Το απόγευμα της Πέμπτης και μετά τις σφοδρές αντιδράσεις για τις δηλώσεις του υποψηφίου βουλευτή Νέας Δημοκρατίας, Σπύρου Πνευματικού, υπήρξε επικοινωνία με τον Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος τον κάλεσε στο τηλέφωνο, εκφράζοντάς του την έντονη δυσφορία του. Κατόπιν της επικοινωνίας ο Σπύρος Πνευματικός έβγαλε την διευκρινιστική δήλωση: «Σήμερα το πρωί, είχα μία συζήτηση επιστημονικού καθαρά περιεχομένου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ πάνω στα θέματα της υγείας. Δυστυχώς, κάποια από τα λεγόμενά μου, δεδομένου και του περιορισμένου χρόνου που είχα να αναλύσω ένα τόσο δύσκολο θέμα, παρερμηνεύθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν μεμονωμένες φράσεις από κάποιους που σκόπιμα θέλησαν να τα διαστρεβλώσουν.
Ως δημόσιος λειτουργός της υγείας, όλα τα χρόνια της σταδιοδρομίας μου, έχω αποδείξει εμπράκτως την αγάπη μου προς τον ασθενή και την ξεκάθαρη και βαθιά πεποίθησή μου ότι η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή και αποτελεί απόλυτη αξία. Με αυτό τον γνώμονα κινήθηκα πάντα κι αυτό αποτελεί απαράβατη αρχή για μένα και στην επιστημονική μου προσφορά, αλλά και στην πολιτική μου δραστηριότητα.
Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά, αν κάποια από τα λεγόμενά μου άφησαν οποιοδήποτε περιθώριο παρερμηνείας».
Η δήλωση Πνευματικού
Σε μια απάνθρωπη και επαίσχυντη δήλωση προχώρησε την Πέμπτη (8/6) ο καθηγητής Ιατρικής και υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Εύβοια, Σπύρος Πνευματικός, ο οποίος προκειμένου να μειωθεί το κόστος στα νοσοκομεία και στο ΕΣΥ, προτείνει «triage», δηλαδή διαλογή ασθενών και συγκεκριμένα καρκινοπαθών, στη λογική της αναλογίας «κόστους-οφέλους» (cost benefit ratio). Μια πρόταση που χαρακτήρισε μάλιστα «ανθρώπινη» και την οποία κάνει ενώ η χώρα θρηνεί τις τελευταίες ημέρες τον θάνατο ανθρώπων λόγω καθυστέρησης των ασθενοφόρων…
Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 ο κ. Πνευματικός είπε μεταξύ άλλων: «Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνανθρώπων.» και στη συνέχεια παρουσίασε το παράδειγμα της Αμερικής, όπου γίνεται, όπως είπε, cost benefit ratio…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αθ. Λινού: «Αποκαλυπτική για το σχέδιο της ΝΔ η δήλωση Πνευματικού για διαλογή ασθενών ανάλογα με το κόστος θεραπείας»
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ντολμαδάκια» – Δοκίμασε on air το αγαπημένο του φαγητό