Ο πληθωρισμός έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο πολλοί Αμερικανοί ψωνίζουν. Και αυτές οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες φαίνεται ότι συμβάλλουν στη μείωση του πληθωρισμού.
Επιβαρυμένοι από τις τιμές που παραμένουν κατά στο 19%, κατά μέσο όρο, πάνω από εκείνες που ήταν πριν από την πανδημία, οι καταναλωτές αντεπιτίθενται. Στα παντοπωλεία, μετατοπίζονται από τις επώνυμες μάρκες σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, προτιμούν τα καταστήματα που έχουν εκπτώσεις και προσφορές, ή απλώς αγοράζουν λιγότερα είδη όπως σνακ ή γκουρμέ φαγητά.
Περισσότεροι Αμερικανοί αγοράζουν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, επίσης, αντί για καινούργια, αναγκάζοντας ορισμένους αντιπροσώπους να παρέχουν εκ νέου εκπτώσεις σε νέα αυτοκίνητα.
Πολλοί καταναλωτές αντιδρούν έναντι των υψηλών τιμών και με αρωγό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οργανώνονται και καταγγέλλουν ακριβές τιμές, παραπλανητικές προσφορές αλλά και αθέμιτες αυξήσεις ενώ παράλληλα, προβάλλουν προσφορές και εκπτώσεις, συγκρίνοντας τιμές.
Την περασμένη εβδομάδα για παράδειγμα, η Kraft Heinz είπε ότι οι πωλήσεις μειώθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους, καθώς οι περισσότεροι καταναλωτές έκαναν συναλλαγές σε άλλες φθηνότερες μάρκες, ενώ παράλληλα, η Unilever απέδωσε πρόσφατα τις χαμηλές επιδόσεις πωλήσεων στην Ευρώπη στο «μερίδιο ζημιών από τις ιδιωτικές ετικέτες» Κάτι που έχουν παρατηρήσει και άλλες επιχειρήσεις αφού οι πωλήσεις τους μειώθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Η αντίσταση αυτή των καταναλωτών οδηγεί τις μεγάλες εταιρείες τροφίμων να ανταποκριθούν επιβραδύνοντας απότομα τις αυξήσεις των τιμών τους από τις κορυφές των τελευταίων τριών ετών. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι οι τιμές των ειδών παντοπωλείου θα πέσουν ξανά στα επίπεδα που ήταν πριν από μερικά χρόνια, αν και με ορισμένα είδη, συμπεριλαμβανομένων των αυγών, των μήλων και του γάλακτος, οι τιμές είναι κάτω από τις κορυφές τους. Ωστόσο, οι πιο ήπιες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων θα συμβάλουν στην περαιτέρω μείωση του συνολικού πληθωρισμού.
Ο Jeffrey Harmening, Διευθύνων Σύμβουλος της General Mills, που φτιάχνει σούπες Cheerios, Chex Cereal, Progresso και δεκάδες άλλες μάρκες, έχει αναγνωρίσει ότι οι πελάτες του αναζητούν ολοένα και περισσότερες ευκαιρίες.
Και τα στελέχη της McDonald’s έχουν πει ότι οι καταναλωτές με εισόδημα κάτω των 45.000 $ επισκέπτονται λιγότερο και ξοδεύουν λιγότερα όταν επισκέπτονται τα εστιατόρια τους και λένε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να προσφέρει τα προϊόντα της σε χαμηλότερη τιμή.
«Οι καταναλωτές είναι πιο επιφυλακτικοί – και κουρασμένοι – με τις αυξήσεις τιμών, και θα συνεχίσουμε να είμαστε υπό την ηγεσία των καταναλωτών στις αποφάσεις μας για την τιμολόγηση», είπε στους επενδυτές ο Ian Borden, οικονομικός διευθυντής της εταιρείας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eurostat: Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο – Με 2,8% έτρεξε στην Ευρωζώνη
Μ. Κατρίνης: “Σε άλλες χώρες ο πληθωρισμός μειώνεται στα τρόφιμα, στην Ελλάδα αυξάνεται”