Αλλαγή ταχυδρομικών κωδίκων σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο συνέδριο του Economist.
Ρεπορτάζ: Έπη Τρίμη
Το ereportaz.gr μετά από επαφή με τους κύκλους του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής παραθέτει τις δηλώσεις του Υπουργού κ. Πιερρακάκη σχετικά με τον ανασχεδιασμό των Ταχυδρομικών Κωδικών προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι αστοχίες στις παραδόσεις και τις παραλαβές εγγράφων, επιστολών και δεμάτων από τις υπηρεσίες courier και τα ΕΛΤΑ.
Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι η τελευταία φορά που άλλαξαν στην Ελλάδα οι ταχυδρομικοί κώδικες ήταν το 1983, ενώ στην υπάρχουσα μορφή τους δεν δίνουν καμία επιπλέον πληροφορία.
Αναφερόμενος μάλιστα στην αντίστοιχη υπηρεσία της Αγγλίας, όπου χρησιμοποιείται ένας συγκεκριμένος τύπος, τόνισε ότι με τον συγκεκριμένο τρόπο «μπορεί να προσδιοριστεί ένα οικοδομικό τετράγωνο, με αποτέλεσμα να έχω πληροφορία για την ταχύτητα του Ίντερνετ, να βοηθήσω τις εταιρείες courier. Δουλειά του κράτους είναι να φτιάχνει ρυθμίσεις και να φέρνει το αύριο στο τώρα και επίσης να βοηθά να γεννιούνται βιομηχανικές ιδέες. Πρέπει να έρθουμε και να σπρώξουμε τη γέννηση ιδεών».
Ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε ότι οι λεπτομέρειες για την αριθμοδότηση και τον τρόπο που θα προκύψουν οι νέοι Ταχυδρομικοί Κωδικοί θα ανακοινωθεί από το εν λόγω υπουργείο εντός του Σεπτεμβρίου, ενώ θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί η αλλαγή.
Τι θα κερδίσουν οι πολίτες με τους νέους Ταχυδρομικούς Κωδικούς
Οι νέοι Ταχυδρομικοί Κώδικες παρά τη φαινομενική αναστάτωση παρέχουν μια νέα δυνατότητα στους πολίτες, που θα τους ενημερώνει επιπλέον με τον τόπο διαμονής τους, τις ταχύτητες του Internet, τη σύνδεση με το φυσικό αέριο, τη μετάβαση από δίκτυα 4G σε 5G ενώ όπως προείπαμε θα μειωθούν και οι αστοχίες στις παραδόσεις και παραλαβές. κώδικες
Ο κος Πιερρακάκης δήλωσε, στη συνέχεια: «Δεν θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε κανέναν συμπολίτη μας μέσα από αυτή την αλλαγή. Θέλουμε αντίθετα να παρέχουμε υπηρεσίες και νομίζω ότι το έχουμε αποδείξει με κάθε παρέμβαση που κάνουμε. Ας κάνουμε την απλή ερώτηση στον εαυτό μας: τι υπηρεσία μας παρέχει ο Ταχυδρομικός Κώδικας αυτή τη στιγμή. Η απάντηση είναι: Καμία.
Ολόκληρα νησιά χαρακτηρίζονται από έναν και μόνο ταχυδρομικό κώδικα. Οι ταχυδρομικές υπηρεσίες ζητούν να αλλάξουν οι Ταχυδρομικοί Κωδικοί εδώ και πολύ καιρό. Τελευταία φορά άλλαξαν το 1983 που πήγαμε από τα τρία στα πέντε ψηφία.
Η ιδέα είναι: Εάν πάτε σε άλλες χώρες του εξωτερικού όπου είναι έξι τα ψηφία από τα οποία προσδιορίζεται οικοδομικό τετράγωνο, όχι απλώς μία γενικότερη περιοχή ή ένα νησί που δεν σου λέει και κάτι.
Άρα στην ουσία θα προστεθεί ένα αριθμός στους ήδη υπάρχοντες;
Θα ανακοινώσουμε τον Σεπτέμβριο ποιοι είναι οι έξι αριθμοί. Εμείς θέλουμε ο τ.κ. να προσδιορίζει οικοδομικό τετράγωνο.
Τώρα σκεφτείτε τι μπορεί να κάνουμε με αυτό:
- Μπορεί να λέμε σε κάθε συμπολίτη μας ποιες είναι οι ταχύτητες internet σε αυτό το οικοδομικό τετράγωνο πριν επιλέξει να μετακομίσει εκεί
- Μπορεί να λέμε εάν υπάρχει φυσικό αέριο εκεί
- Μπορεί να λέμε ποια είναι η κάλυψη από δίκτυα 4G σήμερα, 5G αύριο
Δηλαδή ο Ταχυδρομικός Κωδικός και πέραν αυτού και για τον courier που θέλει να δώσει ένα γράμμα ή ένα πακέτο να μειωθεί πάρα πολύ η αστοχία στην παράδοση ή στην παραλαβή.
Μη σκεφτόμαστε πάντα με όρους «τι θέλει η Αθήνα». Να δούμε λίγο στην επαρχία ότι ακόμη και σήμερα για να πάνε κάποια γράμματα σε κάποιες περιοχές χρειάζεται να γνωρίζει ο ταχυδρόμος ποιο είναι το σπίτι π.χ. του Πιερρακάκη στη Λακωνίαστο χωριό του.
Χρειάζεται να προσδιορίσουμε με έναν αυτοματοποιημένο τρόπο το πού μένουμε για να μπορούν να μοιράζονται τα πακέτα. Όσο πιο πολύ θα μπαίνει η τεχνολογία στη ζωή μας -και πράγματα που σήμερα τα βλέπουμε πιο προωθημένα, όπως τα drones ή οτιδήποτε άλλο- θα πρέπει όλα αυτά να μπορέσουν να κουμπώσουν.
Λοιπόν το κράτος πρέπει να αλλάξει στα πάντα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτή την εξέλιξη και εκτιμούμε ότι αυτή η αλλαγή μπορεί να ταλαιπωρήσει λίγο στη μετάβαση αλλά -εν τέλει- οι υπηρεσίες που θα παρέχει στους πολίτες θα είναι τόσο μεγάλες όπου οι πολίτες θα δουν την αξία τους στην πορεία.
Στη συνέχεια λάβαμε από τους κύκλους του Υπουργείου τις δηλώσεις του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά με το θέμα της αλλαγής των ΤΚ. Παραθέτουμε απόσπασμα από τη χθεσινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, ενώ την πρώτη φορά που έκανε τις εν λόγω δηλώσεις ήταν στο συνέδριο του Economist την περασμένη Πέμπτη στο Λαγονήσι.
Κύριε Πιερρακάκη αυτό θα ισχύει και για εκτός σχεδίου περιοχές; Εάν κάποιο σπίτι δεν έχει δίπλα του κάποιον δρόμο; Το έχετε συμπεριλάβει αυτό;
Έχει γίνει μία εκτενής διαβούλευση από την Εθνική Αρχή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και όλες οι λεπτομέρειες του πώς θα γίνει η αριθμοδότηση και πώς θα προκύψουν οι νέοι κώδικες θα ανακοινωθούν από τον Σεπτέμβριο και μετά. Αλλά αυτό δεν θα γίνει σε ένα βράδυ. Η διαδικασία της μετάβασης θα πάρει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, περίπου μία διετία, θα τα ανακοινώσουμε όλα τον Σεπτέμβριο.
Για αρχή ανακοινώνουμε τη πρόθεσή μας -έπειτα από τη διαβούλευση της ΕΡΤ- να προχωρήσουμε με αυτή την αλλαγή γιατί είναι αναγκαίο για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερες υπηρεσίες συνολικότερα στη χώρα μας.