Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024

Ποιοι είναι οι αντάρτες που πήραν τον έλεγχο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας;

Είναι αυτό που όλοι αποκαλούν “προσβλητικό σοκ”. Την περασμένη εβδομάδα, οι δυνάμεις των συριακών ανταρτών εξαπέλυσαν επίθεση μεγάλης κλίμακας σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση του Άσαντ και μέχρι το Σάββατο (30 Νοεμβρίου) είχαν καταλάβει το Χαλέπι —τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας— και το αεροδρόμιο της.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που παρακολουθεί τον πόλεμο στη Συρία, δήλωσε ότι οι πρόσφατες μάχες στη χώρα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε  412 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 61 αμάχων.

Χιλιάδες μαχητές έχουν πλέον μετακινηθεί σε χωριά και πόλεις στη Χάμα, ισχυριζόμενοι ότι έχουν εισέλθει και εκεί.

Αυτή η ταχεία επίθεση των ανταρτών δημιουργούν  ένα τεράστιο πρόβλημα για τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ , ο οποίος είπε ότι η χώρα θα συνεχίσει να «υπερασπίζεται τη σταθερότητα και την εδαφική της ακεραιότητα ενάντια στους τρομοκράτες και τους υποστηρικτές τους». Πρόσθεσε ότι η Συρία είναι σε θέση να τους νικήσει όσο κι αν εντείνονται οι επιθέσεις τους.

Αλλά ποιοι ακριβώς είναι αυτοί οι «τρομοκράτες»; Τι είναι το Hayat Tahrir al-Sham, το οποίο αποτελεί εδώ και καιρό μέρος της συριακής σύγκρουσης;

Τι είναι το Hayat Tahrir al-Sham;
Το Hayat Tahrir al-Sham, επίσης γνωστό ως HTS, μεταφράζεται σε «Οργάνωση για την Απελευθέρωση του Λεβάντε». Σύμφωνα με το Armed Conflict Location & Event Data, το HTS είναι μια ισλαμιστική πολιτική και μαχητική ομάδα που δρα κυρίως στην περιοχή Greater Idleb της Συρίας, η οποία περιλαμβάνει τμήματα της δυτικής επαρχίας του Χαλεπίου, τα βουνά Lattakia και την πεδιάδα al-Ghab στη βορειοδυτική Χάμα.

Η Hayat Tahrir al-Sham προέρχεται από την Jabhat al-Nusra, μια θυγατρική της Αλ Κάιντα, το 2011. Οι αναφορές αναφέρουν ότι ο ηγέτης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, Abu Bakr al-Baghdadi, συμμετείχε επίσης στη συγκρότηση του HTS .

Υπό την ηγεσία του Abu Mohammed al-Jawlani, έγινε μια ικανή οργάνωση από μόνη της, γνωστή ως αποτελεσματική και θανατηφόρα στον αγώνα κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ. Συγκέντρωνε έσοδα από εδάφη που βρίσκονταν υπό τον έλεγχό της και σύντομα, προσέλκυσε μεγάλο αριθμό μαχητών.

Το 2016, ο Abu Mohammed al-Jawlani ανακοίνωσε ότι η ομάδα του έσπασε τις τάξεις με την Αλ Κάιντα και διέλυσε την Τζαμπχάτ αλ Νούσρα. Τον επόμενο χρόνο, ο Abu Mohammed al-Jawlani συγχώνευσε την ομάδα του με παρόμοιες ομάδες όπως οι Χαρακάτ Νουρ αλ-Ντιν αλ-Ζίνκι, Λιβά αλ-Χακ, Τζέις αλ-Σούνα και Τζαμπχάτ Ανσαρ αλ-Ντιν για να σχηματίσουν τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ.

Το 2018, η ομάδα αναγνωρίστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ως  Τρομοκρατική Οργάνωση (FTO).

Ποιος ηγείται της Hayat Tahrir al-Sham;
Επικεφαλής του HTS είναι ο Abu Mohammed al-Jawlani, ο οποίος ήταν πρώην στέλεχος της Αλ Κάιντα. Αναφέρεται ότι ο al-Jawlani γεννημένος στη Σαουδική Αραβία εντάχθηκε στην Αλ Κάιντα το 2003 για να πολεμήσει τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Αφού φέρεται να πέρασε χρόνο σε αμερικανικές στρατιωτικές φυλακές, επέστρεψε στη Συρία το 2011 και έγινε βασικό πρόσωπο της Τζαμπχάτ αλ Νούσρα. Αφού ήρθε σε ρήξη με το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα, συνέχισε να ηγείται της αποσχισθείσας ομάδας, την οποία αργότερα ονόμασε HTS.

Ποιοι είναι οι στόχοι της Hayat Tahrir al-Sham;
Σε αντίθεση με την Αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κράτος, που επιθυμεί να ιδρύσει ένα Ισλαμικό Χαλιφάτο σε όλο τον κόσμο, η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ ονειρεύεται να εγκαθιδρύσει ισλαμική κυριαρχία στη Συρία και να εκδιώξει την ιρανική πολιτοφυλακή από τη χώρα.

Ο πρωταρχικός του στόχος  είναι η εγκαθίδρυση ισλαμικής κυριαρχίας στη Συρία μέσω της «ανατροπής του εγκληματικού καθεστώτος (Άσαντ) και της απέλασης των ιρανικών πολιτοφυλακών.

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τις προηγούμενες δηλώσεις του al-Jawlani, όπως «με αυτό το πνεύμα… όχι μόνο θα φτάσουμε στη Δαμασκό, αλλά, αν ο Αλλάχ το επιτρέπει, η Ιερουσαλήμ θα περιμένει την άφιξή μας», η Hayat Tahrir al-Sham βλέπει και το Ισραήλ ως εχθρό. Σύμφωνα με την έκθεση του CSIS Transnational Threats Project για το 2018, η Hayat Tahrir al-Sham έχει μαχητική δύναμη 12.000 έως 15.000 στρατιωτών.

Ποιες περιοχές στη Συρία κυβερνά το HTS και πώς;
Το HTS έχει ένα προπύργιο στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, κυβερνώντας το μέσω της Κυβέρνησης Σωτηρίας της Συρίας (SSG).Μέσω του SSG  το HTS παρέχει υπηρεσίες πρόνοιας, παραδίδει βασικά αγαθά και εκτελεί προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας, κερδίζοντας τηνανοχή των ανθρώπων στην περιοχή.

Το HTS μέσω της SSG επίση έχει μονοπώλιο στην οικονομία μέσω του ελέγχου της al-Sham Bank και του πετρελαϊκού τομέα μέσω της Watad Company.

Το HTS ελέγχει επίσης το συνοριακό πέρασμα Bab al-Hawa με την Τουρκία.

Η Hayat Tahrir al-Sham είναι επίσης γνωστό ότι εμπλέκεται σε βία κατά αμάχων. Μεταξύ 2020 και 2022, έχει αναφερθεί ότι το HTS ήταν υπεύθυνο για τους θανάτους τουλάχιστον 54 αμάχων.

Τι γνωρίζουμε για τη νέα επίθεση του HTS;
Την περασμένη Τετάρτη (27 Νοεμβρίου), όταν το Ισραήλ συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός με τον Λίβανο, το HTS ξεκίνησε την αντεπίθεσή του στη Συρία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις να χάσουν τον έλεγχο του Χαλεπίου για πρώτη φορά από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη χώρα.

Η νέα επίθεση έρχεται καθώς οι μαχητές λένε ότι απαντούν σε αυξημένες επιθέσεις από κυβερνητικές δυνάμεις και φιλοϊρανικές ομάδες πολιτοφυλακής.

Οι μάχες έχουν οδηγήσει σε ανησυχίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία να ζητούν «αποκλιμάκωση» στη Συρία και για την προστασία των αμάχων και των υποδομών. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Γκέιρ Πέντερσεν είπε ότι «οι τελευταίες εξελίξεις ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για τους αμάχους και έχουν σοβαρές επιπτώσεις για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Η επιστροφή των τζιχαντιστών στο Χαλέπι της Συρίας, απειλή για τους χριστιανούς

Αυτές οι εξελίξεις προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια και την τύχη των χιλιάδων χριστιανών κατοίκων του Χαλεπίου, όπου ο χριστιανισμός έχει αδιάλειπτη παρουσία 2.000 χρόνων. Στην επαρχία διαβιεί η πολυπληθέστερη χριστιανική κοινότητα της Συρίας. Μάλιστα, μεγάλο μέρος της έχει ιδιαίτερους θρησκευτικούς δεσμούς με την Ελλάδα, καθώς είναι μέλος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και υπάγεται στο πατριαρχείο Αντιοχείας. Οι υπόλοιποι είναι μέλη της Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Μελχιτικής Ελληνοκαθολικής Εκκλησίας, ενώ υπάρχουν και κάποιοι προτεστάντες.

Ως αποτέλεσμα, τις τελευταίες ώρες κάποιοι χριστιανοί εγκατέλειψαν τις οικίες τους, κατευθυνόμενοι σε γειτονικές περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι, ενώ όσοι δεν έχουν φύγει, βρίσκονται υπό καθεστώς ανασφάλειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Συρία: Κερδίζουν έδαφος οι τζιχαντιστές με αιφνιδιαστικές επιθέσεις

Συρία: Πληροφορίες για απόπειρα πραξικοπήματος από μέλη του στρατού κατά του Άσαντ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ