Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

Πιέσεις πάνω από την ελληνική αγορά ομολόγων – Αυξάνονται οι αποδόσεις

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς τίτλου έχει επιστρέψει στα επίπεδα του Ιουλίου 2020, ακολουθώντας την τάση που επικρατεί γενικότερα στις αγορές κρατικών ομολόγων, με τις ισχυρότερες όμως πιέσεις να δέχονται οι χώρες με χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Τα κύματα της ανησυχίας καταφθάνουν και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, δεδομένου ότι η χώρα μας φέτος σχεδιάζει να αντλήσει 10-12 δισ. ευρώ, μετά και την αναγκαιότητα της αύξησης του πακέτου των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τα 7,5 δισ. ευρώ στα 11,6 δισ. ευρώ το 2021.

Το ελληνικό δεκαετές ομόλογο βρίσκεται άνω του 1%, ακολουθώντας την άνοδο των αποδόσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη που αποδίδεται στην οικονομική κάμψη που έχει επιφέρει η υγειονομική κρίση σε διεθνές επίπεδο.

Αρνητικά σήματα στις διεθνείς αγορές που εντείνουν τις πιέσεις στα ομόλογα στέλνουν και τα στοιχεία για το πρωτογενές έλλειμμα, που δείχνουν ότι τον Ιανουάριο η «μαύρη τρύπα» διαμορφώθηκε σε 1,473 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1,031 δισ. ευρώ. Το ύψος των καθαρών εσόδων ανήλθε σε 3,847 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 812 εκατ. ευρώ ή 17,4% σε σχέση με τον στόχο.

Η απειλή του πληθωρισμού, οι αβεβαιότητες για την πορεία της πανδημίας και τα κρατικά «μπαζούκα τόνωσης» των οικονομιών φέρνουν εκτίναξη των ελλειμμάτων και των δημόσιων και ιδιωτικών χρεών σε όλο τον πλανήτη. Για τους λόγους αυτούς έχει εκδηλωθεί ένα ντόμινο αναταράξεων που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε στο 1,46% από 1,344% την περασμένη Παρασκευή, προσεγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα άνω των 12 μηνών.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου κατέγραψε υψηλό 8 μηνών στο -0,32% πριν αποχωρήσει χθες κοντά στο -0,25% μετά και τις δηλώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, που αναφέρθηκε πρόσφατα στην άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων υποστηρίζοντας ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την προσφάτως σημειωθείσα αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

Όπως εξήγησε, το κόστος δανεισμού του Δημοσίου αλλά και γενικότερα τα επιτόκια της διατραπεζικής αποτελούν κρίσιμους «ιμάντες» για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, καθησυχάζοντας εμμέσως πλην σαφώς για τη συνέχιση των προγραμμάτων στήριξης και τη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, από τις 10 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 20 Ιανουαρίου 2021, στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ αγοράστηκαν ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 2,64 δισ. ευρώ, και το σύνολο αγοράς ελληνικών ομολόγων φτάνει τα 18,95 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Τα ΕΛΠΕ αντιστάθηκαν απέναντι στην πρωτοφανή κρίση

Μειώθηκαν κατά 1,1 δισ. οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ