Αν και είναι γνωστοί οι κίνδυνοι που προκύπτουν για την υγεία μας, και δη την καρδιά μας, από την κατανάλωση τηγανιτών, ωστόσο παραμένουν ψηλά στην προτίμηση των Ελλήνων.
Εφόσον, όμως, εξακολουθούμε να τρώμε τηγανιτά, καλό θα ήταν να φροντίζουμε να γίνεται με τον πιο υγιεινό, κατά το δυνατόν, τρόπο.
Πρέπει, λοιπόν, το λάδι που επιλέγουμε για το τηγάνισμα να έχει υψηλό σημείο καπνού. Το σημείο καπνού δείχνει σε ποια θερμοκρασία το λάδι αρχίζει να διασπάται και να απελευθερώνει βλαβερές ουσίες.
Το λάδι με υψηλό σημείο καπνού επιτρέπει να μαγειρεύουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια σε υψηλότερες θερμοκρασίες, ώστε το φαγητό να ετοιμάζεται πιο γρήγορα και να απορροφά λιγότερο λάδι.
Παράλληλα, το λάδι θα πρέπει να έχει ζεσταθεί καλά πριν τηγανίσουμε. Αν η θερμοκρασία του λαδιού δεν είναι αρκετά υψηλή, οι τροφές απορροφούν περισσότερα λιπαρά.
Σημειώνεται ότι υψηλό σημείο καπνού έχει το λάδι από αβοκάντο, το ραφιναρισμένο ηλιέλαιο, το σογιέλαιο και το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο.