Σταθερή παρουσία στην περιοχή του Καστελλόριζου διατηρούν τις τελευταίες ημέρες οι τουρκικές δυνάμεις, είτε μέσω πραγματοποίησης ασκήσεων είτε με την παρουσία ερευνητικών σκαφών. Στα νότια του Καστελλόριζου πλέει το ωκεανογραφικό «Πίρι Ρέις» το οποίο, με βάση τη NAVTEX 310/17 της Υδρογραφικής Υπηρεσίας Αττάλειας, θα παραμείνει στην ευρύτερη περιοχή μέχρι και τη Δευτέρα. Παράλληλα, με τις NAVTEX 299/17 και 300/17 έχουν δεσμευθεί δύο περιοχές στα δυτικά και τα ανατολικά του Καστελλόριζου (εντός τουρκικών και διεθνών υδάτων) για διεξαγωγή πυρών. Στην Αθήνα αποστέλλεται έτσι ένα έμμεσο μήνυμα. Οπως αναφέρουν ειδικοί, η Αγκυρα με τον τρόπο αυτό απλώς επισημαίνει την περιορισμένη επιρροή του Kαστελλόριζου ως ελληνικού νησιού στο συγκεκριμένο σκέλος της Ανατολικής Μεσογείου. Υπενθυμίζεται ότι η Αγκυρα έχει ήδη ανακοινώσει και έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο εντός του επόμενου μήνα. Αναμένεται να φανεί τι ακριβώς εννοεί η Αγκυρα και πού ακριβώς στην Ανατ. Μεσόγειο σκοπεύει να πραγματοποιήσει τις συγκεκριμένες έρευνες.
Η τουρκική κινητικότητα σαφώς συνδέεται και με την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει κανονικά στον σχεδιασμό της για εξορύξεις στο οικόπεδο 11 εντός της ΑΟΖ, αλλά και με τις σχετικές αποφάσεις των υπόλοιπων κρατών της περιοχής. Σε συνέντευξή του η οποία θα προβληθεί σήμερα (CNN Greece), ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης επαναλαμβάνει την ανησυχία του για την περίοδο «από τώρα έως το τουρκικό δημοψήφισμα και την προσπάθεια να συσπειρωθεί ή να δημιουργηθεί ένα κλίμα φανατισμού μέσα στην τουρκική κοινωνία».
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” στη Λευκωσία, έπειτα και από τις τελευταίες πρωτοβουλίες του κ. Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, έχουν αναζωπυρωθεί οι προσπάθειες για επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών. Εντός αυτού του κλίματος άρχισαν να δημοσιεύονται πληροφορίες περί επανέναρξης των συνομιλιών και, μάλιστα, με ενταγμένη στην ατζέντα την τουρκική απαίτηση για παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της Ε.Ε. (ελευθερία διακίνησης αγαθών, κεφαλαίου, προσώπων και υπηρεσιών). Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει νομικό υπόβαθρο για την εν λόγω τουρκική αξίωση και δεν ευσταθεί το επιχείρημα ότι οι Τούρκοι υπήκοοι απολαμβάνουν ήδη τις τέσσερις ελευθερίες».