Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Πιερρακάκης: Στις αρχές του 2021 έρχεται και στην Ελλάδα το 5G -Αρχικά διαθέσιμο στα μεγάλα αστικά κέντρα

Στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, από τους οποίους τουλάχιστον το 20% αφορούν την ψηφιακή σφαίρα, αλλά και στο δίκτυο 5G που έρχεται από την αρχή του νέου έτους στα αστικά κέντρα αναφέρθηκε ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο υπουργός Ψηφιακής Δικυβέρνησης έκανε τη σχετική τοποθέτηση στο «Thessaloniki Summit 2020», που διοργάνωσε -διαδικτυακά φέτος- ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Λόγω αυτών των χρημάτων είμαστε στη θέση να κάνουμε σχεδόν όλα τα πράγματα που πιστεύουμε ότι μπορούν να αλλάξουν την ποιοτική θέση της χώρας», είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι τα έργα που θα υλοποιηθούν να ανακοινωθούν άμεσα, καθώς αυτή τη στιγμή είναι ήδη υπό συζήτηση όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Κάποια απολύτως αυτονόητα περιλαμβάνουν το ERP, το σύστημα ενδοεπιχειρησιακού σχεδιασμού που πρέπει να αποκτήσει η κυβέρνηση όπως το έχουν οι μεγάλες εταιρείες. Το ελληνικό κράτος πρέπει σήμερα να έχει κάτι αντίστοιχο και αυτό θα μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης. Περιλαμβάνονται επίσης μεγάλα έργα τα οποία έχουν σχέση με τις τηλεπικοινωνίες και το πέρασμα στα δίκτυα πέμπτης γενιάς», εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ήδη μιλήσαμε για 5G corridors, ήδη μιλήσαμε για το πώς θα βελτιστοποιήσουμε την υιοθέτηση των οπτικών ινών από τα νοικοκυριά αφαιρώντας το κόστος του τελικού χρήστη στην πολυκατοικία, θα προχωρήσουμε και προς μικροδορυφόρους, να αποκτήσει η χώρα κάτι πολύ κρίσιμο για θέματα πολιτικής προστασίας, για θέματα παρατήρησης γης. Σε κάθε τομέα αν μιλήσει κανείς με τους ειδικούς μπορεί πάρα πολύ εύκολα να πει ποια είναι εκείνα τα απολύτως απαραίτητα έργα».

Σε ό,τι αφορά το σύστημα υγείας, ανέφερε πως «είναι απολύτως απαραίτητο στην υγεία να αποκτήσουμε έναν ψηφιακό ιατρικό χάρτη», καθώς «έχουμε ένα πολύ δυνατό σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το οποίο παραλάβαμε από προηγούμενες κυβερνήσεις, το επεκτείναμε, δημιουργήσαμε την άυλη συνταγογράφηση που έκανε τους πολίτες να αγκαλιάσουν το σύστημα, αλλά τα ψηφιακά της υγείας δεν είναι μόνο η άυλη συνταγογράφηση, είναι να υπάρχουν πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων, να διαλειτουργούν, το υπουργείο να τραβάει ανώνυμα βασικά δεδομένα σε ένα σύστημα business intelligence, για να μπορεί να παίρνει σωστές αποφάσεις».

Σχετικά με παρεμβάσεις που αφορούν οριζόντια το κράτος προανήγγειλε: «Πρέπει να κάνουμε πολλά έργα ψηφιοποιήσεων σε πληροφορία που σήμερα είναι στο χαρτί. Αυτό αφορά σίγουρα τον ΕΦΚΑ, σίγουρα το σύστημα υγείας, τα υποθηκοφυλακεία, τις πολεοδομίες, το σύστημα δικαιοσύνης.

Περνώντας το χαρτί σε πληροφορία, σε data, αυτόματα σου δίνεται η δυνατότητα σαν κράτος να μπορείς μέσα στα πληροφοριακά συστήματα να αυτοματοποιείς τη λήψη αποφάσεων και άρα να αυτοματοποιείς την εξυπηρέτηση του πολίτη. Κομμάτι της εξίσωσης γιατί οι συντάξεις δε βγαίνουν αμέσως είναι επειδή δεν έχουμε πληροφοριακά συστήματα σε όλα τα παλιά ταμεία για να γίνει σωστά η μετάπτωση στον καινούργιο του ΕΦΚΑ. Το RRF (Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) θα μας δώσει αυτή τη δυνατότητα. To RRF για την ψηφιακότητα είναι ένα σχέδιο Μάρσαλ για την εποχή μας, η χώρα θα έχει αλλάξει εποχή».

«Αρχές του έτους στα μεγάλα αστικά κέντρα το 5G»

Σε ό,τι αφορά το 5G ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξέφρασε την ικανοποίησή τους γιατί «είναι από τα ελάχιστα κομμάτια της στρατηγικής μας στα οποία δεν πάμε να καλύψουμε χαμένο έδαφος» και «αυτό που πετύχαμε στο 5G αντανακλάται στον νόμο που ψηφίστηκε σε κλίμα μεγάλης συναίνεσης στη Βουλή προσφάτως», καθώς «έχουμε διαμορφώσει ένα μοντέλο δικό μας, εξαγώγιμο» και «εκεί τα περισσότερα άλλα κράτη δεν κατάφεραν να δημοπρατήσουν και τις 4 μπάντες του 5G μαζί».

Όμως, όπως σημείωσε, «εμείς το πετύχαμε μέσα από δεκάδες ενέργειες που έγιναν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, πιάσαμε το χρονοδιάγραμμα» και «η δημοπρασία θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους και 5G θα ξεκινήσουμε να έχουμε στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας στις αρχές της επόμενης χρονιάς, όπου κάθε πάροχος θα ανακοινώσει το δικό του χρονοδιάγραμμα».

Αναφερόμενος στην καινοτομία της δημοπρασίας, που αφορά τη σύνδεση του 25% των εσόδων της με τη δημιουργία του εξειδικευμένου ταμείου «Φαιστός», ο κ. Πιερρακάκης τόνισε πως «θα είναι ένα venture capital στο υπερταμείο, θα σηκώσει χρήματα και από τον ιδιωτικό τομέα πέρα από τα κρατικά χρήματα, για να αποκτήσει και ένα πιο ιδιωτικό DNA», και «το ταμείο αυτό θα επενδύσει σε start up επιχειρήσεις και όχι μόνο, θα επενδύσει σε επιχειρήσεις οι οποίες θα αναπτύξουν προϊόντα σε σχέση με το 5G».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Κορωνοϊός Ιταλία: Η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης σώζει ζωές

Η τεχνολογία προχωρά – Η Microsoft ανέπτυξε μια οθόνη που δεν χρειάζεται φόρτιση ή να είναι συνδεδεμένη στο ρεύμα

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ