Τι συμβαίνει με τις πλημμύρες στην Ευρώπη: Πόσο επηρεάζεται η γεωργία, τι απώλειες καταγράφονται για την αγροτική οικονομία, πώς μπορούμε να προστατευθούμε και να αντιστρέψουμε την κατάσταση – Λύσεις μέσα από τη φύση
Ένας στους οκτώ Ευρωπαίους ζει σε κάποια πλημμυρική πεδιάδα.Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για το Περιβάλλον έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση με την οποία προειδοποιεί για την κλιματική αλλαγή και το πώς επηρεάζει τον κύκλο του νερού, για παράδειγμα με φαινόμενα όπως η ξηρασία και οι δασικές πυρκαγιές.
Μέσα σε τέσσερις δεκαετίες, 5.582 άνθρωποι πέθαναν στην Ευρώπη εξαιτίας πλημμυρών. Ο κίνδυνός ο αριθμός αυτός να αυξηθεί είναι ορατός.
Η Αλεξάντρα Καζμιέρτζακ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, εξηγεί ότι «μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη εξαρτάται από περιοχές σε πλημμυρικές πεδιάδες. Για παράδειγμα, το 15% των βιομηχανιών βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές. Βέβαια, στις ίδιες περιοχές υπάρχουν υποδομές όπως μονάδες επεξεργασίας λυμάτων. Το ένα τρίτο από αυτές τις μονάδες στην Ευρώπη βρίσκονται σε πλημμυρικές πεδιάδες».
Σύμφωνα με την έκθεση, το 11% των νοσοκομείων βρίσκονται επίσης σε ζώνες υψηλού κινδύνου. Οι ξηρασίες και οι καύσωνες απειλούν την ποιότητα του νερού εξαιτίας της υψηλής συγκέντρωσης ρύπων.
Η συσσώρευση τέτοιων γεγονότων βάζει εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών στο νερό, επηρεάζει την ψύξη των πυρηνικών αντιδραστήρων αλλά και τη γεωργία.
Η Αλεξάντρα Καζμιέρτζακ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος δίνει ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία: «Η κύρια συνέπεια είναι ότι επηρεάζει τη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων όπως καταγράφηκε το 2022. Είδαμε σημαντική μείωση στην παραγωγή αραβοσίτου, καλαμποκιού, ελαιολάδου, στη νότια Ευρώπη ειδικότερα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε χρόνο χάνονται στον γεωργικό τομέα περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ εξαιτίας της ξηρασίας, της παροχής νερού και των προβλημάτων στην ενέργεια».
Η ευρωπαϊκή υπηρεσία καλεί όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες να περιορίσουν τις ζώνες υψηλού κινδύνου. Και προτείνει λύσεις που προέρχονται από τη φύση όπως η φύτευση δέντρων για τη συγκράτηση του νερού ή και την επαναχρησιμοποίηση των υδάτων. Ένα επιπλέον μέτρο που προτείνεται είναι η εφαρμογή συστήματος έγκαιρης ειδοποίησης για τις πλημμύρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βιβλική καταστροφή στη Βραζιλία: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι από τις Πλημμύρες
Φονικές πλημμύρες στη Βραζιλία – 78 νεκροί, 105 αγνοούμενοι