Πυρά σε Δικαιοσύνη και Βουλή εξαπέλυσε ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής που ερεύνησε την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, Σήφης Βαλυράκης, για συστηματική παρακώλυση της έρευνας του σκανδάλου της Siemens, προκειμένου οι ευθύνες να μην «ακουμπήσουν» πολιτικά πρόσωπα. Μιλώντας στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο κ. Βαλυράκης υποστήριξε ότι η Δικαιοσύνη, ενώ εντόπιζε ευθύνες ή ενδείξεις ευθυνών πολιτικών προσώπων για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της γερμανικής εταιρείας, δεν έστελνε το φάκελο στην Βουλή. «Η Siemens ήταν το κράτος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλυράκης, εννοώντας ότι η εταιρεία ήταν υπεράνω κυβερνήσεων.
Τα λεγόμενα του Σήφη Βαρυράκη, επιβεβαιώνουν πλήρως το ρεπορτάζ που είχε παρουσιάσει το ereportaz τον Φεβρουάριο του 2015. Το ρεπορτάζ φέρνει στο προσκήνιο τη σύμβαση που υπεγράφη στις 22 Αυγούστου 2012 από τον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα και επικρίθηκε πολύ έντονα από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα λοιπά κόμματα της, τότε , αντιπολίτευσης καθώς θεωρήθηκε ως απόπειρα κουκουλώματος του μεγαλύτερου, ίσως, σκανδάλου της μεταπολίτευσης. Διαβάστε αναλυτικά [εδώ]
Η Ζωή καλεί Στουρνάρα στην Εξεταστική της Βουλής
Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας, η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου προανήγγειλε την εξέταση του κ. Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Βουλής και της επιτροπής, ο κ. Στουρνάρας θα κληθεί ως πρώην υπουργός Οικονομικών, λόγω της υπογραφής του στον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Siemens.
«Διαχρονικά το σκάνδαλο αντιμετωπίζεται με αρνητική διάθεση από τη Δικαιοσύνη» είπε ακόμα, ο Βαλυράκης ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του πρόσθεσε «Υπάρχει ακινησία απαράδεκτη από τη Δικαιοσύνη και αρνήσεις έρευνας από το Κοινοβούλιο, με το πρόσχημα ότι, εφόσον ερευνά η Δικαιοσύνη, η Βουλή δεν μπορεί να κάνει τίποτα».
«Από το 1993 η Δικαιοσύνη ερευνά υποθέσεις όπως του ΟΤΕ, του C4I κ.ά. Ενώ βρίσκεται μπροστά σε πολιτικά πρόσωπα, όχι μόνο δεν τα στέλνει στη Βουλή, αλλά αποφεύγει να αφήσει να διαρρεύσει η πληροφορία» σημείωσε ακόμα, για να συμπληρώσει: «Δεν το κάνει και προσπαθεί να παρατείνει το χρόνο έρευνας και, όπου μπορεί, βάζει τα βουλεύματα στο αρχείο. Αυτή είναι η συμπεριφορά της Δικαιοσύνης».
Επίσης, πρόσθεσε σχετικά ότι «ο κ. Ζαγοριανός τιμωρήθηκε, διότι δεν έδινε τη δικογραφία της Siemens στους κατηγορούμενους, για να μην διαρρεύσει ότι εκεί υπήρχαν πολιτικά πρόσωπα».
Τέλος, αναφορικά με τη ζημιά του ελληνικού Δημοσίου από την υπόθεση Siemens, ο κ. Βαλυράκης υποστήριξε ότι «η ζημιά είναι ασύλληπτη και με μυθικές παραμέτρους», ενώ σημείωσε ότι για κάθε προμήθεια υπήρχε μίζα 10%.