκινήσει με την ταυτότητα βάλαμε και το δίπλωμα οδήγησης τον Ιούλιο που μας πέρασε, τώρα πλέον μένει και η κάρτα αναπηρίας

Κ: Κάντε μία παύση εδώ μιάς και το είπατε για την ταυτότητα. Έχουμε πάρα πολλά μηνύματα καί στο ραδιόφωνο και εδώ στη τηλεόραση ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν δέχονται την ταυτοποίηση από το κινητό.

Υπ.: Βήμα – βήμα πάει αυτό. Παρότι είναι νόμος – όπως γνωρίζετε – πολύ συχνά κάποια πράγματα που κάνουμε το θυμάμαι αυτό που λέτε και όταν είχαμε πρωτοκάνει τις υπεύθυνες δηλώσεις μέσω του gov.gr

Κ: Σωστό

Υπ.: Θυμάστε που το είχαμε συζητήσει και μαζί στην αρχή. Υπήρχε ο Νόμος, υπήρχε η Υπουργική Απόφαση αλλά επειδή ήταν κάτι πολύ καινούργιο αρκετές … δομές(?) να αντιληφθούν τη μετάβαση και να υπηρετήσουν τη μετάβαση. Τώρα όλοι τις δέχονται τις εξουσιοδοτήσεις και τις υπεύθυνες δηλώσεις. Παίρνουν λίγο χρόνο παραπάνω κάποια πράγματα στη χώρα μας αλλά γίνονται, τώρα μιλάμε λίγα χρόνια μετά και πλέον θεωρείται τελείως αυτονόητο και τελείως καθημερινό. Το ίδιο θα γίνει και με τις ταυτότητες και με τα διπλώματα οδήγησης στο κινητό. Δεν είναι βέβαια μόνο στο κινητό γιατί υπάρχουν και συμπολίτες μας, για την κάρτα αναπηρίας μιλάω, οι οποίοι δεν έχουν “έξυπνα” κινητά τηλέφωνα μπορεί κανείς απλώς να τυπώσει την κάρτα του το χαρτί έχει επάνω και QR Code και μπορεί κανείς να εξυπηρετηθεί με αυτό.

Αυτό ξέρετε έρχεται σαν κομμάτι μίας ευρύτερης πολιτικής που κάναμε με τον κύριο Χατζηδάκη: Ξεκινήσαμε με την Εθνική Πύλη Αναπηρίας, κάναμε ψηφιακά τα ΚΕΠΑ να μπορεί κανείς να κάνει μία και μόνο αίτηση, να υπάρχει μία και μόνο ιατρική γνωμάτευση. Το θέμα των ΚΕΠΑ να σας πω ότι ήταν το νούμερο ΕΝΑ θέμα που λαμβάναμε στα γραφεία μας και το δικό μας Υπουργείο από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε ως μία από τις πιο δύσκολες γραφειοκρατικές διαδικασίες που αντιμετώπιζαν οι συμπολίτες μας με αναπηρία. Θεραπεύτηκε λοιπόν και αυτό το πρόβλημα. Και τώρα πάμε στο επόμενο βήμα: φτιάχνουμε το Μητρώο και τη ψηφιακή κάρτα και στη πορεία θα υπάρχει και το Μητρώο Παροχών μέσω του οποίου θα μπορεί κανείς με αυτή την κάρτα να εξυπηρετηθεί σε συγκεκριμένα σημεία για συγκεκριμένους λόγους.

Απαντώ και στη δεύτερη ερώτησή σας η οποία αφορά τον Φάκελο. Ήδη υπάρχει η εφαρμογή myHealth η οποία τι έκανε; Άνοιξε, ουσιαστικά, τα δεδομένα της συνταγογράφησης που υπήρχαν εδώ και χρόνια όχι μόνο στους γιατρούς αλλά στους πολίτες γιατί είναι δεδομένα τους, σε τελική ανάλυση. Δηλαδή, μέχρι πρόσφατα, θυμάστε, δεν ξέρατε είτε εσείς είτε εγώ τι υπάρχει για εμάς στον φάκελο της συνταγογράφησης ο οποίος υπάρχει εδώ και χρόνια … προσθέσαμε παραπεμπτικά, ιατρικές γνωματεύσεις και τώρα βήμα – βήμα χτίζουμε τον φάκελο.

Λοιπόν, το επόμενο βήμα θα έρθει πριν από τα Χριστούγεννα και το επόμενο βήμα ποιο είναι; θα είναι οι εξετάσεις των δημοσίων νοσοκομείων πάνω από 70 νοσοκομεία, δεν θα μπουν όλα γιατί μοιραία δεν έχουν όλα τα νοσοκομεία συστήματα έτοιμα για να ενταχθούν στο σύστημα αλλά όσα έχουν θα μπουν, και θα μπουν και πολλά ιδιωτικά ακτινοδιαγνωστικά κέντρα δηλαδή κάνετε εξετάσεις αίματος, αιματολογικές εξετάσεις σε ένα ιδιωτικό κέντρο θα πρέπει και αυτό να μπαίνει στην εφαρμογή, θα πρέπει και αυτό να μπαίνει στο φάκελό σας.

Και έτσι, ουσιαστικά, τι κάνουμε; Βήμα – βήμα οικοδομούμε έναν ιατρικό φάκελο με όλα τα δεδομένα μας για να μην χρειάζεται κάθε φορά που πηγαίνουμε σε έναν γιατρό να κουβαλάμε χαρτιά.

Κ: Είναι πολύ σημαντικό αυτό, το έχουμε αντιμετωπίσει όλοι.

ΥΠ.: Βεβαίως, η απάντηση είναι πριν από τα Χριστούγεννα είναι έτοιμο το δεύτερο βήμα πάνω από τη συνταγογράφηση που είναι οι εξετάσεις. Και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δημοπρατούνται πολλά μεγάλα έργα στο χώρο της Υγείας για κάθε νοσοκομείο για την Πρωτοβάθμια και για τον φάκελο τα οποία αθροιζόμενα θα δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο πλάνο ιατρικού φακέλου.

Κ: Κλείνοντας κύριε Υπουργέ να ρωτήσω κάτι; Ετοιμάζεται κάποια πλατφόρμα για τρόφιμα, για voucher;

Υπ.: Οτιδήποτε έχει να κάνει με αυτό αφορά το Υπουργείο Ανάπτυξης, είμαστε σε στενή συνεργασία μαζί τους οπότε όταν θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον Υπουργό. Η συνεργασία μας με τον κύριο Γεωργιάδη – όπως ξέρετε – είναι η καλύτερη δυνατή.

Κ: Ευχαριστούμε κύριε Υπουργέ

Ν: Α, να ρωτήσω κάτι, συγγνώμη, συγγνώμη. Να ψηφίσουμε ηλεκτρονικά προλαβαίνουμε το επόμενο εξάμηνο κύριε Υπουργέ;

Υπ: Δεν είναι κάτι το οποίο θα κάνουμε αυτό. Γιατί στο τέλος της ημέρας πρέπει να οικοδομείτε η εμπιστοσύνη στα συστήματα.

Κ: Άσε ρε συ Γιάννη μου με τόσες παρακολουθήσεις και τα λοιπά

Ν: Για αυτό ρωτάω, μπορούμε να ψηφίσουμε ηλεκτρονικά

Υπ.: Ψήφος υπάρχει μόνο στα Σωματεία, ψήφισαν πρόσφατα οι εκπαιδευτικοί μας. Έχουμε ένα πολύ καλό σύστημα και ασφαλές που λέγεται “ΖΕΥΣ” στο ΕΔΥΤΕ που χρησιμοποιείται για ψηφοφορίες αλλά αυτό που περιγράφεται για εθνική ψήφο γίνεται μόνο στην Εσθονία. Δεν νομίζω ότι είμαστε εκεί, έχουμε άλλες προτεραιότητες να λύσουμε.

Κ: Φαντάζομαι κύριε Υπουργέ, φανταστείτε τι θα γινόταν τώρα με το Predator εάν ψηφίζαμε ηλεκτρονικά, τώρα με κοροϊδεύεις.

Υπ.: Καλό είναι πάντως, θα σας έλεγα να αποφεύγουμε τις πολλές θεωρίες συνωμοσίας σε αυτά τα ζητήματα να τα προσγειώνουμε στα πραγματικά τους μεγέθη και στα πραγματικά τους δεδομένα, να σεβόμαστε την επιστήμη και έτσι αυτό μας βοηθάει όλους. Γιατί κάνουμε καλύτερο το Κράτος, καλύτερες τις δομές Υγείας, καλύτερα τα πάντα και μπορούμε και οικοδομούμε καλύτερα τη ζωή μας.

Κ: Άντε τώρα για να το κλείσουμε, κλείσουμε τα Υποθηκοφυλακεία πότε τελειώνουμε.

Υπ.: Ξεκινάει τώρα η διαδικασία της ψηφιοποίησης των Υποθηκοφυλακείων. Καλά δεν είναι μόνο τα Υποθηκοφυλακεία εάν το δείτε συνολικά το χαρτί που πρέπει να γίνει πληροφορία αφορά Υποθηκοφυλακεία, Πολεοδομίες, Νοσοκομεία, Δικαστήρια, ΕΦΚΑ. Όλα αυτά λοιπόν έχουν μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης, οι διαγωνισμοί γίνονται αυτή τη στιγμή εκ των πραγμάτων επειδή είναι μεγάλα έργα και δεν είναι γρήγορα σαν και αυτά που έχουμε κάνει μέχρι τώρα θα πάρει δύο- τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί όλο αυτό, να τελειώσουν οι διαγωνισμοί και τα λοιπά. Αλλά θα σας έλεγα ότι σε περίπου τρία χρόνια από τώρα θα μιλάμε για μία άλλη χώρα με όλα αυτά τα έργα τα οποία εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Κ: Μάλιστα, σας ευχαριστούμε κύριε Υπουργέ

Ν: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Ειδήσεις σήμερα:

«Κάναμε μασάζ στον πατέρα Αντώνιο όπως κάθε παιδί στον πατέρα του», λέει τρόφιμος της Κιβωτού

Άρση της βουλευτικής ασυλίας Πάτση ζητά ο εισαγγελέας Εφετών – Στη Βουλή ο φάκελος

Μήνυμα Δένδια για τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Η Μεσόγειος δεν αποτελεί εμπόδιο μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής
22.11.2022, 18:08

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ