Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Πλημμύρες: Οδοιπορικό της “ΜΠΑΠ στο ρεπορτάζ” στη Θεσσαλία της εγκληματικής καταστροφής

Ο Κάμπος ξεχειλίζει απόγνωση – Ο πόνος των ανθρώπων που είδαν τη ζωή τους να αλλάζει μέσα σε ένα βράδυ και τα υπάρχοντά τους να γίνονται βορά στις διαθέσεις του «Daniel»

Αποστολή ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗΣ

Μία εβδομάδα και πλέον έχει περάσει από την καταστροφή και η Θεσσαλία ακόμη υποφέρει. Αγώνας δρόμου γίνεται για να αποκατασταθούν οι ζημιές, να μην υπάρξουν μολυσματικές ασθένειες, να μην ξεχειλίσει η λίμνη Κάρλα.

 

Την ίδια στιγμή η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει εμπλακεί και ζητά να μάθει «ποια ακριβώς μέτρα έλαβαν περιφερειάρχης Θεσσαλίας, αρμόδιοι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες Μαγνησίας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας, θεματικός αντιπεριφειάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δήμαρχος Βόλου και αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, δήμαρχος Καρδίτσας και αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, μετά την κακοκαιρία “Ιανός” το 2020». Επίσης ζητά και απαντήσεις σε μία σειρά από ερωτήματα για το ακριβές ύψος των διατεθέντων για αντιπλημμυρικά έργα ποσών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ποια αντιπλημμυρικά έργα έγιναν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας, αν η κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων ήταν σύμφωνη με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης, αν αληθεύουν οι καταγγελίες ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας ή ο Δήμος Καρδίτσας (ή από κοινού) προχώρησαν σε παρέμβαση στο φράγμα του ποταμού Καράμπαλη ή οπουδήποτε αλλού, προκειμένου να προστατεύσουν από την πλημμύρα τον Δήμο Καρδίτσας και άλλα.

 

Οδοιπορικό στον Κάμπο της απόγνωσης

 

Αυτοψία της «Μ» με το συνεργείο του ΠΑΚΟΕ στις ταλαιπωρημένες περιοχές της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας

 

«Αυτά τα έργα είναι κοστοβόρα. Υπάρχουν μελέτες και άλλες, όπως του Αχελώου, έργα που μπορούν να δώσουν λύσεις για να συγκρατούν τα νερά. Δεν είναι, όμως, της Περιφέρειας, είναι της κεντρικής πολιτείας, της κυβέρνησης» τόνισε ο  περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Λιούπας

 

«Το νερό που έπεσε δεν το περίμενε κανείς. Οι δήμαρχοι, παρότι έλαβαν εντολές, δεν τις εκτέλεσαν όπως έπρεπε. Εντολές εκκένωσης, εντολές απομάκρυνσης του κόσμου. Το 112 χτύπησε αμέσως, αλλά στην Ελλάδα δεν το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη», τόνισε ο Σωτήρης Κέλλας

 

Κατεστραμμένα πουκάμισα στα σκουπίδια από κατάστημα ρούχων που πλέον δεν έχει εμπόρευμα

Τα αυτοκίνητα που δεν παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά δεν γλίτωσαν από τις βλάβες, αλλά μπροστά στα πλημμυρισμένα σπίτια το αυτοκίνητο μοιάζει με πολυτέλεια

Οι εθελοντικές ομάδες προσπαθούν να συμβάλουν στις πρώτες ανάγκες της περιοχής και να προσφέρουν βοήθεια όπου μπορούν

Κατεστραμμένο σπίτι στον Παλαμά Καρδίτσας που δεν άντεξε το νερό και κατέρρευσε

Η οικογένεια Κόκκαλη αντιμετωπίζει πρόβλημα, αφού το σπίτι της γιαγιάς κατεδαφίστηκε από την πλημμύρα και πλέον θα χρειαστεί να μείνει με την κόρη και την εγγονή της μέχρι να βρεθεί λύση και να αρχίσει η ζωή να μπαίνει σε νέα μονοπάτια

 

 

Προς αναζήτηση της αλήθειας, μεταβήκαμε στη Θεσσαλία την Τρίτη 12.9.2023 συνοδεύοντας στις πληγείσες περιοχές εθελοντική επιστημονική αποστολή του ΠΑΚΟΕ, το οποίο και ευχαριστούμε. Εκεί βιώσαμε το συναίσθημα του κόσμου που αγωνίζεται να μείνει όρθιος μετά την καταστροφή.

Το κλάμα της κυρίας Λέλας και ο πόνος της κυρίας Κόκκαλη. Η αγωνία του κ. Αλέξανδρου στη Λάρισα και η οργή του κ. Κυριάκου από τη Μακρινίτσα. Σύσσωμη η οικογένεια Κόκκαλη μας υποδέχτηκε στο καφενείο της, στην πλατεία του Παλαμά. Τρεις γενιές γυναικών. Η γιαγιά, η κόρη και η εγγονή! Το νερό ήταν ακόμα κομμένο, άρα υπήρχε μόνο το εμφιαλωμένο. Και καφές μόνο ελληνικός, με το καμινέτο. Ψύχραιμες και οι τρεις κυρίες. Το πιο μεγάλο πρόβλημα το είχε η γιαγιά. Το σπίτι της, πλίνθινο,  έπεσε. Τα οικόσιτά της πνίγηκαν στο νερό. Η ίδια φιλοξενείται πλέον από την κόρη της. Περιμένει από τον γιο της να κάνει τις ενέργειες για την αποζημίωση για το σπίτι της. Μας περιέγραψε το πρόβλημά της: «Για τα οικόσιτα μου με στέλνουν από τον έναν στον άλλο. Από τον ΕΛΓΑ στον δήμο και από εκεί στο… πουθενά». Και οι τρεις κυρίες μάς περιέγραψαν το βράδυ του τρόμου: «Μας ήρθε το μήνυμα από το 112. Αλλά τι κάνουμε, πού να πάμε; Κανείς δεν ήρθε να μας καθοδηγήσει. Πού ήταν η Πολιτική Προστασία; Πού ήταν ο δήμος. Εμείς φύγαμε από τα σπίτια μας και ξαφνικά βρεθήκαμε μέχρι τον λαιμό στο νερό. Έπρεπε πρώτα να σωθούμε και μετά να βοηθήσουμε, όπως στο Κέντρο Υγείας, όπου μετέφεραν τους αρρώστους σε πιο ασφαλή σημεία για να έρθει μετά η ΕΜΑΚ να τους σώσει».

Ρωτήσαμε για τις ενέργειες διάσωσης και μας είπαν: «Πρώτα ήρθαν τα ελικόπτερα, μετά από μισή, μία ημέρα και έκαναν αναγνώριση. Μετά από επιπλέον μισή μέρα ήρθαν οι πρώτες βάρκες».

Λίγο πιο κάτω, σε κατάστημα νεοτερισμών βρήκαμε την κυρία Λέλα. Μας ζήτησε να φωτογραφίσουμε τον κάδο με τα σκουπίδια, όπου πετούσε κατεστραμμένα πουκάμισα. «Παλικάρι μου, 70 χρόνια είναι αυτό το μαγαζί εδώ, τέτοια καταστροφή δεν έχει γίνει». Η κυρία Λέλα δεν ήθελε να τη φωτογραφίσουμε. Βάζει τα κλάματα. «Εγώ έχω βγει στη σύνταξη, αλλά κρατώ το μαγαζί για τον γιο μου, που κάνει αιμοκάθαρση, για να τον συντηρώ. Δεν ξέρω αν μου έχει απομείνει δύναμη».

Ζητούμε να μπούμε στο μαγαζί για να πάρουμε φωτογραφίες. «Το νερό είχε φτάσει στο μισό μέτρο, τουλάχιστον». Την ρωτήσαμε αν υπάρχει πόσιμο νερό. Μας απάντησε: «Όχι, μόνο το εμφιαλωμένο που μας δίνουν. Με αυτό έχω κάνει μπάνιο». Και για το μεγαλύτερο πρόβλημα εκείνη τη στιγμή που μιλάγαμε, μας τόνισε: «Δεν βλέπεις πόσα σκουπίδια έχουν μαζευτεί έξω, πόσα φερτά υλικά; Πότε θα τα μαζέψουν; Γιατί καθυστερούν;».

 

Έσπασε η αποχέτευση

Από τον Παλαμά φύγαμε για τη Λάρισα μέσω της οδού Καρδίτσας – Λάρισας. Στον κόμβο, στο μπλόκο της Αστυνομίας, ένας αστυνομικός μας είπε να δούμε την περιοχή της Κυψέλης. Του είπαμε ότι στον Παλαμά οι κάτοικοι μας ανέφεραν πως τα έργα μετά τον «Ιανό» έγιναν για να θωρακιστεί η Καρδίτσα και αφέθηκαν στο έλεος του Θεού τα υπόλοιπα μέρη. Μας απάντησε: «Η Καρδίτσα δεν πλημμύρησε, αυτή τη φορά άντεξε».

Στη διαδρομή από τις τέσσερις λωρίδες του δρόμου λειτουργούσαν οι δύο. Οι μπαριέρες είχαν ξηλωθεί. Ήταν άραγε τοποθετημένες 1,20 μ. μέσα στο έδαφος, όπως αναφέρουν οι διεθνείς προδιαγραφές, για να μην ξηλώνονται ούτε με σεισμό;

Στη Λάρισα προσπαθήσαμε να πάμε στη Γιάννουλη. Ο δρόμος ήταν κλειστός και δεν μας άφησαν. Επισκεφτήκαμε τον Άγιο Θωμά. Οι πολίτες μόνοι, με ιδιώτες που έχουν ειδικά αυτοκίνητα άντλησης υδάτων, δηλαδή, με έξοδά τους προσπαθούσαν να αδειάσουν τα σπίτια τους. Πέντε, έξι ημέρες με τα νερά στα υπόγειά τους.

Ο κ. Μπουμπουνάρης μας είπε: «Καλούσαμε εδώ και μέρες το 112 για να έρθουν. Δεν ήρθαν ποτέ. Κανείς δεν ήρθε. Πού είναι οι υποψήφιοι; Πού είναι ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος, οι σύμβουλο; Όλοι εξαφανίστηκαν. Το αποχετευτικό στον Άγιο Θωμά έσκασε. Το φημισμένο έργο Λαμπρούλη εδώ δεν φτιάχτηκε ποτέ σωστά. Το ήξεραν, αλλά δεν το διόρθωσαν για δεκαετίες τώρα». Να σημειώσουμε ότι μαζί έσκασε και ο βιολογικός καθαρισμός και τα λύματα μπήκαν μέσα στα σπίτια!

Στο κέντρο της Λάρισας μιλήσαμε με αρκετό κόσμο. Μας είπαν ότι δεν έγιναν ποτέ τα μεγάλα έργα που απαιτούνται στην περιοχή. Ούτε οι υδρολεκάνες που είχε προτείνει το ΠΑΚΟΕ, ούτε τα μεγάλα φράγματα στα βουνά, έργα με τα οποία θα εξοικονομηθεί και νερό για τις καλλιέργειες. Αντίθετα οι καλλιέργειες συρρικνώνονται για να φτιαχτούν ολοένα και περισσότερα φωτοβολταϊκά πάρκα. Στο τέλος ο Κάμπος δεν θα παράγει τίποτα άλλο εκτός από ρεύμα, για να κερδίζουν αυτοί που τα κατασκευάζουν. Και το ρεύμα δεν θα διατίθεται πουθενά.

Στο κέντρο της πόλης συναντήσαμε τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού και νυν περιφερειακό σύμβουλο Νίκο Λιούπα. Τον ρωτήσαμε για τα έργα και μας απάντησε: «Αυτά τα έργα είναι κοστοβόρα. Υπάρχουν μελέτες και άλλες, όπως του Αχελώου, έργα που μπορούν να δώσουν λύσεις για να συγκρατούν τα νερά. Δεν είναι, όμως, της Περιφέρειας, είναι της κεντρικής πολιτείας, της κυβέρνησης».

 

Μιλήσαμε με τον Σωτήρη Κέλλα, δημοσιογράφο της εφημερίδας «Ελευθερία» και πρόεδρο του Επικουρικού Ταμείου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας. Μας είπε: «Το νερό που έπεσε δεν το περίμενε κανείς, δύσκολα έργο θα μπορούσε να είχε τέτοιες προδιαγραφές ώστε να αντέξει. Οι δήμαρχοι παρότι υπήρχε ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα, τα υποτίμησαν, όπως όλοι μας, με αποτέλεσμα να μη γίνουν γρήγορα εκκένωση πόλεων και απομάκρυνση του κόσμου. Το 112 χτύπησε αμέσως, αλλά στην Ελλάδα δεν το λαμβάνουμε πολλές φορές σοβαρά υπόψη. Ενώ χτύπησε το 112, υπήρχε και ανακοίνωση από την Περιφέρεια. Πολλοί δεν το τήρησαν, γιατί μπορεί να το θεωρούσαν υπερβολικό. Το είδαμε που την παραμονή κόσμος πήγαινε στα παράλια. Πιθανόν οι δήμαρχοι δεν έδωσαν την απαραίτητη σημασία, αν κρίνουμε ότι εκδηλώσεις τους που δεν αναβλήθηκαν ακόμα και κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του καιρικού φαινομένου. Τα ρέματα είχαν καθαριστεί και υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτό, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας. Τα φρεάτια είχαν καθαριστεί στη Λάρισα και γι’ αυτό άντεξε το κέντρο της πόλης και δεν πλημμύρισε. Εκτιμώ, όμως, ότι στις συνοικίες υπήρχε πρόβλημα, ότι τα πράγματα ίσως να μην έγιναν όπως έπρεπε, γιατί κανείς δεν περίμενε τέτοια ισχυρή ένταση στο φαινόμενο, με τον Πηνειό να έχει τη μεγαλύτερη πλημμύρα των τελευταίων 2.000 χρόνων, από τότε που ο Στράβων στα ‘‘Γεωγραφικά’’ έγραφε για τις πλημμύρες στη Λάρισα».

Στην κεντρική πλατεία της Λάρισας είδαμε ομάδα εθελοντών, σε περίπτερο, να συγκεντρώνει υλικό βοήθειας για τους πλημμυροπαθείς, εκεί ήταν η βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία στο ερώτημά μας πει ποιος έχει ευθύνες, μας παρέπεμψε στην ερώτησή της στη Βουλή, στον υπουργό Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα: «Δεδομένου ότι οι Θεσσαλοί πολίτες δεν έχουν ολοκληρωμένη ενημέρωση ως προς το ποιος αποφάσισε τα αντιπλημμυρικά έργα, ποιος τα χρηματοδότησε και ποιος τα κατασκεύασε, για το ποιος είναι αρμόδιος να τα συντηρεί, ποιος είναι αρμόδιος ειδικά για τον καθαρισμό της κοίτης των ποταμών και των ρεμάτων, αλλά και για το ποιες είναι οι αρμοδιότητες του κράτους, ποιες της Περιφέρειας και ποιες των δήμων στη διαχείριση των αντιπλημμυρικών έργων», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον υπουργό να την ενημερώσει στη Βουλή για το:

– Ποια αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα (αντιπλημμυρικά αναχώματα, φράγματα ανάσχεσης πλημμυρικών ροών, δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, αντιδιαβρωτικά, έργα υδρονομίας κ.λπ.) έχουν πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλία τα τελευταία 15 χρόνια, ποιος τα σχεδίασε, ποιος τα υλοποίησε και ποιος τα συντηρούσε;

– Ποια έργα βρίσκονται σε αναμονή ολοκλήρωσης και σε ποιο στάδιο ακριβώς (χρονοδιάγραμμα);

Θα περιμένουμε και εμείς την απάντηση…

Κατά την παρουσία μας εκεί, πολίτες αντιλήφθηκαν το συνεργείο του ΠΑΚΟΕ και ένας εξ αυτών, ο κ. Αλέξανδρος, μόνος του μας έφερε από τη βρύση του καταστήματός του ένα μπουκάλι νερό. Το έκανε διότι συγγενής του από το χημείο του είπε πως έκανε έρευνα η ΔΕΥΑΛ και έδειξε ότι το πόσιμο νερό είναι καθαρό, αλλά δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση, οπότε θα περιμένει τα αποτελέσματα του ΠΑΚΟΕ για να σιγουρευτεί. Αυτά δηλαδή που κανονικά έπρεπε να τα κάνει η πολιτεία, η οποία εισπράττει τα λεφτά των φορολογούμενων, τα κάνει το ΠΑΚΟΕ! Έλεος!

 

Δυσωδία

 

Φεύγοντας από τη Λάρισα αποφασίσαμε να κάνουμε τον γύρο προς τη Γιάννουλη, ξεκινώντας από την περιοχή της Λαχαναγοράς της Λάρισας. Όμως κι εκεί ο δρόμος ήταν κλειστός. Φτάσαμε με τα πόδια στο σημείο, όπου δεν μπορούσες να περπατήσεις άλλο. Μας είπαν ότι στη Γιάννουλη πόσιμο νερό δεν είχε. Οι αποκλεισμένοι έφευγαν με τις μπουλντόζες στοιβαγμένοι στις λεπίδες σαν να είναι μπάζα. Στην περιοχή της Λαχαναγοράς, μία απέραντη λίμνη, μία θάλασσα πια, όπου μύριζες τη μυρωδιά από τα ψόφια ζώα. Οι κίνδυνοι για μολύνσεις, για βαριές ασθένειες είναι τεράστιοι.

 

Στην Κάρλα

Αναχωρώντας για τον Βόλο, από την «Ελευθερία» μας προμήθευσαν τις φωτογραφίες με τα ψόφια μοσχάρια μέσα στη λίμνη Κάρλα, φωτογραφίες που έβγαλε ο ανταποκριτής της «Ελευθερίας» στην Αγριά Μαγνησίας Νίκος Γουργιώτης.

Η υδροδότηση του Βόλου γίνεται από τη λίμνη Κάρλα, αλλά τα απαραίτητα έργα εδώ και οκτώ χρόνια έχουν κολλήσει. Στον Βόλο κανείς δεν πίνει νερό. Σε καφετέρια του Βόλου οι πολίτες ρωτούσαν αν υπάρχει ειδικό φίλτρο που να έχει στην παροχή της η επιχείρηση για να πιουν το νερό της βρύσης, αλλιώς αγόραζαν εμφιαλωμένο.

Ο κ. Κυριάκος από τη Μακρινίτσα μάς έλεγε ότι έμεινε μία εβδομάδα σε πλημμυρισμένο σπίτι, χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό. Οι κ. Σάββας και Κώστας τσακώνονταν αν έκανε σωστά τη δουλειά του ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος λίγα χιλιόμετρα παρακάτω από εκεί όπου ήμασταν παραλίγο να έρθει στα χέρια με μέλη του ΚΚΕ που έκαναν πορεία διαμαρτυρίας εναντίον του. Και όπως κατέγραψε το ρεπορτάζ και δημοσιεύθηκε παντού, υπήρξαν και όμορφοι διάλογοι: «Νούμερο» αποκάλεσε ο δήμαρχος τον πολίτη και αυτός του απάντησε: «μαλ@@@ χοντρέ».

 

Η ουσία, όμως, είναι ότι αντικρίσαμε μια πόλη γεμάτη λάσπη που έχει ξεραθεί. Τι σημαίνει αυτό; Ότι περνούν τα αυτοκίνητα και η σκόνη σηκώνεται και δημιουργείται ατμοσφαιρική ρύπανση.

Με το συνεργείο του ΠΑΚΟΕ συμμετείχαμε στην αποστολή ξεκινώντας την Τρίτη 12/9/2023 στις 7.15 το πρωί και επιστρέφοντας στην Αθήνα στις 23.50, διανύοντας σε μία μέρα συνολικά 729 χιλιόμετρα.

 

«Ιφιγένεια» ο Αγοραστός

Στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, προσπαθεί να φορτώσει η κυβέρνηση όλο το φταίξιμο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ρωτήθηκαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλία αν χρειάζεται να αλλαχθεί ο υποψήφιος, όπως συνέβη με τον Πατούλη και τον Χαρδαλιά στην Αττική. Όμως, όλοι τους αρνήθηκαν. Γιατί; Διότι θεωρούν πως ο Αγοραστός έκανε από την πλευρά του ό,τι έπρεπε. Δηλαδή ότι όσα χρήματα του διέθεσε η πολιτεία τα έκανε έργα, ωστόσο δεν δόθηκαν ποτέ τα χρήματα που είχαν εξαγγελθεί για τα έργα που είχαν εξαγγελθεί μετά την καταστροφή του «Ιανού». Ποιο το λάθος του Αγοραστού; Ότι δεν βγήκε να μιλήσει γι’ αυτό, προφανώς για να μη δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση. Και μετά ήρθε η καταστροφή. Και η Δικαιοσύνη θα βρει ποιος ευθύνεται. Και οι πολίτες θα αποδώσουν πολιτικές ευθύνες και στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις επόμενες εθνικές εκλογές. Μην ξεχνάμε ότι σε ένα χρόνο έχουμε ευρωεκλογές. 

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ