Τρίτη 29 Απριλίου 2025

Ποιος «έστησε» το μαχαίρι στον Βαγγέλη Φραγκούλη;

Ξανά στο προσκήνιο η υπόθεση-θρίλερ από το 2020 που έκλεισε ιατροδικαστικά μέσω… Viber, με φλέγοντα ερωτήματα που ζητούν άμεσα απαντήσεις – Η μητέρα του δεν δέχθηκε ποτέ το πόρισμα της «αυτοκτονίας» – Η Αστυνομία καλείται να ρίξει άπλετο φως. Από τον Πόρο στη Λεμεσό, πολίτες από Ελλάδα και Κύπρο περιμένουν τη δικαίωση!

Η μητέρα του Βαγγέλη μιλώντας στην εκπομπή «Οpen Τώρα!» κατηγόρησε την Αστυνομία για τους χειρισμούς της στην υπόθεση και παράλληλα έβαλε κατά του ιατροδικαστή που ανέλαβε να εξετάσει τη σορό, κάτι που σύμφωνα με την ίδια δεν έκανε. «Παλεύω με νύχια και με δόντια ολομόναχη εδώ στην Κύπρο για να βρω τη δικαίωση»!

Των Κωνσταντίνας Τριανταφύλλου, Τζένης Μάρκου  

Στις 3 Οκτωβρίου 2020 η Λεμεσός συγκλονίστηκε από μια είδηση που έμοιαζε βγαλμένη από σκοτεινό θρίλερ. Ο 29χρονος Βαγγέλης Φραγκούλης, Ελλαδίτης από τον Πόρο που είχε βρει δεύτερο σπίτι στην Κύπρο, βρέθηκε νεκρός σε ένα γκαράζ. Καθισμένος στο κάθισμα του οδηγού, μέσα στο αυτοκίνητο αντίκα που αναπαλαίωνε με μεράκι, είχε ένα καταδυτικό μαχαίρι καρφωμένο στην καρδιά του. Φορούσε γυαλιά ηλίου. Το δεξί του χέρι ακουμπούσε χαλαρά στην πόρτα. Η σκηνή δεν θύμιζε αυτοκτονία. Έμοιαζε σκηνοθετημένη.

Η Αστυνομία κατέληξε γρήγορα: «αυτοκτονία». Χωρίς αυτοψία, χωρίς εξονυχιστική έρευνα, με έναν ιατροδικαστή να βγάζει συμπέρασμα από φωτογραφίες στο Viber. Η υπόθεση έκλεισε, τα ερωτήματα σφραγίστηκαν. Όμως μια φωνή αρνήθηκε να σωπάσει. Η Nεκταρία Φραγκούλη, η μητέρα του Βαγγέλη, μετέτρεψε τον πόνο σε πείσμα! Τέσσερα χρόνια μετά η υπόθεση επιστρέφει από το σκοτάδι, με ιατροδικαστικές εκθέσεις, έναν θανατικό ανακριτή και στοιχεία που κραυγάζουν: ήταν όντως αυτοκτονία; Από τον Πόρο στη Λεμεσό, η ιστορία του Βαγγέλη συνεχίζει να δονεί Ελλάδα και Κύπρο!

 

Με φλόγα για ζωή

Ο Βαγγέλης Φραγκούλης δεν ήταν απλώς ένας 29χρονος. Γεννημένος στον Πόρο, μεγάλωσε με τη θάλασσα στο αίμα του και ένα χαμόγελο που φώτιζε κάθε χώρο. Η αγάπη του για την κατάδυση τον οδήγησε στην Κύπρο, όπου έστησε τη ζωή του στη Λεμεσό. Εκεί, ως δύτης, ζούσε για τον βυθό και τις στιγμές με φίλους. Εκείνο το βράδυ, λίγες ώρες πριν βρεθεί νεκρός, γιόρταζε το δίπλωμα κατάδυσης που μόλις είχε πάρει. Πάρτι, γέλια, σχέδια. «Θα βουτήξουμε την Κυριακή», έλεγε, με τη χαρά που τον χαρακτήριζε πάντα.

Πώς γίνεται κάποιος που ονειρεύεται το αύριο να το σβήνει ξαφνικά; Οι φίλοι του στην Κύπρο και οι δικοί του στον Πόρο το είπαν ξεκάθαρα: «Ο Βαγγέλης δεν είχε ίχνος σκοταδιού». Η μητέρα του, από το νησί που τον γέννησε, έθεσε το ερώτημα που στοίχειωσε την υπόθεση: «Ποιος αυτοκτονεί φορώντας γυαλιά ηλίου σε γκαράζ;».

 

Ταινία ή έγκλημα;

Η εικόνα του Βαγγέλη στο αυτοκίνητο ήταν σουρεαλιστική. Καθισμένος, σχεδόν ήρεμος, με το μαχαίρι στην καρδιά του. Το χέρι του στηριγμένο στην πόρτα. Κανένα σημάδι πάλης, καμία ένδειξη βίας. Η Αστυνομία ανέφερε ότι δεν βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα στο μαχαίρι – ούτε του ίδιου του Βαγγέλη. Ούτε DNA. Ούτε ίχνη τρίτου προσώπου. Το όχημα δεν εξετάστηκε εξονυχιστικά. Οι κάμερες της περιοχής; Διαγράφηκαν πριν ελεγχθούν.

Ο πρώτος ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους δεν πάτησε ποτέ στη σκηνή. Εξέτασε το πτώμα από φωτογραφίες που του έστειλαν μέσω Viber και κατέληξε: αυτοκτονία. Χωρίς αυτοψία, χωρίς δακτυλοσκόπηση, χωρίς στοιχειώδη έλεγχο του οχήματος. Η έρευνα ήταν, στην καλύτερη περίπτωση, πλημμελής. Στη χειρότερη, ανύπαρκτη.

 

Η μητέρα που μάχεται

Η Νεκταρία Φραγκούλη, από τον Πόρο, δεν δέχτηκε την ετυμηγορία. «Ο γιος μου δεν αυτοκτόνησε», δήλωνε από την πρώτη στιγμή. Με πείσμα που μόνο μια μάνα μπορεί να έχει, ξεκίνησε έναν μοναχικό αγώνα. Προσέλαβε ιδιωτικούς ερευνητές, τεχνικούς συμβούλους, ανεξάρτητους ιατροδικαστές. Μάζεψε στοιχεία, πίεσε τις κυπριακές Αρχές, χτύπησε πόρτες. «Δεν θα αφήσω την αλήθεια να πεθάνει», έλεγε, με τη φωνή της να ενώνει Πόρο και Λεμεσό.

Τέσσερα χρόνια μετά, ο αγώνας της αποδίδει. Ο θανατικός ανακριτής Νικόδημος Φακούντης με μια έκθεση-καταπέλτη ανοίγει εκ νέου την υπόθεση, εντοπίζοντας δέκα κρίσιμα σημεία που παραπέμπουν σε εγκληματική ενέργεια. Η φωνή της Νεκταρίας, κάποτε μοναχική, τώρα αντηχεί στα δικαστήρια και πέρα από αυτά.

Την περασμένη Πέμπτη 10 Απριλίου η μητέρα του Βαγγέλη μιλώντας στην εκπομπή «Οpen Τώρα!» κατηγόρησε την Αστυνομία για τους χειρισμούς της στην υπόθεση και παράλληλα έβαλε κατά του ιατροδικαστή που ανέλαβε να εξετάσει τη σορό, κάτι που σύμφωνα με την ίδια δεν έκανε. «Παλεύω με νύχια και με δόντια ολομόναχη εδώ στην Κύπρο για να βρω τη δικαίωση», δήλωσε αρχικά η Nεκταρία Φραγκούλη.

«Όταν βρήκα το παιδί μου νεκρό στο γκαράζ, στο κάθισμα του οδηγού, με το δεξί του χέρι στην πόρτα του οδηγού, με τα γυαλιά ηλίου και το μαχαίρι στην καρδιά και τρεις μαχαιριές, χτυπημένος στο πρόσωπο και το σώμα του, ξέρετε τι μου είπε η Αστυνομία της Λεμεσού; “Αποδέξου, κυρία Νεκταρία, ότι αυτοκτόνησε να τελειώνουμε”», είπε στη συνέχεια.

Παράλληλα, η μητέρα υποστήριξε ότι εντόπισε τον γιο της γύρω στις 18.00, όταν είχε επέλθει η νεκρική ακαμψία, και υποστηρίζει ότι ο φόνος του παιδιού της έγινε το πρωί, ενώ δήλωσε ότι πλέον γνωρίζει με ποιους είχε καβγαδίσει ο Βαγγέλης Φραγκούλης και τον τόπο που έγιναν οι καβγάδες.«Η Αστυνομία της Λεμεσού δεν τα ερεύνησε αυτά όμως», ανέφερε η ίδια.

 

Ιατροδικαστές: «Δεν είναι αυτοκτονία»

Η οικογένεια του Βαγγέλη προσέλαβε τέσσερις ανεξάρτητους ιατροδικαστές, που κατέρριψαν την εκδοχή της αυτοχειρίας με επιστημονική ακρίβεια:

 

  1. Λοΐζος Νικολαΐδης:

– Η θέση του σώματος δεν συνάδει με αυτοτραυματισμό. «Το χέρι στην πόρτα δεν θα έμενε έτσι με τέτοιον πόνο», τόνισε.

– Η απόσταση μεταξύ καθίσματος, τιμονιού και πόρτας καθιστά μη ρεαλιστική την κίνηση αυτοτραυματισμού.

– Η απουσία αποτυπωμάτων του Βαγγέλη στο μαχαίρι ενισχύει τις υποψίες για τρίτο πρόσωπο.

– Η συγκέντρωση αλκοόλ (216 mg/dL) δεν επιτρέπει καθαρή γραφή, κι όμως βρέθηκε σημείωμα – με αμφισβητούμενη γνησιότητα.

 

  1. Φίλιππος Κουτσαύτης:

– Το πρώτο τραύμα ήταν αβαθές, αλλά όχι «δοκιμαστικό», όπως στις αυτοκτονίες.

– Η λοξή φορά του τραύματος υποδηλώνει χτύπημα από άλλον.

– Η μη ανάλυση της λαβής του μαχαιριού για DNA είναι σοβαρή παράλειψη.

 

  1. Ελπίδα Σπανουδάκη:

– Το μαχαίρι δεν εισήλθε κάθετα, αλλά σύρθηκε στο δέρμα υποδηλώνοντας αιφνιδιασμό.

– Ένα ανεξήγητο σχίσιμο στη φανέλα δεν εξηγείται από αυτοτραυματισμό.

– Το αίμα περιορίζεται στο πάνω μέρος του σώματος, σαν να τοποθετήθηκε μετά τον θάνατο.

– Η θέση του σώματος μοιάζει «στημένη».

«Δυστυχώς κατά την ιατροδικαστική γνωμάτευση δεν καταγράφεται ακριβώς σε ποιο ύψος από τα πέλματα εντοπίστηκαν οι μαχαιριές. Τα δύο τραύματα ήταν επιφανειακά και το τρίτο και θανατηφόρο πλήγμα ήταν στην καρδιά. Ο Βαγγέλης ήταν δεξιόχειρας και το τραύμα στην καρδιά έχει αντίθετη φορά», σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή «Open Τώρα!» η Ελπίδα Σπανουδάκη, η ιατροδικαστής που έχει ορίσει η οικογένεια του Βαγγέλη Φραγκούλη.

 

Ο αντίλογος των Αρχών

Ο κρατικός ιατροδικαστής Ανδρέας Μαρνερίδης υπερασπίστηκε την αρχική εκδοχή:

– Η σκηνή είναι «συμβατή με αυτοτραυματισμό».

– Ο Βαγγέλης φέρεται να στήριξε το μαχαίρι στην πόρτα και να έγειρε πάνω του.

– Η θέση του σώματος εξηγείται από τη νεκρική ακαμψία.

Όμως, τα ερωτήματα μένουν αναπάντητα: Γιατί δεν έγινε αυτοψία; Γιατί δεν βρέθηκαν αποτυπώματα στο μαχαίρι; Γιατί δεν αναλύθηκε το όχημα; Γιατί διαγράφηκαν οι κάμερες;

 

Η έκθεση-καταπέλτης:

Η έκθεση του Νικόδημου Φακούντη αποκαλύπτει σοβαρές παραλείψεις:

– Ο ιατροδικαστής δεν επισκέφθηκε τη σκηνή.

– Δεν έγινε δακτυλοσκόπηση στο όχημα ή στο μαχαίρι.

– Δεν αναλύθηκαν ίχνη αίματος στην πλευρά του συνοδηγού.

– Η συγκέντρωση αλκοόλ δεν προσδιορίστηκε αξιόπιστα.

– Το μαχαίρι δεν φέρει ίχνη του Βαγγέλη.

Ο Φακούντης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας, καλώντας την Αστυνομία να επανεξετάσει την υπόθεση από μηδενική βάση.

 

Το αμφισβητούμενο σημείωμα

Ένα στοιχείο που παρουσιάστηκε ως «αποχαιρετιστήριο σημείωμα» βρέθηκε στο κάθισμα του συνοδηγού. Το γράμμα απευθυνόταν στη μητέρα και στον αδελφό του, εκφράζοντάς τους την αγάπη του και προτρέποντάς τους να προσέχουν ο ένας τον άλλον. Έκλεινε με τη συγκινητική φράση πως κάποτε θα ανταμώσουν ξανά. Γραμμένο πρόχειρα, σχεδόν χαοτικά, περιείχε φράσεις ασύνδετες, σκίτσα, λέξεις όπως «Soul», «Joker» και την υπογραφή «by Mike». Οι ειδικοί το χαρακτήρισαν ακατανόητο και όχι συμβατό με το ψυχικό προφίλ του Βαγγέλη. «Η γραφή δεν έχει συνοχή, δεν εκφράζει απόγνωση ή λύπη, ούτε συνοχή σκέψης», δήλωσε ιατροδικαστής. Επιπλέον, η υψηλή ποσότητα αλκοόλ στο αίμα του δυσκολεύει την υπόθεση ότι ο ίδιος το έγραψε. Η οικογένεια αμφισβητεί πλήρως τη γνησιότητά του. Αντί για απόδειξη αυτοκτονίας, το σημείωμα μοιάζει περισσότερο με κακή σκηνοθεσία.

 

Το βίντεο

Ένα βίντεο από το βράδυ πριν από τον θάνατό του, που τραβήχτηκε από κινητό φίλου του, δείχνει τον Βαγγέλη να γιορτάζει με ενθουσιασμό. Είναι το πάρτι για το νέο του δίπλωμα κατάδυσης – ένα όνειρο που μόλις είχε πραγματοποιήσει. Ανάμεσα σε ποτά, γέλια και αγκαλιές, η κάμερα τον καταγράφει να φωνάζει χαμογελαστός: «Νέος, ωραίος και ερωτευμένος!».

Η παρέα ξεσπάει σε γέλια. Ο Βαγγέλης γελάει και ο ίδιος, με εκείνο το φως στα μάτια που όσοι τον γνώριζαν πάντα το περιέγραφαν.

«Αυτός δεν ήταν άνθρωπος που είχε τελειώσει με τη ζωή του», λέει φίλος του που ήταν εκείνο το βράδυ μαζί του.

Το βίντεο δεν είναι απλώς μια ανάμνηση. Είναι μαρτυρία. Ένα κομμάτι ζωής που έρχεται να αντικρούσει το πόρισμα ενός «απρόσωπου» θανάτου.

 

Ποιος ήταν

Ο Βαγγέλης Φραγκούλης, παιδί του Πόρου, μεγάλωσε με τον ήλιο και τη θάλασσα. Στα 29 του είχε βρει τον εαυτό του στη Λεμεσό, ως δύτης που ζούσε για τον βυθό και τις στιγμές με φίλους. Οι δικοί του στον Πόρο τον θυμούνται να γελάει δυνατά. Οι φίλοι του στην Κύπρο τον περιγράφουν ως «ψυχή που δεν έσβηνε».

Εκείνο το βράδυ ο Βαγγέλης χόρευε, γιόρταζε, ζούσε! Λίγες ώρες μετά, το φως του έσβησε. Η Νεκταρία Φραγκούλη, από το νησί που τον γέννησε, έμεινε να παλεύει για να κρατήσει τη μνήμη του ζωντανή – όχι ως θύμα αυτοκτονίας, αλλά ως θύμα μιας αλήθειας που κρύβεται ακόμα.

Η υπόθεση του Βαγγέλη Φραγκούλη δεν είναι πια κλειστή. Οι φωνές της μητέρας του, οι εκθέσεις των ιατροδικαστών και η έκθεση του Φακούντη ανάγκασαν τις Αρχές να σπάσουν τη σιωπή. Η Αστυνομία καλείται να δώσει απαντήσεις. Από τον Πόρο στη Λεμεσό, πολίτες και των δύο χωρών περιμένουν δικαίωση.

Τέσσερα χρόνια μετά, το ερώτημα καίει: αυτοκτονία ή δολοφονία; Η Νεκταρία Φραγκούλη, με τον αγώνα της, εξασφαλίζει ότι η αλήθεια δεν θα μείνει για πάντα καρφωμένη στο σκοτάδι.

 

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΜΠΑΜ της Κυριακής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ