Ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ επιβλήθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για την υποβολή ελλιπούς δήλωσης πόθεν έσχες την τριετία 2010-2012.
Ωστόσο, το δικαστήριο τον αθώωσε για συμμετοχή στις εξωχώριες εταιρείες Catalina και Homeric, αλλά και για κατοχή ακινήτου στις Βρυξέλλες που κατά την κατηγορία δεν είχε δηλώσει, καθώς δεν προέκυψαν ενδείξεις ενοχής του για τα συγκεκριμένα σκέλη του κατηγορητηρίου.
Υπενθυμίζεται ότι η εμπλοκή του κ. Καρατζαφέρη με εξωχώριες εταιρείες και παραλείψεις στο πόθεν έσχες είχε προκύψει από τις έρευνες για εξοπλιστικά προγράμματα. Ωστόσο, από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψαν ενδείξεις για τις εξωχώριες εταιρείες τις οποίες είχε στο παρελθόν, παρά μόνον οι παραλείψεις, ότι δεν είχε δηλώσει περιουσιακά του στοιχεία στο πόθεν έσχες.
Ο ίδιος απολογούμενος υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι «Το μειονέκτημά μου είναι ότι εμπιστεύτηκα ανθρώπους. Όπως την λογίστρια μου, αλλά και κάποιους ανθρώπους που με πρόδωσαν και έριξαν το κόμμα στο 3%… Που να ξέρω ότι η λογίστρια του κόμματος, η καθ’ όλα ειδική θα άφηνε όλα αυτά τα κενά… Είμαι καταπροσβεβλημένος, καταστεναχωρημένος, γιατί δεν ήθελα να αφήσω καμία σκιά στα εγγόνια μου».
Αναφερόμενος στο ύψος του ποσού που είχε μαζευτεί στο trust, ο Γ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι επρόκειτο για χρήματα από τους μισθούς του, οι οποίοι μάλιστα έφθαναν τις 20.000 ευρώ όταν ήταν ευρωβουλευτής, ενώ το ποσό του 1.650.000 ευρώ ήταν χρήματα που τού είχαν δώσει συνεργάτες και υποστηριχτές του ΛΑΟΣ, με την συμφωνία ότι θα τους έδινε μετοχές του Telecity, όταν θα έπαιρνε πανελλαδική άδεια.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας, είχε ζητήσει την ενοχή του Γ. Καρατζαφέρη για ανακριβή δήλωση περιουσιακών στοιχείων και συμμετοχή σε εξωχώρια εταιρία (σ.σ στην Catalina), τονίζοντας ωστόσο ότι δεν προέκυψε η συμμετοχή του στην off-shore Homeric αλλά και ότι κατείχε ακίνητο στις Βρυξέλλες.
Κατά τα λοιπά, για την εισαγγελική λειτουργό, η περιουσία της εξωχώριας εταιρίας πέρασε σε ένα trust και το περιεχόμενό του, δηλαδή το καταπίστευμα, αποτελεί περιουσία, η οποία έπρεπε να δηλωθεί.
«Τα χρήματα αποτελούν περιουσία που όφειλε ο κ. κατηγορούμενος να δηλώσει. Πόσο δε μάλλον όταν έχει δημιουργηθεί ένα portofolio ύψους 6.600.000 δολαρίων, είναι απορίας άξιον τι τον συμβούλευσε, όπως λέει, η λογίστρια του να κάνει… Άγνοια νόμου από βουλευτή, αρχηγό κόμματος και ευρωβουλευτή δεν νοείται», είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελική λειτουργός.