Η Frontex επεξεργάζεται «πιθανά σενάρια» για να πώς θα μπορούσε να παράσχει πρόσθετη βοήθεια, εάν χρειαστεί, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της, Hans Leijtens, σε ομάδα μέσων ενημέρωσης.
Πάνω από 1,3 εκατ. κάτοικοι της Γάζας είναι εκτοπισμένοι και παγιδευμένοι στη Ράφα, την 64 τετραγωνικών χιλιομέτρων περιοχή στα σύνορα με την Αίγυπτο, και η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώνεται όλο και περισσότερο καθώς το Ισραήλ εντείνει τις επιθέσεις του. Αυτό κάνει τη Frontex να εξετάσει μια σειρά από σενάρια για την κατάσταση στα σύνορα, δήλωσε ο Leijtens την Τρίτη (5 Μαρτίου).
«Προετοιμαζόμαστε και θα αρχίσουμε να εξετάζουμε διάφορα σενάρια για να καταλάβουμε τι μπορεί να συμβεί και φυσικά για να μπορέσουμε να αντιδράσουμε ως κοινότητα της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, αλλά και συγκεκριμένα ως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής», δήλωσε ο Leijtens.
«Οι αριθμοί αυτή τη στιγμή εξακολουθούν να είναι σταθεροί. Αυτό που βλέπουμε [επί του παρόντος] δεν έχει ακόμη πυροδοτηθεί από τα γεγονότα του περασμένου Οκτωβρίου», εξήγησε ο διευθυντής της Frontex, αναφερόμενος στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ από την πολιτοφυλακή της Χαμάς, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 1.200 ανθρώπων και ακολουθήθηκαν από τα αντίποινα του Ισραήλ στη Γάζα.
Ερωτηθείς ποια σενάρια και τι είδους ανάπτυξη προβλέπεται, εκπρόσωπος της Frontex δήλωσε στο Euractiv ότι είναι «πολύ νωρίς για να συζητήσουμε λεπτομέρειες», αλλά ο οργανισμός θα προετοιμάζεται για πρόσθετη υποστήριξη και σενάρια διαφορετικών «τμημάτων των συνόρων», λαμβάνοντας υπόψη την ευαισθησία της κατάστασης επί τόπου, συμπεριλαμβανομένων πιθανών εγκλημάτων πολέμου.
Εν τω μεταξύ, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν για βίαιο εκτοπισμό ανθρώπων.
«Υπάρχουν τώρα πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στη Ράφα. Ο εξαναγκασμός τους να εκκενώσουν και πάλι χωρίς ασφαλές μέρος για να πάνε θα ήταν παράνομος και θα είχε καταστροφικές συνέπειες», δήλωσε στο Euractiv ο Claudio Francavilla, αναπληρωτής διευθυντής της Human Rights Watch, Claudio Francavilla.
«Μια επίθεση στη Ράφα που αναγκάζει τους ανθρώπους να εισέλθουν στην Αίγυπτο μπορεί να ισοδυναμεί με αναγκαστική απέλαση, η οποία αποτελεί έγκλημα πολέμου», πρόσθεσε. Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι στη Γάζα θα πρέπει να μπορούν να φύγουν, αν η ισραηλινή επίθεση συνεχιστεί, δήλωσε ο Francavilla.
«Το Ισραήλ και η Αίγυπτος θα πρέπει να επιτρέψουν στους αμάχους να διασχίσουν τα σύνορά τους για να αναζητήσουν τουλάχιστον προσωρινή προστασία, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι όποιος διαφεύγει θα έχει το δικαίωμα να επιστρέψει εθελοντικά με ασφάλεια και αξιοπρέπεια αμέσως», πρόσθεσε.
Η κατάσταση στη Γάζα έχει πάρει δραματική τροπή από τότε που οι δυνάμεις της Χαμάς επιτέθηκαν σε ισραηλινούς σε εδάφη κοντά στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου. Ο αριθμός των Παλαιστινίων νεκρών ξεπέρασε τους 30.000 στα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, αριθμός που δεν μπορεί να επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές.
Ο Francavilla κατήγγειλε ότι «ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ συνεχίζουν να προμηθεύουν το Ισραήλ με όπλα, ενώ παράλληλα προσπαθούν να αποχαρακτηρίσουν» την υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ που εργάζεται με τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες [UNRWA], «παρά τις συντριπτικές αποδείξεις για τις σοβαρές παραβιάσεις των νόμων του πολέμου από το Ισραήλ που προκαλούν ανείπωτη δυστυχία στη Γάζα».
Εν τω μεταξύ, τους τελευταίους μήνες έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο λαθρεμπορίου κατοίκων της Γάζας στην Αίγυπτο, σύμφωνα με έρευνα του Guardian που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο.
Δωροδοκίες έως και 9.000 ευρώ καταβάλλονται σε «μεσίτες και κούριερ με φερόμενες διασυνδέσεις με τις αιγυπτιακές μυστικές υπηρεσίες», αποκάλυψε η εφημερίδα.
«Οι προσπάθειες της ΕΕ και των κρατών μελών θα πρέπει να επικεντρωθούν στην πρόληψη περαιτέρω φρικαλεοτήτων, να πιέσουν το Ισραήλ να συμμορφωθεί με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την υπόθεση της γενοκτονίας, να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας και να τηρήσει τους νόμους του πολέμου», δήλωσε ο Francavilla στο Euractiv, επισημαίνοντας ότι το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε κυρώσεις και εμπάργκο όπλων σε επίπεδο ΕΕ.
Εν τω μεταξύ, η ΕΕ εντατικοποίησε τις σχέσεις της με την Αίγυπτο, η οποία θεωρείται «στρατηγικός εταίρος» για το μπλοκ. Με το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου του Ιανουαρίου 2024, η ΕΕ υποσχέθηκε ένα ευρύ φάσμα επενδύσεων στη βορειοαφρικανική χώρα.
Μεταξύ άλλων, η ΕΕ επιβεβαίωσε τη χορήγηση 110 εκατομμυρίων ευρώ στην Αίγυπτο για το 2024 για τη διαχείριση της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων τριών σκαφών έρευνας και διάσωσης για το πολεμικό ναυτικό, όπως επιβεβαίωσε στο Euractiv πηγή προσκείμενη στο θέμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μπάιντεν: Η ανακωχή με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας «στα χέρια της Χαμάς»
Τζο Μπάιντεν: Ο αμερικανικός στρατός θα κάνει ρίψεις εφοδίων στη Λωρίδα της Γάζας