Στενεύει το… κοστούμι του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Νίκος Φίλης φαίνεται ότι προηγείται του Νίκου Βούτση στο Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών και τον αφήνει εκτός…
Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και όχι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προηγείται στο Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών
Παύλος Πολάκης και Γιώργος Κατρούγκαλος κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός βουλευτικών εδράνων
Η μεγάλη «σφαγή» ετοιμάζεται να γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι μισοί και πλέον από τους 144 βουλευτές δεν πρόκειται να εκλεγούν από τη στιγμή που το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα χάσει τις εκλογές και με τη διαφορά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.
Την ίδια στιγμή, λόγω της εκλογικής ήττας, «βεντέτες» της κυβέρνησης έχουν πολύ σοβαρές πιθανότητες να μην δουν ξανά τα βουλευτικά έδρανα, όπως για παράδειγμα ο Παύλος Πολάκης που πολιτεύεται στα Χανιά εναντίον της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία επέλεξε τη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια προκειμένου να ενισχύσει τη ΝΔ και ταυτόχρονα να κερδίσει την έδρα στην οποία η γαλάζια παράταξη στις εκλογές του 2015 έχασε κατά κράτος, αφού δεν κατάφερε να εκλέξει ούτε έναν από τους τέσσερις βουλευτές. Να σημειωθεί ότι στην ίδια περιφέρεια πολιτεύεται και ο υπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης.
Οι δημοσκοπήσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Στο μεταξύ, οι πρώτες εσωτερικές δημοσκοπήσεις που γίνονται μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ για λογαριασμό βουλευτών του κόμματος δείχνουν μεγάλες ανατροπές, καθώς ισχυρά ονόματα φαίνεται πως θα μείνουν εκτός άμβωνα ή θα χάσουν το ειδικό βάρος που έχουν ως πρωτοκλασσάτοι υπουργοί. Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στηΒ΄ Αθηνών στο Βόρειο Τομέα την πρωτιά φαίνεται ότι παίρνει μέχρι στιγμής η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚκαι όχι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που θεωρείται και ο μεγαλύτερος βαρόνος του κόμματος. Ακολουθούν ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Ελένη Αυλωνίτου και έπεται οΓιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος είναι επίφοβος στην πέμπτη θέση.
Στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών την πρωτιά δείχνει να την έχει ο Νίκος Παππάς με δεύτερη τη Θεανώ Φωτίου και ακολουθούν ο Νίκος Ξυδάκης, η Ραλλία Χρηστίδου που ήταν υποψήφια και στις ευρωεκλογές και ο Γιώργος Βασιλειάδης.
Στην Α’ Αθήνας ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει πρόβλημα, καθώς είναι η περιφέρεια που… ανήκει στη ΝΔ. Παρά ταύτα ο Νίκος Φίλης φαίνεται ότι προηγείται του Νίκου Βούτση και του Χριστόφορου Βερναρδάκη. Μάχη δίνει και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος με τη σύντροφο του Έφη Αχτσιόγλου να τον στηρίζει όσο μπορεί με τη λάμψη της αλλά και την κομματική της δύναμη. Να σημειωθεί ότι η κ. Αχτσιόγλου είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ σε εκλόγιμη θέση, καθώς έχει αναλάβει με τον Πάνο Σκουρλέτη την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος,.
Η μεγάλη μάχη της περιφέρειας
Η μεγάλη μάχη για την εκλογή βουλευτικών εδρών της περιφέρειας θα γίνει στις τριεδρικές, όπου η κατανομή γίνεται ουσιαστικά με αναλογικό τρόπο, καθώς τις έδρες μοιράζονται τα τρία πρώτα κόμματα εντός του νομού. Λόγω της εξομάλυνσης όμως μπορεί το τρίτο κόμμα στον νομό να απωλέσει την έδρα και να την κερδίσει το πρώτο, σε τριεδρικές περιφέρειες: Άρτας, Αρκαδίας, Αργολίδας, Λακωνίας, Δράμας, Κιλκίς, Ξάνθης, Ροδόπης, Χαλκιδικής, Κέρκυρας, Βοιωτίας και Λέσβου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεχθεί μεγάλη πίεση στις 12 τριεδρικές, με τη ΝΔ να ελπίζει να κερδίσει και δεύτερη έδρα. Στην Ξάνθη και στη Ροδόπη η κατανομή των εδρών θα καθοριστεί από την εκλογική συμπεριφορά της μειονότητας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε τρεις βουλευτές στην Ξάνθη και δύο στη Ροδόπη, όπου η ΝΔ έμεινε χωρίς εκπροσώπηση. Στις προσεχείς εκλογές ενδέχεται να υπάρξει μοιρασιά των εδρών ανάμεσα στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ και στο τρίτο κόμμα, ενδεχομένως το ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται στη Χαλκιδική να διατηρήσει την έδρα του, την οποία κέρδισε το 2015 η Κατερίνα Ιγγλέση, ενώ η ΝΔ ελπίζει να πάρει τη δεύτερη από τη Χρυσή Αυγή. Κινδυνεύει όμως να χάσει τη δεύτερη έδρα στην Κέρκυρα (πρώτη εξελέγη η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Φωτεινή Βάκη και δεύτερος ο Κώστας Παυλίδης). Στην Άρτα υπάρχει η σαφής πρωτιά της υπουργού Όλγας Γεροβασίλη και εάν χαθεί η δεύτερη έδρα, κινδυνεύει ο βουλευτής Βασίλης Τσίρκας και σε αυτή την περίπτωση ελπίζει το ΚΙΝΑΛ, εάν έρθει τρίτο, αν και η ΝΔ ποντάρει σε εκλογή δεύτερου βουλευτή.
Το μπόνους
Σε περίπτωση νίκης της ΝΔ αναμένεται λόγω της διαδικασίας εξομάλυνσης και με «εργαλείο» το μπόνους των 50 εδρών στις τετραεδρικές και πενταεδρικές (Ιωάννινα, Μεσσηνία, Φθιώτιδα, Δωδεκάνησα, Κοζάνη και Ηλεία) να κερδίσει τουλάχιστον τρεις έδρες ως πρώτο κόμμα. Υπάρχει όμως και το σενάριο να κερδίσει σε έναν νομό και τις τέσσερις έδρες, π.χ. στην Καβάλα, καθώς το σημαντικό για ένα κόμμα ώστε να εκλέξει σίγουρα έδρα σε τετραεδρική είναι να πιάσει το μέτρο, δηλαδή το 25%, ενώ στις πενταεδρικές είναι το 20%.
* Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” της Κυριακής