ΤΕΛΟΣ στις πρακτικές των στρατηγικών κακοπληρωτών, που αν και έχουν χρήματα επιλέγουν να μην αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες και την εφορία, βάζει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2021.
Ρεπορτάζ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ
Σύμφωνα με το νέο πτωχευτικό πλαίσιο -που προέκυψε μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς οι πραγματικά αδύναμοι οφειλέτες θα μπορούν από το νέο έτος να ρυθμίζουν ευνοϊκά τις οφειλές τους ή θα απαλλάσσονται από αυτές βάσει αυστηρών κριτηρίων και υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγείται κατάργηση του τραπεζικού και του φορολογικού τους απορρήτου, ώστε να επιβεβαιώνεται η οικονομική του κατάσταση.
Διευθέτηση
Με τον νέο Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας οφειλές προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ κ.λπ. θα παύσουν να διαιωνίζονται και θα εξυγιανθούν, είτε με ρύθμιση είτε με πτώχευση και ταυτόχρονη παροχή δεύτερης ευκαιρίας στον οφειλέτη. Με τον νέο Κώδικα θεσπίζονται διαδικασίες για την έγκαιρη προειδοποίηση των πολιτών στο πλαίσιο πρόληψης, ώστε να μην οδηγηθούν σε κατάσταση αφερεγγυότητας, εισάγεται ένα ολοκληρωμένο και αυτοματοποιημένο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού, τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα, ώστε οι οφειλέτες να διατηρούν την περιουσία τους και δίνεται η δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας, με ταχείες διαδικασίες, με τη διαγραφή του υπολοίπου των οφειλών, κατόπιν ρευστοποίησης του συνόλου της περιουσίας και ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης του οφειλέτη.
Το νέο πλαίσιο προβλέπει ρύθμιση των οφειλών μέσω μιας προπτωχευτικής διαδικασίας, την οποία ο οφειλέτης θα ακολουθεί στην περίπτωση που το χρέος του κρίνεται βιώσιμο, κατόπιν αναδιάρθρωσης σε συμφωνία με τους πιστωτές. Η προπτωχευτική διαδικασία θα παρέχει, ειδικότερα, μια αυτοματοποιημένη ρύθμιση του χρέους εξωδικαστικά και μια διαδικασία εξυγίανσης της επιχείρησης, πριν την πτώχευση, η οποία θα επικυρώνεται από το δικαστήριο.
Ο Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας προβλέπει την πτώχευση του οφειλέτη, αφού προηγουμένως ρευστοποιηθεί η περιουσία του για την αποπληρωμή του χρέους. Το χρέος που θα απομένει απλήρωτο θα διαγράφεται. Βάζοντας τελεία στο χρέος, ο οφειλέτης θα έχει δεύτερη ευκαιρία και θα μπορεί να επανέλθει ξανά «καθαρός» στην οικονομική δραστηριότητα, ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα.
Προστασία
Το νέο πτωχευτικό πλαίσιο λαμβάνει και μέριμνα ώστε να μην μένουν άστεγοι οι οφειλέτες που θα πτωχεύουν. Συγκεκριμένα, δίνει τη δυνατότητα στους αδύναμους οικονομικά δανειολήπτες να μη χάσουν την πρώτη τους κατοικία, αλλά να διαμένουν σε αυτή με την καταβολή ενοικίου σε πρώτη φάση και στη συνέχεια, εφόσον το θελήσουν, να την επαναγοράσουν εντός δωδεκαετίας.
Πώς θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με το νέο Κώδικα, στο στάδιο της συνολικής ρύθμισης οφειλών θα παρέχεται επιδότηση των δανείων πρώτης κατοικίας, έτσι ώστε δανειολήπτες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά να μπορέσουν να διασώσουν το σπίτι τους. Στην περίπτωση που οι πιστωτές προχωρήσουν σε πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας, εφόσον δεν έχει επιτευχθεί ρύθμιση, το κράτος θα παρεμβαίνει μέσω του φορέα που θα δημιουργηθεί (σ.σ. θα εκδοθεί προσεχώς σχετική Υπουργική Απόφαση) με σκοπό να αποφευχθεί η έξωση.
Ο φορέας που θα επιλεγεί από το κράτος, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, θα υποχρεούται να αποκτήσει το ακίνητο μετά την κήρυξη πτώχευσης ή αναγκαστικής εκτέλεσης. Στη συνέχεια θα παραχωρεί την κατοικία προς χρήση για 12 χρόνια έναντι ενοικίου, το οποίο θα υποστηρίζεται και από το κράτος με τη μορφή επιδόματος. Ο φορέας για τις πρώτες κατοικίες εκείνων που πτωχεύουν θα αποκτά το ακίνητο στην εμπορική του αξία με βάση εκτίμηση πιστοποιημένου εκτιμητή. Το μίσθωμα θα ορίζεται με βάση την απόδοση που αντιστοιχεί προς το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο, σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος και η αναθεώρηση του μισθώματος θα γίνεται ετησίως στην επέτειο της μίσθωσης.
Μισθώματα
Μια σημαντική λεπτομέρεια: εφόσον ο οφειλέτης καταβάλλει το σύνολο των μισθωμάτων, τότε θα δικαιούται τη μεταβίβαση της κυριότητας της κύριας κατοικίας στον ίδιο ή στους νόμιμους διαδόχους του έναντι τιμήματος. Αντιθέτως, η μίσθωση θα καταγγέλλεται εφόσον ο μισθωτής είναι υπερήμερος ως προς την καταβολή τριών μισθωμάτων και θα καταργείται και το δικαίωμα επαναγοράς.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου ανέφερε πως με το νέο Πτωχευτικό Κώδικα από την 1η Ιανουαρίου του 2021 οι πραγματικά αδύναμοι οφειλέτες θα μπορούν να ρυθμίζουν ευνοϊκά το χρέος τους ή θα απαλλάσσονται από αυτό βάσει κριτηρίων. Αναφερόμενος μάλιστα στην πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ειδικά για τα χρέη αυτά είναι αυτονόητη η «ηθική δέσμευση» του κράτους να εξασφαλίσει την κατοικία τους.
«Η επιλογή είναι ξεκάθαρα πολιτική. Μετά την έγκαιρη προειδοποίηση για όποιον προσφεύγει στο στάδιο της ρύθμισης, θα αναστέλλονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί. Και μετά τη δίμηνη διαβούλευση οι πιο αδύναμοι θα λαμβάνουν ειδική επιδότηση επί των ρυθμισμένων δόσεων του νέου δανείου», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί