Με την εκλογική περίοδο να… τραβάει μέχρι τα μέσα Ιουλίου (αν πάμε σε δεύτερες εκλογές) και τον Αύγουστο να μη γίνονται πλειστηριασμοί βάσει νόμου, τα περιθώρια για τους servicers, ώστε να πετύχουν τα business plans των τιτλοποιήσεων (το περίπου 20% των ανακτήσεων γίνεται μέσω πλειστηριασμών) στενεύουν
Τον «κώδωνα του κινδύνου» για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα οριζόντιο «πάγωμα» των πλειστηριασμών κρούουν οι servicers αλλά και οι τράπεζες, καθώς όπως σημειώνουν με νόημα πηγές της αγοράς «τέτοιου είδους μέτρα προσφέρονται σε προεκλογικές περιόδους…».
Επιπρόσθετα, έχει αποδειχθεί ότι ένα παρατεταμένο «πάγωμα» πλειστηριασμών στερεί ένα βασικό μέσο πίεσης προς τους οφειλέτες, ώστε να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις.
Ποιοι πλειστηριασμοί παγώνουν
Ωστόσο, δεδομένων των συνθηκών, δηλαδή, των πληθωριστικών πιέσεων που συνεχίζονται και τον επιτοκίων που κινούνται ανοδικά, οι εταιρείες διαχείρισης αποφάσισαν να αναστείλουν τους πλειστηριασμούς για ακίνητα μέχρι 70.000 ευρώ για την εκλογική -ενδεχομένως παρατεταμένη- περίοδο (στην πραγματικότητα μέχρι τον Αύγουστο) και άρα, όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς δεν θα πρόκειται να δούμε κρίσιμη μάζα ακινήτων χαμηλής αξίας να βγαίνουν στο σφυρί.
Στο στόχαστρο οι κακοπληρωτές
Βέβαια κατά καιρούς αναδεικνύονται υποθέσεις πλειστηριασμών ευάλωτων – όχι απαραίτητα με νομικούς όρους – που για τους καλοπροαίρετους οφείλονται σε αστοχία των servicers και για τους επικριτές σε αναλγησία. Από την άλλη πλευρά, μεγαλοοφειλέτες και στρατηγικοί κακοπληρωτές παραμένουν στο στόχαστρο και όπως υπογραμμίζουν ένα «οριζόντιο πάγωμα των πλειστηριασμών θα αφήσει για αρκετούς μήνες ακόμα στο απυρόβλητο οφειλέτες που δεν χρήζουν προστασίας. Κι αυτό είναι κοινωνικά άδικο».
Αλλωστε, σύμφωνα με τους servicers o κοινός στόχος για το α’ 6μηνο του έτους είναι οι συναινετικές ρυθμίσεις να φτάσουν τα 3,2 δισ. ευρώ και σημειώνουν ότι την περίοδο 2020-2022 μόνο το 17% των ανακτήσεων προήλθε από πλειστηριασμούς και 83% από διμερείς και συναινετικές λύσεις.
Δεν είναι πρώτη επιλογή οι πλειστηριασμοί
Σύμφωνα εξάλλου με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις εργασίες των συμβολαιογράφων του 2021 που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο επί συνόλου 727.610 συμβολαιογραφικών πράξεων, αυτές που αφορούσαν πλειστηριασμούς (ολοκληρωμένους) ήταν οι 2.393, εκ των οποίων οι 50 ήταν κινητών. Οι υπόλοιπες συμβολαιογραφικές πράξεις ήταν για αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, πληρεξούσια, συστάσεις εταιρειών, αναγνωρίσεις τέκνων, συναινετικά διαζύγια κλπ.
Επιβεβαιώνεται ότι οι servicers δεν έχουν ως πρώτη επιλογή τους πλειστηριασμούς καθώς κοστίζει σε χρόνο και κυρίως σε χρήμα καθώς για ένα δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, τα έξοδα αναγκαστικής είσπραξης ανέρχονται περίπου σε 15.000 ευρώ. Και για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης, από την έκδοση διαταγής πληρωμής μέχρι τον πλειστηριασμό απαιτούνται 2-3 χρόνια.
«Δεν υπάρχει κάποια πρόθεση επιτάχυνσης των προγραμματισμένων πλειστηριασμών, πέρα από την ομαλή εκτέλεσή τους. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών, στο οποίο και πρέπει να προσφύγουν όσοι πληρούν τα κριτήρια και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όποιον χρειαστεί την αρωγή μας για να ενταχθεί», διαβεβαίωσε ο Θ. Καλαντώνης πρόεδρος της doValue, μιλώντας στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου πριν από τρεις εβδομάδες. Και προσέθεσε ότι «Δεν κάνουμε διακρίσεις – και αυτό το αποδεικνύουμε στην πράξη σε όλες τις περιπτώσεις».
Τι δείχνουν τα δεδομένα
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το e-auction από αύριο Τετάρτη 19 Απριλίου και μέχρι την 1η Νοεμβρίου έχουν προγραμματιστεί πλειστηριασμοί για 317 ακίνητα με τιμή πρώτης προσφοράς άνω των 500.000 ευρώ.
Τιμή πρώτης προσφοράς ως 70.000 έχουν 6.509 ακίνητα, εκ των οποίων 2.357 είναι κατοικίες (δεν προσδιορίζεται αν είναι κύρια ή δευτερεύουσα) ενώ σε πολλές περιπτώσεις αφορούν μέρος πλειστηριασμού ακινήτων μεγαλύτερης αξίας (πχ θέση στάθμευσης ή χιλιοστά σε εξ’ αδιαιρέτου οικοπέδου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανέγερση επιπλέον ορόφου).
Τέλος από την αρχή του χρόνου ολοκληρώθηκαν με κατακύρωση 31 ακίνητα αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ και 12 εκατ. ευρώ. (ξενοδοχειακή μονάδα) ενώ για 129 ακίνητα υψηλής αξίας που έφτασαν μέχρι τα 24,4 εκατ. ευρώ δεν υπήρξαν πλειοδότες.