Του Πέτρου Κουσουλού
Πολλοί ψίθυροι έχουν προκληθεί σε ανώτατους δικαστικούς κύκλους της χώρας από τα εκ… παραδρομής συμβάντα τα οποία «σημάδεψαν» την τοποθέτηση της ηγεσίας της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης.
Στο παρά πέντε έναρξης του νέου δικαστικού έτους η κυβέρνηση προχώρησε σε αλλαγή σκυτάλης στην κορυφή του Δικαστικού Σώματος, με επιλογές που προκάλεσαν σχόλια όχι ως προς την ικανότητα ή το κύρος των νέων ανώτατων Δικαστών αλλά για την «βουτιά» στην επετηρίδα. Είναι ενδεικτικό ότι εκτός έμειναν όλοι οι αντιπρόεδροι του ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας για να επιλεγεί τελικά ο κ. Βασίλειος Πέππας , καθόλα έμπειρος δικαστικός λειτουργός η παρουσία του οποίου αναμένεται να λειτουργήσει ενωτικά.
Τι συνέβη με την Ειρήνη Καλού;
Αναμενόμενο ότι τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν στο προφίλ του νέου Προέδρου, με αποτέλεσμα να περάσει σχεδόν απαρατήρητη η εκ… παραδρομής αρχική τοποθέτηση της Ειρήνης Καλού στη θέση της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και η διορθωτική ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγη ώρα αργότερα.
Από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και το απόγευμα άπαντες γνώριζαν ότι μια από τις θέσεις των αντιπροέδρων του ΑΠ καλύπτεται από την κα Καλού. Ωστόσο στις 18.00 το απόγευμα, νέα ανακοίνωση γνωστοποίησε ότι το όνομα της κα Καλού εκ παραδρομής συμπεριλήφθηκε στην σχετική ανακοίνωση.
Η υπόθεση Βατοπεδίου
Ανώτατοι δικαστικοί κύκλοι οι οποίοι επικοινώνησαν με το ereportaz έδωσαν μια διαφορετική διάσταση στην υπόθεση καθώς υπενθύμισαν ότι η καθόλα έμπειρη δικαστής ήταν εκείνη που είχε σηκώσει στην πλάτη της μεγάλο μέρος της υπόθεσης του Βατοπεδίου.
Ήταν μάλιστα η ανακρίτρια η οποία είχε ανακρίνει, τον Ιούλιο του 2010, επί 11 και πλέον ώρες τον Γιάννη Αγγέλου, πρώην διευθυντή του Κώστα Καραμανλή, στον οποίο είχε επιβληθεί εγγυοδοσία-μαμούθ ύψους 400.000 ευρώ αλλά και απαγόρευση εξόδου από την χώρα.
Αρκετοί μάλιστα διερωτώνται εάν η… ολιγόωρη τοποθέτηση της κας Καλού ως αντιπροέδρου του ΑΠ και η εκ των υστέρων «διόρθωση» σχετίζεται με αυτήν την υπόθεση.