Δεκαεννέα πλαστές ιδιόχειρες διαθήκες, 21 ακίνητα και περισσότερα από 1.000.000 ευρώ περιλαμβάνει το… βιογραφικό της δράσης επταμελούς σπείρας -ανάμεσα στους οποίους και αστυνομικός-, η οποία από το 2000 έως σήμερα θησαύριζε με τα σπίτια άκληρων νεκρών.
Μέλη της σπείρας, που εξιχνιάστηκε από την Οικονομική Αστυνομία, ήταν τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες, ηλικίας 22, 23 και 26 ετών και 48, 57 και 72 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι συνελήφθησαν, και ένας 45χρονος Ελληνοαφρικανός, βρετανικής υπηκοότητας, ο οποίος αναζητείται.
Ο 22χρονος, ο οποίος είναι αστυνομικός και υπηρετεί σε υπηρεσία της Αττικής, τέθηκε σε διαθεσιμότητα με απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και εις βάρος του διατάχθηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση.
Οι αστυνομικοί της Οικονομικής Αστυνομίας σχημάτισαν δικογραφία εις βάρος των εμπλεκομένων, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 600 έγγραφα, τα 80 καταθέσεις, τα οποία αφορούν σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτες, πλαστογραφίες και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με τις αρχές, η οργάνωση συγκροτήθηκε το 2000 από τις τρεις συλληφθείσες και τον 45χρονο, που αναζητείται, και σταδιακά προσχώρησαν σε αυτή και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι. Διέθετε συγκεκριμένη μεθοδολογία, σαφή ιεραρχική διάρθρωση και δομή.
Το κόλπο
Τα μέλη της εντόπιζαν ακίνητα, μέσω των καταστάσεων που αναρτώνται στα Ειρηνοδικεία της χώρας περί σφράγισης ακινήτων θανόντων ατόμων, λόγω απουσίας συγγενών ή/και κληρονόμων αυτών και σε μικρό χρονικό διάστημα, παρά το σφράγισμα από ειρηνοδίκη, έμπαιναν σε αυτά και συγκέντρωναν στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των θανόντων.
Στη συνέχεια συνέτασσαν πλαστές ιδιόχειρες διαθήκες, με τις οποίες κληροδοτούσαν τα ακίνητα. Τις προσκόμιζαν στα αρμόδια Πρωτοδικεία και σε συνδυασμό με άλλα ψευδή αποδεικτικά μέσα (καταθέσεις ψευδομαρτύρων-μελών της συμμορίας), πετύχαιναν την έκδοση ευνοϊκών γι’ αυτούς αποφάσεων των δικαστηρίων και έτσι θεμελίωναν κληρονομικό δικαίωμα επί της περιουσίας των θανόντων.
Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί ότι συνέταξαν τουλάχιστον 19 πλαστές ιδιόχειρες διαθήκες για κινητή και ακίνητη περιουσία 16 θανόντων, καταφέρνοντας να ιδιοποιηθούν παράνομα 21 ακίνητα, σε Αθήνα, Βύρωνα, Καισαριανή, Παγκράτι, Κηφισιά, Π. Φάληρο, Ιωάννινα και Καβάλα – διερευνώνται ακόμα δύο υποθέσεις ακινήτων, αποκόμισαν χρηματικά ποσά 1.126.465,81 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτά η αξία των ακινήτων που μεταγράφτηκαν στα μέλη.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος παρέπεμψε την υπόθεση στον ανακριτή για κύρια ανάκριση, ενώ η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διευκρινιστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και να εξακριβωθεί η τυχόν συμμετοχή των μελών της σε άλλα παρόμοια.
Πηγή: enet.gr