Μπορεί η φορολόγηση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα να είναι από τις υψηλότερες συγκριτικά με πολλές χώρες του πλανήτη, ωστόσο οι μισθωτοί και συνταξιούχοι είναι εκείνοι που διαχρονικά “ταίζουν” το κράτος.
Σύμφωνα με την έρευνα της KPMG International, η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση με τους υψηλότερους συντελεστές στους έμμεσους φόρους και συγκεκριμένα στον ΦΠΑ. Ειδικότερα, σε διάστημα ενός έτους 13 χώρες παγκοσμίως αύξησαν το ποσοστό των έμμεσων φόρων και καμία δεν το μείωσε. Επίσης, εννέα χώρες αύξησαν το ποσοστό του φορολογικού συντελεστή των εταιρικών φόρων, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα από 20% σε 26%, ενώ, αντίθετα, 24 χώρες τον μείωσαν.
Σχετικά με τον έμμεσο φόρο, η Ουγγαρία κατέχει την πρώτη θέση με 27%, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση με 23%. Στη χαμηλότερη θέση είναι η Αρούμπα, με ποσοστό 1,5%. Επίσης, η Κύπρος έχει πλέον ΦΠΑ 19% από 17%, ενώ και η Ιταλία αύξησε κατά μία ποσοστιαία μονάδα τον συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος διαμορφώθηκε το 2014 στο 22%. Στην ίδια θέση με την Ελλάδα βρίσκονται και η Ιρλανδία, η Πολωνία και η Πορτογαλία.
Αναφορικά με τους εταιρικούς φόρους, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέχουν την πρωτιά, με το υψηλότερο ποσοστό 55%. Ακολουθούν το Βέλγιο και η Γαλλία, με συντελεστές κοντά στο 33% και στην Ελλάδα η αύξηση είναι της τάξης του 30% και συγκεκριμένα στο 26% από 20%.
Από το 1982 οι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι είναι εκείνοι που συντηρούν το ελληνικό δημόσιο με τους φόρους τους και όχι οι αυτοπασχολούμενοι ή εταιρείες, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, του ΟΟΣΑ, αλλά και τα συγκριτικά διαγράμματα που θα δείτε παρακάτω.
Μάλιστα, το 2013, εκτός της μεγάλης μείωσης των πραγματικών μισθών στην Ελλάδα, αυξήθηκε ραγδαία το φορολογικό βάρος στους μισθούς, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, το οποίο είναι και μεγάλο αντικίνητρο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το φορολογικό βάρος-εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών- αυξήθηκε κατά 0,6 εκατοστιαίες μονάδες και έφθασε στο 44,5%του κόστους εργασίας.
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, μισθωτοί με εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ, δηλώνουν το 28,2% των συνολικών εισοδημάτων που καταγράφονται στην Εφορία.Οκτώ στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν στην εφορία εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ, την ώρα που το 8% των μισθωτών με ετήσιες αποδοχές άνω των 42.000 ευρώ δηλώνει το 28% των συνολικών φορολογητέων εισοδημάτων και πληρώνει το 70% των φόρων.
Τα στοιχεία του 2013 δείχνουν ότι οι συνεπείς πλήρωσαν τα περισσότερα από τα 35,4 δισ. σε φόρους, που εισέπραξε το Δημόσιο. Όπως όλα δείχνουν, τους φόρους πλήρωσαν οι μισθωτοί-συνταξιούχοι και οι συνεπείς επαγγελματίες, βάζοντας το χέρι στην τσέπη για να επωμιστούν ΦΠΑ -έμμεσους φόρους, φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων και φόρους ακίνητης περιουσίας. Οι εταιρείες πλήρωσαν μόλις το 1/20 των συνολικών εσόδων.