- Επιχείρηση «καθαρά χέρια» στην Δικαιοσύνη
- Ποιοι μεγαλοδικηγόροι και άνθρωποι του Τύπου εμπλέκονται
- Ο ρόλος του εξαφανισμένου Πετσίτη και τα mega deals
- Εισαγγελείς έτοιμοι να μιλήσουν για πιέσεις που δέχτηκαν
Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ
Δυο, τουλάχιστον, πρώην τραπεζίτες, ένας γνωστός εφοπλιστής με έδρα το εξωτερικό, ένας ισχυρός άνδρας της ναυτιλίας, επιχειρηματίας ο οποίος ασχολείται με τον χώρο της Ενέργειας, δυο επιχειρηματικές οικογένειες οι οποίες επενδύουν (και) στον χώρο του ποδοσφαίρου αλλά και μια πασίγνωστη επιχειρηματική οικογένεια η οποία βάρεσε «κανόνι», φέρεται ότι υπέκυψαν στην γοητεία του αποκαλούμενου «Ρασπούτιν» της πρώην κυβέρνησης.
Δικαστές και εισαγγελείς που είναι γνώστες του παρασκηνίου σε Πρωτοδικείο, Εφετείο και Άρειο Πάγο, κάνουν λόγο για την «μεγαλύτερη επιχείρηση άλωσης της Δικαιοσύνης» αλλά και υπεράσπισης των ανθρώπων που αποφάσισαν να συνεργαστούν με ένα συγκεκριμένο κύκλωμα το οποίο είχε στηθεί τα τελευταία 3,5 χρόνια εντός και εκτός συγκεκριμένου υπουργικού γραφείου.
Επικεφαλής του επονομαζόμενου «παραδικαστικού κυκλώματος» είναι ο κ. υπουργός. Άμεσοι συνεργάτες τρεις πολύ γνωστοί δικηγόροι οι οποίοι «φυτεύονταν» ως υπερασπιστές σε διάφορες υποθέσεις και έπαιζαν τον ρόλο του μεσάζοντα.
Πλησίαζαν δηλαδή τον ποινικά εμπλεκόμενο και του πρότειναν «λύσεις». Σε περίπτωση που εκείνοι δέχονταν να συνεργαστούν το δρομολόγιο κατέληγε στον «Ρασπούτιν». Την ίδια στιγμή πρόσωπα από τον χώρο του Τύπου φέρονται να είχαν αναλάβει την εκτέλεση του «συμβολαίου» με το αζημίωτο βέβαια.
Το αρχικό δημοσίευμα πυροδοτούσε την ποινική διαδικασία που βρισκόταν σε εξέλιξη ή σε μερικές περιπτώσεις στεκόταν ως αφορμή για την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας. Εάν η κατάσταση εξομαλυνόταν τότε τα δημοσιεύματα είτε σταματούσαν είτε αναδείκνυαν μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα.
Το χειρότερο όμως είναι ότι η συγκεκριμένη τακτική δεν ακολουθήθηκε προκειμένου να καλυφθούν μόνο έκνομες ενέργειες ή να παγώσουν έρευνες αλλά και για το ξεκαθάρισμα ενδο-δικαστικών διαφορών και δολοφονίας χαρακτήρος εισαγγελικών λειτουργών οι οποίοι δεν ήταν πρόθυμοι να συνεργαστούν. Αυτό τουλάχιστον συνέβη στην περίπτωση ανώτερης εισαγγελικής λειτουργού η οποία στη συνέχεια παραιτήθηκε από τη θέση της.
Ο τρόπος δράσης του κυκλώματος, λέγεται ότι, δεν θα απασχολήσει μόνο τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα της Δικαιοσύνης αλλά και την Βουλή καθώς θεωρείται δεδομένο ότι τα στοιχεία τα οποία έχουν συλλεχθεί αλλά και οι καταγγελίες που έχουν ήδη κατατεθεί αρμοδίως δεν γίνεται να παραμείνουν «ελεγχόμενες».
Ιδίως από τη στιγμή που ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιάννης Αγγελής, ο οποίος επί μακρόν επόπτευε την εισαγγελία Διαφθοράς μίλησε για υποθέσεις οι οποίες με περίεργο τρόπο μπήκαν στο αρχείο. Ανώτατη «πηγή» εξηγούσε στην «ΜΠΑΜ» ότι ο τρόπος και κυρίως ο λόγος αρχειοθέτησης όχι μόνο θα ελεγχθεί αλλά και πως οι υπεύθυνοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις.
Οι χρήσιμοι εισαγγελείς
Για την λειτουργία του επονομαζόμενου κυκλώματος φέρονται να έχουν παίξει ρόλο και δυο συγκεκριμένοι εισαγγελείς. Για ένα χρονικό διάστημα, εκτιμάται ότι δεν ξεπερνά τους έξι μήνες, φέρονται να έπαιρναν εντολές για τον τρόπο που έπρεπε να χειριστούν ευαίσθητες υποθέσεις. Στη συνέχεια όμως απομακρύνθηκαν ή μπήκαν σε δυσμένεια αντιλαμβανόμενοι το ρίσκο που αναλάμβαναν.
Οι καταγραφές
Κατά πληροφορίες επιχειρηματίες οι οποίοι ουσιαστικά «εκβιάστηκαν» έχουν προχωρήσει και σε ηχογραφήσεις των ραντεβού που είχαν με τους δικηγόρους του κυκλώματος. Χαρακτηριστική ήταν η συνομιλία ενός δικηγόρου με ελεγχόμενο στην προσπάθειά του να τον πείσει να συνεργαστεί. Μίλησε για «γκουβέρνο» με το οποίο θα πρέπει να τα έχει καλά.
Οι περιπτώσεις
Στην σκιώδη αυτή υπόθεση ξεχωρίζουν συγκεκριμένες περιπτώσεις:
- Πρώην επιχειρηματία εμπλεκομένου με τραπεζικό σκάνδαλο ο οποίος εξαφανίσθηκε από την επικαιρότητα. Για την υπόθεσή του ο «Ρασπούτιν» φέρεται να είχε δείξει ιδιαίτερη ζέση και κυρίως στην ανάδειξη στοιχείων που αφορούσαν τυχόν πλημμέλειες του πρώην επικεφαλής της ΤτΕ, Γιώργου Προβόπουλου. Στην συγκεκριμένη υπόθεση φέρεται να ενεργοποιήθηκε και ο Μανώλης Πετσίτης
- Μεγαλοτραπεζίτη ο οποίος παρότι είχε αρχικά μπει στο στόχαστρο του κ. υπουργού εντούτοις βρέθηκε στους «ευνοημένους». Για χάρη του ο «Ρασπούτιν» ήρθε σε ευθεία ρίξη με εισαγγελικό λειτουργό ο οποίος δεν συναινούσε με την αρχειοθέτηση της υπόθεσης. Τότε μάλιστα υπήρξε και η σκέψη συγχώνευσης της Οικονομικής Εισαγγελίας με την εισαγγελία Διαφθοράς προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια
- Επιχειρηματία ο οποίος είχε ανοικτή δίκη μπροστά του. Και σε αυτόν επιστρατεύτηκε μέσω τρίτου προσώπου ο Μανώλης Πετσίτης. Μάλιστα για μικρό χρονικό διάστημα ορίστηκε ως νομικός του συμπαραστάτης ένας από τους μεγαλοδικηγόρους. Στη συνέχεια όμως απομακρύνθηκε με αποτέλεσμα να του κηρύξει «πόλεμο»
- Πανίσχυρης επιχειρηματικής οικογένειας η οποία ελέγχεται για εξαγωγή κεφαλαίων στο εξωτερικό τη στιγμή που ο Όμιλος στην Ελλάδα έπεσε σαν χάρτινος πύργος. Η κατάρρευση που προκλήθηκε προκάλεσε σοκ στην αγορά. Σε ποινικό επίπεδο, όμως, δεν άνοιξε ρουθούνι καθώς εκπροσωπείται ακόμη από έναν εκ των μεγαλοδικηγόρων. Γι αυτή την υπόθεση λέγεται ότι έχει και ενεργό συμμετοχή έτερος πρώην υπουργός ο οποίος ανέλαβε να λύσει το θέμα με τους προμηθευτές
- Οικογένειας η οποία απασχολείται με τον χώρο του ποδοσφαίρου. Για την επίλυση της υπόθεσής της «εκβιαστικά» ζητήθηκαν 15 εκ. ευρώ από τον Πετσίτη σε ραντεβού που έγινε στο Κολωνάκι. Την επόμενη όμως ημέρα ο Μανόλο επανήλθε λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία συνεργασία καθόσον άλλος υπουργός της κυβέρνησης στηρίζει τους αντιδίκους.
Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και μια ακόμη «εξαιρετική» περίπτωση. Των πιέσεων που ασκήθηκαν σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο οποίος χειρίστηκε υπόθεση που αφορούσε μήνυση πρώην τραπεζίτη κατά συγκεκριμένου προσώπου που θήτευσε και στην κυβέρνηση προκειμένου να την αρχειοθετήσει.
Η υπόθεση τελικά κατέληξε σε άλλον εισαγγελικό λειτουργό ο οποίος την έθεσε στο αρχείο. Λίγες ημέρες μετά φέρεται να ανταμείφθηκε δια της μεταφοράς σε άλλη πιο προνομιακή θέση.