Μαυρισμένοι τοίχοι, σπασμένα τζάμια, καμένα αυτοκίνητα: η παλαιστινιακή πόλη Χαουάρα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ξύπνησε σήμερα με τις ζημιές που άφησε η αφηνιασμένη επίθεση που εξαπέλυσαν χθες βράδυ Ισραηλινοί έποικοι, έπειτα από το θάνατο δύο Εβραίων εποίκων, οι οποίοι σκοτώθηκαν από πυρά Παλαιστινίου.
Η ένταση παρέμεινε αμείωτη σήμερα. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, μια νέα επίθεση από Παλαιστινίους σκότωσε έναν Ισραηλινό οδηγό σήμερα κοντά στην Ιεριχώ, στη Δυτική Όχθη. Ο στρατός τόνισε ότι καταζητεί τους δράστες. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οδηγός που σκοτώθηκε είχε και αμερικανική υπηκοότητα.
Με το Ραμαζάνι και το Εβραϊκό Πάσχα να απέχουν λίγες εβδομάδες, ξένοι μεσολαβητές προσπάθησαν να μειώσουν τις εντάσεις που αυξήθηκαν μετά την επάνοδο στην εξουσία του Μπενιαμίν Νετανιάχου, επικεφαλής ενός από τους πιο δεξιούς κυβερνητικούς συνασπισμούς στην ιστορία του Ισραήλ.
Η βία έρχεται καθώς η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση κλιμακώνεται απότομα παρά την σπάνια συνάντηση που είχαν χθες Κυριακή αξιωματούχοι των δύο πλευρών στην Άκαμπα της Ιορδανίας κατά την οποία δεσμεύτηκαν να “αποτρέψουν οποιαδήποτε περαιτέρω βία”, και στην επιβράδυνση των ανακοινώσεων για εβραϊκούς εποικισμούς.
Τα τελευταία γεγονότα θέτουν αμφιβολίες για την ικανότητα του Νετανιάχου να περπατήσει σε ένα διπλωματικό τεντωμένο σκοινί μεταξύ Ουάσινγκτον – που πιέζει για έναν βιώσιμο συμβιβασμό – και του δικού του υπουργικού συμβουλίου που περιλαμβάνει σκληροπυρηνικούς εποίκους που απαιτούν σκληρή δράση κατά παλαιστινιακών επιθέσεων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα για τη “σύγκληση αυτής της ιστορικής συνάντησης”, όπως ανέφερε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν για τη συνάντηση στην Άκαμπα.
Εντούτοις λίγο μετά τη χθεσινή συνάντηση, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ δήλωσε ότι δεν θα συμφωνήσει σε κανένα “πάγωμα” των εποικιστικών δραστηριοτήτων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και από την πλευρά της η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση Χαμάς τόνισε ότι η συνάντηση στην Ακαμπα ήταν “άνευ αξίας” και ότι δεν θα αλλάξει τίποτε.
Σήμερα η Χαμάς ανέφερε, μέσω του εκπροσώπου της, Αμπντέλ Λατίφ Αλ-Κανούα, ότι η σημερινή επίθεση στην Ιεριχώ ήταν φυσικό επακόλουθο στις ισραηλινές επιθέσεις.
“Έκαψαν ό,τι βρήκαν”
Το βράδυ της Κυριακής, εκατοντάδες Ισραηλινοί έποικοι εφόρμησαν στη Χαουάρα, μια μικρή πόλη στη βόρεια Δυτική Όχθη, όπου οι εντάσεις είναι συνηθισμένες. Πέταξαν πέτρες σε σπίτια Παλαιστινίων, πυρπόλησαν κτίρια, κάδους σκουπιδιών και αυτοκίνητα.
Τα ξημερώματα ένα σημείο έμοιαζε με νεκροταφείο αυτοκινήτων, με δεκάδες καμμένα οχήματα.
“Έκαψαν ό,τι βρήκαν”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κάτοικος Καμάλ Οντέχ: “Έκαψαν περισσότερα από 20 κτίρια, συμπεριλαμβανομένων καταστημάτων, σπιτιών. Ακόμη και τα δέντρα δεν γλίτωσαν”.
Σύμφωνα με τον Ουαζέχ Οντέχ, μέλος του δήμου Χαουάρα, περισσότερα από 100 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και 30 σπίτια κάηκαν ή υπέστησαν ζημιές.
“Θεωρούμε ότι αυτές οι ενέργειες είναι τρομοκρατικές”, είπε ένας αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού σε δημοσιογράφους, εκτιμώντας ότι 300 με 400 έποικοι εισήλθαν στην παλαιστινιακή πόλη με πνεύμα “εκδίκησης”.
Η Λαμάρ Αμπουσαρές, μια 10χρονη Παλαιστίνια, είπε ότι το σπίτι της ήταν μεταξύ εκείνων που πυρπολήθηκαν από εποίκους: “Η μητέρα μου μάς μετέφερε σε μια γωνία επειδή δεν υπήρχε ασφαλές μέρος, έσπασαν όλα τα παράθυρα ενώ ήμασταν μέσα”.
Οκτώ Ισραηλινοί συνελήφθησαν, οι περισσότεροι από τους οποίους έκτοτε αφέθηκαν ελεύθεροι, σύμφωνα με την αστυνομία.
Αντιδράσεις
“Δεν μπορεί να υπάρχει καμία δικαιολογία για τρομοκρατία, εμπρησμούς και εκδίκηση εναντίον αμάχων”, δήλωσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή Τορ Γουλενσλαντ.
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών έκρινε “απαράδεκτη” τη βία, προειδοποιώντας “να μην ξεφύγει εκτός ελέγχου” εναντίον Παλαιστινίων αμάχων στη Δυτική Όχθη, εδάφη που κατέχει το Ισραήλ από το 1967. Επίσης, “καταδίκασε έντονα την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε δύο Ισραηλινούς”.
Οι δύο Εβραίοι οδηγούσαν στη Χαουάρα το απόγευμα της Κυριακής, όταν πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν σε αυτό που η ισραηλινή κυβέρνηση αποκάλεσε “παλαιστινιακή τρομοκρατική επίθεση”. Οι δράστες της επίθεσης καταζητούνται ακόμη.
Αργότερα, ένας Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε, ενώ ισραηλινές δυνάμεις και έποικοι βρίσκονταν στη Ζαατάρα, ένα χωριό κοντά στη Ναμπλούς. Ο στρατός είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν πυροβόλησε τον Παλαιστίνιο.
“Θέλουμε ασφάλεια, αλλά η ευθύνη για την παροχή ασφάλειας ανήκει αποκλειστικά στον στρατό”, δήλωσε σε δημοσιογράφους σήμερα η Εστί Γιανίβ, μητέρα των δύο εποίκων.
Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι παρευρέθηκαν στην κηδεία τους στην Ιερουσαλήμ σήμερα. Τα φέρετρά τους ήταν καλυμμένα με ισραηλινές σημαίες και μεταφέρθηκαν από συγγενείς και στρατιώτες, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Σήμερα το απόγευμα, ο στρατός είπε ότι ύποπτοι Παλαιστίνιοι “τρομοκράτες” πυροβόλησαν και τραυμάτισαν σοβαρά έναν αυτοκινητιστή κοντά στην Ιεριχώ, λέγοντας ότι έστησαν οδοφράγματα για να βρουν τους δράστες της επίθεσης. Ο 27χρονος κατέληξε στο νοσοκομείο Χαντάσα στην Ιερουσαλήμ.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο νεκρός οδηγός εκτός από ισραηλινή, είχε και αμερικανική υπηκοοότητα. “Καταδικάζουμε τις φρικτές δολοφονίες δύο Ισραηλινών αδελφών κοντά στη Ναμπλούς και τη δολοφονία σήμερα ενός Ισραηλινού κοντά στην Ιεριχώ, ο οποίος – από όσο γνωρίζουμε – ήταν επίσης Αμερικανός πολίτης”, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.
Δύσκολες μέρες
“Περιμένουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας”, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ σε δημοσιογράφους καθώς περιόδευε στους σχεδόν άδειους δρόμους της Χαουάρα, σήμερα. Αναφερόμενος στις βίαιες επιθέσεις εβραίων εποίκων, ο υπουργός θεώρησε “ανεπίτρεπτη μια κατάσταση κατά την οποία πολίτες παίρνουν τη δικαιοσύνη στα χέρια τους”, μετά από παρόμοιες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, δημάρχων οικισμών και στελεχών της κυβέρνησης Νετανιάχου.
Επικεφαλής μιας κυβέρνησης που περιλαμβάνει αρκετούς υπουργούς που είναι και οι ίδιοι έποικοι, ο Νετανιάχου ζήτησε να αφήσουμε “τα σώματα ασφαλείας να εκτελέσουν την αποστολή τους”.
Ισραηλινές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν ένα “πογκρόμ”, που “υποστηρίζεται” από την ισραηλινή κυβέρνηση, σύμφωνα με την οργάνωση “Ειρήνη τώρα”.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι “προστατεύει τρομοκρατικές ενέργειες που διαπράττονται από εποίκους”.
Τέσσερα επιπλέον τάγματα στρατού και δύο μονάδες της συνοριακής αστυνομίας τοποθετήθηκαν στη Δυτική Όχθη από την Κυριακή ως ενισχύσεις, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός.
Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος έχει πολλαπλασιάσει για σχεδόν ένα χρόνο στη Δυτική Όχθη τις επιχειρήσεις που παρουσιάζονται ως “αντιτρομοκρατικές”, πραγματοποίησε τη φονικότερη εισβολή του εκεί την περασμένη Τετάρτη από τουλάχιστον το 2005, σκοτώνοντας 11 Παλαιστίνιους.
Από την αρχή του έτους, η σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή σε 63 Παλαιστίνιους (συμπεριλαμβανομένων μαχητών και αμάχων, μεταξύ άλλων και ανηλίκων) και 13 Ισραηλινών (συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων και μελών δυνάμεων ασφαλείας) και μιας Ουκρανής, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που συντάχθηκε από επίσημες ισραηλινές και παλαιστινιακές πηγές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όχι του Ισραήλ στο πάγωμα των εποικιστικών δραστηριοτήτων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη
Φόβοι για αντίποινα Παλαιστινίων για την επίθεση των Ισραηλινών στην Δυτική όχθη