Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025

Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να πωλούν προϊόντα χωρίς ΦΠΑ

Μια μεγάλη τομή έρχεται από την 1η Ιανουαρίου 2025 για τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς θα μπορούν να πωλούν αγαθά και υπηρεσίες χωρίς να χρεώνουν ΦΠΑ στους πελάτες τους (απαλλαγή ΦΠΑ).
Αυτό δεν θα είναι χωρίς «συνέπειες», καθώς οι μικρές επιχειρήσεις που επιλέγουν απαλλαγή από τον ΦΠΑ θα χάσουν το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες που αγοράζουν ή χρησιμοποιούν.
Κάθε μικρή επιχείρηση με συνολικό ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ σε όλα τα κράτη-μέλη το τρέχον και το προηγούμενο ημερολογιακό έτος είναι επιλέξιμη για απαλλαγή από τον ΦΠΑ στο κράτος-μέλος εγκατάστασης (MSEST) ή/και σε άλλα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του διασυνοριακού συστήματος ΜΜΕ.
Αυτό ισχύει μόνο εάν το οικείο κράτος-μέλος έχει εφαρμόσει το καθεστώς στην εθνική του νομοθεσία και η επιλογή είναι προαιρετική.
Το μέγιστο εθνικό ετήσιο όριο που καθορίζεται από τα κράτη-μέλη βάσει του οποίου οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να απαλλάσσουν από τον ΦΠΑ τις παραδόσεις αγαθών και τις υπηρεσίες τους είναι 85.000 ευρώ.
Τα κράτη-μέλη έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν περισσότερα από ένα εθνικά ετήσια κατώτατα όρια. Αυτά ονομάζονται «τομεακά κατώτατα όρια».
Οι μικρές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε άλλο κράτος-μέλος από αυτό στο οποίο οφείλεται ΦΠΑ μπορούν να απαλλάσσουν από τον ΦΠΑ τις παραδόσεις τους (διασυνοριακά), με τον ίδιο τρόπο που οι μικρές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε αυτό το κράτος-μέλος μπορούν ήδη για εγχώριες συναλλαγές.
Οι μικρές επιχειρήσεις θα χρειαστεί να εγγραφούν για τους σκοπούς του συστήματος ΜΜΕ μόνο μία φορά στο MSEST. Το MSEST θα χορηγήσει έναν ενιαίο αναγνωριστικό «αριθμό EX» που θα χρησιμοποιείται σε όλα τα κράτη-μέλη όπου η μικρή επιχείρηση επωφελείται από την απαλλαγή από τον ΦΠΑ.
Οι εν λόγω εταιρείες δεν θα κάνουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, οι οποίες αντικαθίστανται από μια ενιαία τριμηνιαία έκθεση για την ενημέρωση για τον κύκλο εργασιών της μικρής επιχείρησης σε όλα τα κράτη-μέλη.
Στο πλαίσιο του καθεστώτος απαλλαγής από ΦΠΑ ως μικρή επιχείρηση αναφέρεται κάθε πρόσωπο που θεωρείται υποκείμενο στον φόρο για σκοπούς ΦΠΑ, ανεξάρτητα από τη μορφή του (αυτοαπασχολούμενος, ελεύθερος επαγγελματίας, νεοσύστατη επιχείρηση, ανώνυμη εταιρεία, φυσικό πρόσωπο που ασκεί οικονομική δραστηριότητα κ.λπ.), και του οποίου ο ετήσιος κύκλος εργασιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ (διασυνοριακό σύστημα ΜΜΕ).
Επισημαίνεται ότι όλες οι προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών είναι επιλέξιμες, εκτός από:
– Περιστασιακές συναλλαγές, όπως η προμήθεια πριν από την πρώτη κατάληψη ενός κτιρίου ή τμημάτων του κτιρίου ή η προμήθεια οικοδομικής γης.
– Εξαιρούνται οι διασυνοριακές προμήθειες νέων μεταφορικών μέσων που πραγματοποιούνται από το ένα κράτος-μέλος στο άλλο.
– Πρόσθετες συναλλαγές που εξαιρούνται από το οικείο κράτος-μέλος.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα μέχρι σήμερα το όριο απαλλαγής από τις υποχρεώσεις του ΦΠΑ είναι μόλις 10.000 ευρώ ετήσιος τζίρος. Είναι άγνωστο αν θα υπάρξει αλλαγή, καθώς ήδη το ποσό αυτό οδηγεί σε μετεγκατάσταση εταιρειών που κάνουν πωλήσεις από απόσταση σε άλλες χώρες.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ