Σε καθεστώς κινητικότητας οδηγούνται γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι κατέχουν σήμερα οργανικές θέσεις σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Από χθες ξεκίνησε η διαδικασία αλλαγής χρήσης νοσοκομείων και δημόσιων δομών υγείας με τους συντονιστές του υπουργείου Υγείας να προχωρούν σε καταμέτρηση των νοσηλευομένων, ενώ δόθηκαν οδηγίες για το πώς θα γίνει η μετάβαση στο νέο καθεστώς.
Το καθεστώς κινητικότητας αφορά σε 1.835 υπαλλήλους όλων των κατηγοριών, οι οποίοι κατέχουν σήμερα οργανικές θέσεις σε 13 νοσοκομεία.
Αύριο, Παρασκευή, αναμένεται η ανακοίνωση των ονομάτων των εργαζομένων εκείνων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, ώστε μέσα στις επόμενες 22 ημέρες να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο αλλαγής χρήσης των νοσοκομείων.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση θα γίνει μέσω της έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για κατάργηση θέσεων στα νοσοκομεία υποδοχής κατά κατηγορία, κλάδο ή/και ειδικότητα,αφού προηγηθεί η γνωστοποίηση στο «Κεντρικό Τριμελές Συμβούλιο» και των κενών θέσεων στα νοσοκομεία υποδοχής.
Τη Δευτέρα 26 Αυγούστου, το ειδικό τριμελές υπηρεσιακό συμβούλιο του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στην έκδοση του τελικού πίνακα διαθεσιμότητας καθώς και στις ατομικές διαπιστωτικές πράξεις θέσης σε διαθεσιμότητα.
Το «Εθνος» παρουσιάζει αναλυτικό πίνακα με τις καταργούμενες θέσεις ανά νοσοκομείο και υπηρεσία.
Πόσοι μετακινούνται και από ποια νοσοκομεία
Από την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, μετακινούνται επτά υπάλληλοι.
Από την Πολυκλινική, μπαίνουν σε διαθεσιμότητα 181 υπάλληλοι, και από το παράρτημα της, 189.
Από το Σισμανόγλειο, μετακινούνται 233 υπάλληλοι.
Από το Αμαλία Φλέμινγκ, μετακινούνται 300.
Από το Κωνσταντουπόλειο, μετακινούνται 154.
Από τα Νοσοκομείο Πατησίων, μετακινούνται 176.
Από το Σπηλιοπούλειο, μετακινούνται 29.
Από το Ινστιτούτο Έρευνας Νοσημάτων Θώρακα, μετακινούνται 20.
Από το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής, μετακινούνται 270.
Από το Ψυχιατρικό Θεσσαλονίκης, μετακινούνται 61.
Από το Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, μετακινούνται 38.
Από το Αφροδίσιων Νοσημάτων Θεσσαλονίκης, μετακινούνται 7.
Από το Παναγία Θεσσαλονίκης, μετακινούνται 170.
Πάντως, έως ότου ολοκληρωθούν οι αλλαγές της χρήσης των νοσοκομείων, προκειμένου να καλυφθούν τυχόν υγειονομικά κενά, το σύστημα των εφημεριών των νοσοκομείων αναδιοργανώνεται, ενώ στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας, έχουν τεθεί και στρατιωτικές νοσηλευτικές μονάδες.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, από τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, δε θα απολυθεί κανένας, αλλά θα απορροφηθούν σε άλλες κενές θέσεις νοσοκομείων, εξαιτίας των μεγάλων αναγκών του συστήματος.