Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ποιες είναι οι τέσσερις κατηγορίες πολιτών που κινδυνεύουν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή

Το 2023 ήταν η πιο θερμή χρονιά εδώ και 170 χρόνια που υπάρχουν καταγραφές της θερμοκρασίας στον πλανήτη μας και οι προβλέψεις για φέτος είναι ακόμη πιο δυσοίωνες. Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς αντιμετωπίσαμε πολλούς συναγερμούς από δασικές πυρκαγιές μέχρι κυκλώνες, πλημμύρες και καύσωνες.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Έρευνα-σοκ από τον ΠΟΥ δείχνει ότι το αποτύπωμά της παραμένει υποτιμημένο για όσους βρίσκονται κυρίως στην αυγή και τη δύση της ζωής τους


Η κλιματική αλλαγή έχει καταλυτικό αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας και φυσικά το αγαθό της υγείας δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο από το σαρωτικό της πέρασμα.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του ΠΟΥ η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Global Health (την επιστημονική επιθεώρηση της Παγκόσμιας Υγείας) οι έγκυοι γυναίκες, τα βρέφη, οι έφηβοι και οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν τις πιο σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους εξαιτίας της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης.
Η έρευνα αποτιμά τις επιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων από τους καύσωνες και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, μέχρι θεομηνίες, πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές. Τα ευρήματα δείχνουν ότι το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής παραμένει υποτιμημένο για όσους βρίσκονται κυρίως στην αυγή και τη δύση της ζωής τους, τις εγκύους και τους εφήβους.

Κίνδυνοι

Για παράδειγμα, ο καύσωνας αυξάνει πολύ τον κίνδυνο καρδιοαναπνευστικών προβλημάτων στους ηλικιωμένους, προκαλώντας αναπνευστική δυσχέρεια και ισχαιμικούς πόνους στο στήθος. Παράλληλα, από καταγραφές προκύπτει ότι σε περιόδους καύσωνα αυξάνονται οι πρόωροι τοκετοί, που αποτελούν διεθνώς την πρώτη αιτία περιγεννητικής θνησιμότητας για τα βρέφη. Έχει υπολογιστεί ότι κάθε άνοδος του υδραργύρου κατά 1°C στη διάρκεια της ημέρας πάνω από τη θερμοκρασία-ορόσημο των 23,9°C αυξάνει τον κίνδυνο βρεφικής θνησιμότητας κατά 22,4%, όπως εξηγεί ο Dr Anshu Banerjee, διευθυντής του Τομέα Μητρικής, Βρεφικής, Παιδικής και Εφηβικής Υγείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι μια απρόσωπη ή μια πολύ μακρινή απειλή, και πως συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες πληρώνουν ήδη βαρύ τίμημα εξαιτίας της, προσθέτει ο ειδικός και επισημαίνει ότι παρότι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την κλιματική αλλαγή αυξάνεται, τα μέτρα που λαμβάνονται για την ανάσχεση του φαινομένου είναι εντελώς ανεπαρκή και πως αυτό πρέπει άμεσα να διορθωθεί προκειμένου να επιτευχθεί «κλιματική δικαιοσύνη».

Οι επιστήμονες που συνέταξαν τη μελέτη του ΠΟΥ, με την ονομασία «Κλιματική αλλαγή κατά τη διάρκεια της ζωής μας», καταγράφουν μια σειρά διακριτών επιπτώσεων στη σωματική και την ψυχική υγεία, που οφείλονται σε κινδύνους σχετιζόμενους με το μεταβαλλόμενο κλίμα. Ενδεικτικά:

Οι υψηλές θερμοκρασίες σχετίζονται με αύξηση των πρόωρων τοκετών, των αποβολών, του διαβήτη κύησης και της προεκλαμψίας (μιας παθολογικής κατάστασης στην εγκυμοσύνη όπου καταγράφεται επικίνδυνη αύξηση της αρτηριακής πίεσης της εγκύου, με συνέπεια να κινδυνεύουν και η έγκυος και το έμβρυο).

Επιπλέον, τα κύματα καύσωνα επηρεάζουν τη μαθησιακή ικανότητα των παιδιών και των εφήβων και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων (κυρίως εμφραγμάτων) στους ηλικιωμένους.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας στην κύηση και γέννησης πρόωρων λιποβαρών βρεφών, ενώ σχετίζεται και με την ανεπαρκή ανάπτυξη του εγκεφάλου και των πνευμόνων στα έμβρυα. Επίσης αυξάνει τον κίνδυνο για αναπνευστικά νοσήματα (μεταξύ των οποίων και το βρογχικό άσθμα) στα παιδιά και στους ηλικιωμένους, που αντιμετωπίζουν παράλληλα αυξημένο κίνδυνο για πνευμονία αλλά και για μια πληθώρα ογκολογικών νοσημάτων.

Οι θεομηνίες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, όπως οι πλημμύρες και οι ξηρασίες, εμποδίζουν την πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και μειώνουν επικίνδυνα την επάρκεια τροφίμων, προκαλώντας επισιτιστική ανασφάλεια. Επιπλέον, επειδή στις περιοχές όπου έχουν «χτυπήσει» φυσικές καταστροφές αυξάνεται πολύ το μικροβιακό φορτίο, ειδικά στα στάσιμα ύδατα, αυξάνονται κατακόρυφα οι λοιμώξεις και κυρίως τα διαρροϊκά νοσήματα (γαστρεντερίτιδες κ.λπ.).

Από την άλλη, οι δασικές πυρκαγιές αυξάνουν τις αναπνευστικές επιπλοκές και επιδεινώνουν την καρδιοαναπνευστική θνησιμότητα ειδικά στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Αφυδάτωση

Τα βρέφη, οι έγκυοι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν επιπρόσθετα προβλήματα, όπως δυσκολίες στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος (ομοιόσταση), ευαλωτότητα στην αφυδάτωση και αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης απειλούνται περισσότερο από τη δυσκολία πρόσβασης σε καθαρό πόσιμο νερό και την επισιτιστική ανασφάλεια, δύο παγκόσμια προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Το υγιές περιβάλλον γύρω μας κατά τη διάρκεια της ζωής μας δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Αποτελεί προϋπόθεση για να αναπτυχθούμε με υγεία και να εξελιχθούμε σε υγιείς ενηλίκους που θα γεράσουν με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα υγείας, επισημαίνει η Anayda Portela, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Αυτό που επείγει είναι να μειώσουμε διεθνώς τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου και να αυξήσουμε την κλιματική ανθεκτικότητα, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη προστασία ειδικά σε εκείνες τις πληθυσμιακές ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο. Και επειδή «δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις ό,τι δεν έχεις προηγουμένως μετρήσει», οι καταγραφές και μελέτες σαν αυτή του ΠΟΥ μάς δίνουν τα εργαλεία για να κάνουμε πράξη τα προγράμματα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Το παγκόσμιο κίνημα «Προστατέψτε τους ευάλωτους», που ήδη διέπει την ιατρική έρευνα, (π.χ. με εμβόλια που στοχεύουν στους ηλικιωμένους εξασφαλίζοντας την υγιή γήρανση), θα πρέπει να μπολιάσει και τα μέτρα προστασίας από την κλιματική κρίση.

κλιματική

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καβάλα: Αποζημίωση 200.000 ευρώ από το νοσοκομείο σε δικαιούχο για ψυχική οδύνη

Στο μικροσκόπιο του ΕΟΦ 35 γενόσημα – Διερευνά την αποτελεσματικότητά τους

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ