Ο πρώην τραπεζίτης πατέρας του νεότερου από τους δύο νεκρούς επιβάτες του ελικοπτέρου δεν είναι άγνωστος στις ρωσικές αρχές και στο «σύστημα Πούτιν»: αφού διέφυγε στη Βρετανία δικάζεται τώρα ερήμην στη Μόσχα για υπεξαίρεση 230 εκατ. δολαρίων
Μόλις δύο μήνες πριν χάσει τη ζωή του ο Πάβελ Ακούλινιν στο τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο στον Πόρο είχε ξεκινήσει η δίκη τού πατέρα του Ντμίτρι σε δικαστήριο της Μόσχας για την υπεξαίρεση 230 εκατομμυρίων δολαρίων από την τράπεζα Bank of Moscow.
Η πρώτη έγινε στις 21 Ιουνίου 2019: ο Ντμίτρι Ακούλινιν δικάζεται ερήμην καθώς αυτός και οι τέσσερις κατηγορούμενοι συνεργάτες του διέφυγαν στο εξωτερικό το 2011.
Πηγές ανέφεραν στο Protagon ότι ο άτυχος Πάβελ Ακούλινιν ήταν 24 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες ρωσικών μέσων ο γιος του Ντμίτρι Ακούλινιν γεννήθηκε το 1995, ενώ εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το θύμα στο δυστύχημα του Πόρου ονομάζεται «Pavel Dmitrievich Akulinin», δηλαδή Πάβελ, του Ντμίτρι, Ακούλινιν.
Ο πατέρας του θύματος δεν είναι καθόλου άγνωστος στις ρωσικές αρχές και στο «σύστημα Πούτιν». Ο Ντμίτρι Ακούλινιν, όπως ανέφεραν ρώσοι εισαγγελείς, ως αντιπρόεδρος της Bank of Moscow έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση υπεξαίρεσης κατά την περίοδο 2009-2011 μαζί με τον τότε πρόεδρο της τράπεζας Αντρέι Μπορόντιν.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο τους βρίσκονται αυτή την περίοδο στην Μεγάλη Βρετανία, ενώ οι βρετανικές αρχές έχουν αρνηθεί στα αιτήματα έκδοσής τους από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας. Οι έρευνες για την υπεξαίρεση της Bank of Moscow δεν φαίνεται ότι ξεκίνησαν τυχαία στα τέλη του 2010: λίγο καιρό αργότερα πραγματοποιήθηκε επιθετική εξαγορά μετοχών της από την κρατική VTB Bank, η οποία έχει χαρακτηριστεί και ως μία από τις «τράπεζες του Πούτιν».
Όπως ανέφερε το Reuters τον Μάιο του 2011, οι Μπορόντιν και Ακούλινιν διέφυγαν στο εξωτερικό μετά την αντίσταση που προέβαλαν στην επιχειρούμενη «κατάληψη» της Bank of Moscow από την VTB. Έναν μήνα πριν, οι μέτοχοι της τράπεζας είχαν αποφασίσει να τους αποπέμψουν από τις θέσεις τους. Τα ονόματά τους εντάχθηκαν στην λίστα της Ιντερπόλ με τους καταζητούμενους μετά την έκδοση διεθνούς εντάλματος από τους Ρώσους τον ίδιο μήνα, καθώς δεν παρέστησαν σε δικαστήριο. Τότε οι έρευνες για την υπόθεση της υπεξαίρεσης δεν είχαν ολοκληρωθεί.
Όμως είχε πραγματοποιηθεί έφοδος στα γραφεία της εταιρείας ακινήτων της συζύγου του πρώην δημάρχου της Μόσχας Γιούρι Λούζκοφ, που τον προηγούμενο χρόνο είχε καθαιρέσει ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ για λόγους «έλλειψης εμπιστοσύνης». Επιπλέον οι ρωσικές αρχές είχαν κάνει εφόδους και στα γραφεία της Bank of Moscow και των διευθυντών της.
Μετά την αποπομπή του Λούζκοφ από τη δημαρχία της Μόσχας τον Σεπτέμβριο του 2010, ο νέος –διορισμένος από τον Μεντβέντεφ- δήμαρχος αποφάσισε να πουλήσει το μερίδιο που κατείχε ο δήμος στην Bank of Moscow. Οι Μπορόντιν και Ακούλινιν, ως «προστατευόμενοι» του Λούζκοφ, έφεραν σθεναρή αντίσταση στην εξαγορά των μετοχών από την VTB, που τελικά προχώρησε – εντός του 2011 αποκτήθηκε το 51% της μοσχοβίτικης τράπεζας.
Πλήθος ρωσικών μέσων ανέφεραν τότε ότι η Bank of Moscow λειτουργούσε ως επενδυτικός βραχίονας για τις μπίζνες του Λούζκοφ και της συζύγου του. Ο Λούζκοφ, σε συνέντευξή του στη βρετανική Telegraph, είχε δηλώσει ότι θα έστελνε τις κόρες του να σπουδάσουν στο Λονδίνο για να «αποφύγουν πιθανή δίωξη» και ότι οι ρωσικές αρχές σκόπευαν να διαλύσουν την επιχειρηματική αυτοκρατορία της συζύγου του Γιελένα Μπατουρίνα.
Στη δίωξη που ασκήθηκε στους Ακούλινιν και Μπορόντιν αναφερόταν ότι χρησιμοποίησαν εταιρείες-βιτρίνες για να λάβουν από την τράπεζα δάνεια εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία μετά μετέφεραν στην Γιελένα Μπατουρίνα και στις εταιρείες της. Τα δάνεια φαίνεται πως δόθηκαν για να αγοραστούν ακίνητα σε πολύ διογκωμένες τιμές σε σχέση με την πραγματική αξία τους. Όπως γράφτηκε σε δημοσίευμα της εφημερίδας Times of Moscow, για τη μεταφορά και το ξέπλυμα του χρήματος που υπεξαιρέθηκε χρησιμοποιήθηκαν και εμπορικές εταιρείες στην Κύπρο.
Πηγή: Protagon.gr