Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Πλειστηριασμοί-κατασχέσεις: Τα κοράκια ξεκίνησαν τις προσημειώσεις ακινήτων!

Γράφει ο Πέτρος Παπαβασιλείου

Απίστευτες  μεθόδους μετέρχονται τα συνεργαζόμενα  δικηγορικά γραφεία των τραπεζών για να ανοίξουν σε προγενέστερο χρόνο  τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Έρευνα του ereportaz.gr καταδεικνύει ότι το τελευταίο διάστημα εκπρόσωποι τραπεζών καλούν χιλιάδες ληξιπρόθεσμους οφειλέτες από τους οποίους ζητούν επιτακτικά να προσκομίσουν το έντυπο Ε9, προκειμένου να τεθεί σε καθεστώς υποθήκης το ακίνητο που τυχόν διαθέτουν.

Η επίσημη  νομική αιτιολογία που προβάλλουν οι δικηγόροι των τραπεζών για την  εξωπραγματική απαίτησή τους είναι πως η προσημείωση ενός ακινήτου (των οφειλετών εν προκειμένω) διευκολύνει τις διαδικασίες για την επίτευξη ενός νέου και πιο ευνοϊκού διακανονισμού αποπληρωμής χρεών.

Απευθυνθήκαμε στον γνωστό δικηγόρο Κώστα Τσουκαλά, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα πλειστηριασμών-κατασχέσεων, για να διευκρινίσει αν το νόμιμο είναι και ηθικό: «Στις περιπτώσεις όπου ο οφειλέτης είναι ληξιπρόθεσμος –μας λέει ο κ. Τσουκαλάς- δεν μπορείς να πεις ότι η τράπεζα παρανομεί. Η τράπεζα έχει δικαίωμα να βάζει όρους, όμως στην ουσία πρόκειται για μια καταχρηστική ενέργεια…».

Ο κ. Τσουκαλάς, αναφερόμενος πάντα στο θέμα της  προσημείωσης ακινήτων, συμπληρώνει ότι «δεν υπάρχει πλαίσιο που να υποχρεώνει τις τράπεζες να κάνουν ρύθμιση χωρίς όρους». Ωστόσο, παραδέχεται ότι «πάνε να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι» σε μια προσπάθεια να καλύψουν τις επισφάλειές τους.

Το πιο τραγικό, όπως επιβεβαιώνει ο κ. Τσουκαλάς, είναι  ότι για οφειλές 15.000 ευρώ ήδη έχουν μπει σε υποθήκη ακίνητα αξίας 200.000 ευρώ. Ακούγεται περίεργο; Δεν είναι το μοναδικό. Αν κάποιος οφειλέτης λάβει διαταγή πληρωμής από κάποια τράπεζα και δεν ασκήσει ανακοπή εντός 15 εργάσιμων ημερών, τότε το ακίνητο που τυχόν διαθέτει μπαίνει αυτομάτως σε υποθήκη.

Όμως τα τρελά  και τα παράδοξα συνεχίζονται. Σε περίπτωση που κάποιος κληθεί από την τράπεζα να κάνει νέο διακανονισμό σε ανοίγματα που συνδέονται με «μάζεμα» παλαιότερων οφειλών (κάρτες, καταναλωτικά, «όλα σε ένα») οι τράπεζες καταφεύγουν στον εξής «εκβιασμό»: Αν ο οφειλέτης διαθέτει ακίνητο το επιτόκιο που του επιβάλλεται κυμαίνεται σε… ανθρώπινα όρια, αφού προηγουμένως μεσολαβήσει προσημείωση. Αντιθέτως, αν δεν διαθέτει κάποιο ακίνητο, τότε το επιτόκιο εκτινάσσεται στο 21%, κατά παράβαση απόφασης του Αρείου Πάγου που προβλέπει ρητά ότι «κάθε επιτόκιο πάνω από 10% είναι εξωτραπεζικό». Δηλαδή, τοκογλυφικό!

Σε κάθε περίπτωση  οι οφειλέτες πρέπει να ασκούν αναίρεση όταν λαμβάνουν διαταγές πληρωμής από  τράπεζες, ενώ όσοι δεν έχουν λάβει διαταγές έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν να βάλουν υποθήκη το σπίτι τους – όσο πιεστικοί και αν εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των χρηματοπιστωτικών φορέων. Επίσης, η τράπεζα δεν έχει κανένα δικαίωμα να βάλει στο στόχαστρο το ακίνητο που τυχόν διαθέτει ο σύζυγος ή η σύζυγος του οφειλέτη. Εκτός αν έχει μπει ως εγγυητής του δανείου.

Μεγάλοι κερδισμένοι, βεβαίως, όσοι δεν διαθέτουν ακίνητο. Σε αυτούς η τράπεζα δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Όταν και αν έχουν  θα δίνουν…

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ