Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ποιος είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών

Μόνο άγνωστος δεν είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Α. Χαρδούβελης, αφού έχει διατελέσει οικονομικός σύμβουλος στην κυβέρνηση τόσο του Κώστα Σημίτη, όσο και του Λουκά Παπαδήμου και είναι εκείνος που διαπραγματεύτηκε το Μνημόνιο 2 και τις λεπτομέρειες για το κούρεμα του χρέους (PSI)!

Έχει το προφίλ του πολιτικά φιλελεύθερου οικονομολόγου και του υπέρμαχου της συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ο ίδιος, σε παλιότερες δηλώσεις ή μελέτες του, έχει υπογραμμίσει την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων για την άμβλυνση των ανισορροπιών, την ενίσχυση της απασχόλησης, τη μείωση φόρων και εισφορών.

Έχει υπάρξει άνθρωπος κλειδί σε κρίσιμες περιόδους, όπως σημαντικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Χρηματιστηριακής το 1995 και μέχρι τη “φούσκα” του 1999. Παράλληλα, είχε ενεργό ρόλο στο ξεκίνημα του Χρηματιστηρίου Παραγώγων Αθηνών και ήταν και εκείνος από τους λίγους Έλληνες που συμμετείχαν σε συνεδρίαση της Λέσχης Bilderberg.

Τα σχόλια που έρχονται από το εξωτερικό για τον νέο υπουργό φαίνονται θετικά, ενώ τα περισσότερα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για συνέχιση της πολιτικής Στουρνάρα με έμφαση όμως, και στην ώθηση της ανάπτυξης μέσω μείωσης της φορολογίας.

Η εφημερίδα Financial Times σχολιάζει χαρακτηριστικά: Ο Γκίκας Χαρδούβελης έχει μείνει μακριά από τους πολιτικούς σχηματισμούς, αν και διετέλεσε οικονομικός σύμβουλος του Κώστα Σημίτη, του πρωθυπουργού που έβαλε την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Το Reuters τονίζει: Είναι υποστηρικτής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του μικρότερου αλλά αποτελεσματικού κράτους και έχει δηλώσει ότι το πλάνο ανάπτυξης της Ελλάδας θα πρέπει να επικεντρωθεί στις εξαγωγές και τις επενδύσεις ώστε να γίνει η οικονομία της χώρας πιο ανταγωνιστική και πιο φιλική για τις επιχειρήσεις

Η πρώτη γνωριμία του με τους ομολόγους του της ευρωζώνης θα γίνει στο Eurogroup της 19ης Ιουνίου και με την τρόικα στα μέσα Ιουλίου, ενώ μέχρι τότε θα πρέπει να έχει διευθετηθεί το ζήτημα των προαπαιτούμενων για τις δόσεις, όπως ο νόμος για τη μικρή ΔΕΗ, το κούρεμα στις επικουρικές συντάξεις και το θέμα του αιγιαλού. Το Φθινόπωρο θα είναι καυτό, όπου εκτός από τη διαπραγμάτευση για το χρέος, θα αναλάβει, σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο οι διαβουλεύσεις για τα νέα μέτρα του 2015 , το χρηματοδοτικό κενό, το νέο ασφαλιστικό και το δεύτερο – νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο .

Το βιογραφικό του νέου ΥΠΟΙΚ

Την τετραετία 2000-2004 διετέλεσε διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Στο εξάμηνο της κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα (Νοέμβριος 2011 – Μάιος 2012) διατέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Έχει εκτεταμένη εμπειρία σε κεντρικές τράπεζες και τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα: Υπήρξε ο Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος(1996-2000), Οικονομικός Σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1994-1995), όπου υπήρξε Αναπληρωτής του Διοικητή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και Σύμβουλος Ερευνών στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (1987-1993).

Είναι καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, και Οικονομικός Σύμβουλος και Επικεφαλής Οικονομικών Μελετών του ομίλου της Eurobank. Επίσης, αποτελεί ερευνητικός εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου και στο Centre for Money, Banking and Institutions του Surrey Business School.

Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών καθώς και εκπρόσωπος της στο EBF- EMAC. Συμμετέχει ως μέλος στο Ακαδημαϊκό Συμβούλιο του CIIM, του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΟΒΕ και του ελληνικού Ιδρύματος Harvard. Είναι κάτοχος διδακτορικού Διπλώματος στα Οικονομικά από το Berkeley-Καλιφόρνια USA (1983) και
Master of Science και Bachelor of Arts στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Harvard-Μασαχουσέτη USA (1978).

Έχει διατελέσει επίκουρος καθηγητής στο Barnard College, Columbia University (1983-1989), και αναπληρωτής και στη συνέχεια τακτικός καθηγητής στο Rutgers University- New Jersey (1989-1993).

Το επιστημονικό του έργο έχει δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά κύρους, συμπεριλαμβανομένων το American Economic Review, Journal of Finance, The Review of Financial Studies, The Quarterly Journal of Economics, The Journal of Monetary Economics, The Review of Economics and Statistics, κ.ά. Στο παρελθόν (1989-1995), οι βιβλιογραφικές αναφορές στο επιστημονικό του έργο τον ανέδειξαν στους 50 κορυφαίους στον κόσμο στον ευρύτερο τομέα της εφαρμοσμένης οικονομετρίας (βλ. Badi H. Baldagi, “Applied Econometrics Rankings: 1989-1995” Journal of Applied Econometrics, 1999, 14:423-441).

Επίσης, οι εργασίες του στο θέμα των υποχρεωτικών καταβολών ασφάλειας συνέδραμαν ουσιαστικά στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε δείκτες μετοχών στις ΗΠΑ.

Μεταξύ των διακρίσεων του ξεχωρίζει ότι ήταν ανάμεσα στους 50 οικονομολόγους στον κόσμο με τον υψηλότερο αριθμό αναφορών στο επιστημονικό τους έργο (στο χώρο της εφαρμοσμένης οικονομετρίας) την περίοδο 1989 -1995.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ