Παρέλαση δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στη Βουλή
Ποιοι απειλήθηκαν, ποιοι στοχοποιήθηκαν και για ποιες υποθέσεις «σκίστηκε» ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος
Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ
Τον δρόμο που χάραξαν οι Ιωάννης Αγγελής και Ελένη Ράικου θα ακολουθήσουν τουλάχιστον τρεις ακόμη εν ενεργεία εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί οι οποίοι έγιναν άμεσοι και έμμεσοι μάρτυρες των παρεμβάσεων του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην Δικαιοσύνη. Ένας εξ αυτών υπηρέτησε για χρόνια σε νευραλγική θέση της εισαγγελίας Πρωτοδικών ενώ οι άλλοι δυο σε ανώτερες βαθμίδες. Οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης δεν φέρονται πάντως πρόθυμοι να καταθέσουν στον Άρειο Πάγο αλλά στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής η οποία εξ’ αντικειμένου θα αναγκαστεί να ανοίξει την «βεντάλια» της έρευνας καθώς είναι προφανές ότι πλέον δεν μιλάμε για μια απλή σκευωρία η οποία φέρεται να καταστρώθηκε με σκοπό να πληγούν οι πολιτικοί αντίπαλοι με αφορμή τη Novartis αλλά «παραδικαστικό σκάνδαλο» με πρωταγωνιστή τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.
Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ήταν η μοναδική εφημερίδα που τόλμησε να αναδείξει όλα όσα ψιθυρίζονταν εδώ και χρόνια στα γραφεία των εισαγγελέων σχετικά με τον παρεμβατισμό του «Ρασπούτιν» της κυβέρνησης. Και ήμασταν οι πρώτοι οι οποίοι αποκαλύψαμε ότι για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο έχει διαβιβαστεί μια ακόμη δικογραφία στη Βουλή. Εκείνη που τον φέρει να πουλούσε «προστασία» σε γνωστό πρώην αρχιτραπεζίτη ο οποίος έχει ανοικτές υποθέσεις με τη Δικαιοσύνη.
Οι νέες καταθέσεις
Η εφημερίδα είναι σε θέση να γνωρίζει ότι σε μια τουλάχιστον περίπτωση εισαγγελικού λειτουργού η τακτική που ακολουθήθηκε ήταν αντίστοιχη με όσα κατήγγειλε η Ελένη Ράικου. Στοχοποίηση και πειθαρχικό σύρσιμο επειδή δεν δέχτηκε να ενδώσει στις υπουργικές πιέσεις. Το θέμα για το οποίο φέρεται να έδειξε ενδιαφέρον ο κ. Παπαγγελόπουλος ήταν ιδιαίτερα σοβαρό και αφορούσε εν εξελίξει έρευνα η οποία έπρεπε πάση θυσία να παγώσει. Όταν δεν το πέτυχε ξεκίνησε ο «πόλεμος». Και μέσω δημοσιευμάτων σε φίλια μέσα αλλά και απειλών ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο.
Το δεύτερο πρόσωπο που έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει αρκετά στη διερεύνησης μιας υπόθεσης που προκαλεί τριγμούς στα θεμέλια της Δικαιοσύνης είναι επίσης εν ενεργεία εισαγγελικός λειτουργός ο οποίος σταδιακά απομονώθηκε και υπέστην εργασιακό bullying στην λογική ότι δεν ανήκει σε «συγκεκριμένη ομάδα». Οι σχέσεις του με τον κ. Παπαγγελόπουλο φέρονται να ψυχράθηκαν σταδιακά όταν υπήρξε διαφωνία με τον χειρισμό υπόθεσης.
Το τρίτο πρόσωπο είναι λειτουργός ο οποίος είχε κρίσιμη θέση στο Πρωτοδικείο. Ο ίδιος δεν φέρεται ιδιαίτερα ζεστός στο ενδεχόμενο να προσέλθει αυτοβούλως αλλά είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα μιλήσει εάν «κατονομαστεί» από κάποιον άλλον μάρτυρα ή κληθεί από μέλος της Επιτροπής.
Ο κ. Αθανασίου
Σε ότι αφορά την περίπτωση του πρώην Οικονομικού Εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου, τον οποίο δημοσιεύματα έφεραν έτοιμο να καταθέσει στους εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα στον Άρειο Πάγο, η «Μ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Ο κ. Αθανασίου, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους πλέον «σκληρούς» εισαγγελικούς λειτουργούς, αποχώρησε από τη θέση του Οικονομικού Εισαγγελέα τον Ιούνιο του 2017 όταν τον διαδέχτηκε η κα. Μαριάννα Ψαρουδάκη. Κατά τη διάρκεια της θητείας του κατόρθωσε να χειριστεί με επιτυχία σημαντικές υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος, ενώ μια περίοδο είχε ως επίκουρη και την Ελένη Τουλουπάκη προτού εκείνη ορισθεί, παράνομα όπως αποκαλύψαμε στο προηγούμενο φύλλο, στην Εισαγγελία Διαφθοράς.
Εκδότες, δημοσιογράφοι και δημοσιεύματα στο στόχαστρο
Την ίδια στιγμή η Βουλή αλλά και η Δικαιοσύνη προτίθεται να ασχοληθεί και με τον ρόλο εκδοτών αλλά και δημοσιογράφων. Στο μικροσκόπιο έχει μπει πλήθος δημοσιευμάτων τα οποία πυροδοτούσαν αυτομάτως εισαγγελικές έρευνες. Αναμένεται να κληθούν τουλάχιστον έξι δημοσιογράφοι και δυο εκδότες ενώ πολύ πιθανή θεωρείται και η κλήτευση δυο δικηγόρων οι οποίοι φέρονται να ανέπτυσσαν «παράλληλα» τη δική τους ατζέντα.