Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Ποιο έργο του ξακουστού Ζογγολόπουλου θα φιλοξενηθεί στο Υπαίθριο Μουσείο Λίμνης Πλαστήρα;

Μία σημαντική απόφαση ελήφθη από την Επιτροπή Αξιολόγησης του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», του Υπουργείου Εσωτερικών, για έργα που θα γίνουν στο πλαίσιο του εορτασμού 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Ανήμερα δύο ιστορικών επετείων για τα Άγραφα, (10/5/1525 Συνθήκη Ταμασίου και 10/5/1821 έναρξη επανάστασης από τον οπλαρχηγό Κ. Βελή), εγκρίθηκε (10/5/2021) η πρόταση για δημιουργία Υπαίθριου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Χωρο-χρόνου άγραφον».

Πρόκειται για θεματικό πάρκο ιστορικής μνήμης, το οποίο θα δημιουργηθεί στην ιστορική τοποθεσία «Στεφάνι» Αγράφων, εκεί όπου ο Γ. Καραϊσκάκης είχε το καραούλι και κατόπτευε τις κινήσεις των Τούρκων.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό σε πρώτη φάση θα διαμορφωθεί έκταση ενενήντα (90) στρεμμάτων σε πάρκο. Ακολούθως θα γίνει σταδιακή εγκατάσταση εικαστικών έργων από επώνυμους καλλιτέχνες Σύγχρονης Τέχνης, με έργα τα οποία θα παραπέμπουν στην έννοια της Ελευθερίας.

Τα εικαστικά πρώτα έργα προγραμματίζεται να εγκατασταθούν εντός του καλοκαιριού (2021). Ήδη έχει εξασφαλιστεί από το « Ίδρυμα Γιώργος Ζογγολόπουλος», το τελευταίο έργο του γνωστού γλύπτη «Ειράνα» (Ειρήνη), το οποίο θα είναι το πρώτο έργο στο Υπαίθριο Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη λίμνη Πλαστήρα.

Το τελευταίο έργο του, η Ειράνα (δωρικός τύπος του ονόματος Ειρήνη), το φιλοτέχνησε σε ηλικία 100 ετών και τοποθετήθηκε στην πλατεία που φέρει το όνομά του, στο Ψυχικό, σε μικρή απόσταση από το εργαστήριό του, που αποτελεί και την έδρα του Ιδρύματος.

Πηγή: https://glypto.wordpress.com

■ «ΕΙΡΑΝΑ» ( δωρικός τύπος του ονόµατος Ειρήνη )
■ Έτος : 2001
■ Γλύπτης : Γιώργος Ζογγολόπουλος ( 1903 – 2004 )
■ Θέση : Πάρκο γλυπτικής Γ.Ζογγολόπουλος, Ψυχικό, Αθήνα

Το «σήμα κατατεθέν» του Γιώργου Ζογγολόπουλου είναι οι περίφημες Ομπρέλες, όπου κυριαρχούν οι γλυπτικές συνθέσεις που έχουν τοποθετηθεί στις Βρυξέλλες και στη Θεσσαλονίκη.

Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος (Αθήνα, 1 Μαρτίου 1903 – 11 Μαΐου 2004) ήταν Έλληνας καλλιτέχνης και εκπρόσωπος της γενιάς του ’30, με σημαντικό και αναγνωρισμένο έργο. Το έργο του εκτείνεται σε μια περίοδο περίπου οκτώ δεκαετιών παρουσιάζοντας μεγάλη ποικιλία, ευρεία θεματογραφία και τάση για συνεχή ανανέωση, γεγονός που τού έδωσε το προσωνύμιο «ο αιώνιος έφηβος».

Έτσι, λοιπόν, σε έναν πανέμορφο τόπο, φυσικού κάλλους, θα δημιουργηθεί ένα μοναδικό σημείο αναφοράς, το οποίο εντάσσει όχι μόνο την Λίμνη Πλαστήρα, αλλά και τη χώρα μας στο διεθνή χάρτη με τα Υπαίθρια Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης.

Τρίκαλα: Γάμος βγαλμένος από το 1821 Πως το ζευγάρι τίμησε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ