Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ποιους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών ξεμπλοκάρει η ΑΑΔΕ

Στο ξεμπλοκάρισμα των τραπεζικών λογαριασμών για τους συνεπείς οφειλέτες του δημοσίου, αυτούς δηλαδή που πληρώνουν κανονικά στην ώρα τους τα ρυθμισμένα χρέη προς το δημόσιο προχωρά η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Από τις αρχές του 2025 οι οφειλέτες του δημοσίου θα διαπιστώσουν «αύξηση» στον τραπεζικό τους λογαριασμό, εφόσον η εφορία είχε προχωρήσει στη δέσμευση του.

Συγκεκριμένα η ΑΑΔΕ προχωρά στην ενεργοποίηση του προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού από τον Ιανουάριο του 2025, ενώ την ίδια στιγμή βελτιώνονται οι όροι χορήγησης της φορολογικής ενημερότητας για τους φορολογούμενους με ρυθμισμένες οφειλές προς την Εφορία. Το μέτρο έχει ψηφισθεί από το 2019 αλλά εξαιτίας της πανδημίας και τους παγώματος των κατασχέσεων, το μέτρο δεν εφαρμόστηκε, κάτι που αναμένεται να γίνει το 2025.

Σύμφωνα με το σχέδιο της φορολογικής διοίκησης για το επόμενο έτος θα ενεργοποιηθεί ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός αφού προηγουμένως επιλυθούν διάφορα προβλήματα που υπάρχουν με τα πιστωτικά ιδρύματα.

Συγκεκριμένα το σχέδιο, το οποίο θα βελτιωθεί με νέα νομοθετική ρύθμιση προβλέπει ότι το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ που ισχύει σήμερα για όσους χρέη στο δημόσιο, θα προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές ανάλογα με τον αριθμό και το ποσό των δόσεων που θα εξοφλούν οι οφειλέτες. Το ποσό του τραπεζικού λογαριασμού το οποίο η Εφορία δεν θα μπορεί να κατάσχει, θα αυξάνεται εφόσον ο οφειλέτης έχει ρυθμίσει τα χρέη του και έχει καταβάλει δύο δόσεις, έχει δηλώσει τον λογαριασμό για τον οποίο ζητά εξαίρεση από τις κατασχέσεις και πληρώνει εμπρόθεσμα τις δόσεις. Συγκεκριμένα, για τους οφειλέτες που είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις τους ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός θα «χτίζεται» ως εξής:

Ο φορολογούμενος αφού υπαχθεί σε ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του για να μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου στον τραπεζικό του λογαριασμό.
Ως βάση υπολογισμού για την αναπροσαρμογή του ορίου θα λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των δόσεων ρυθμίσεων του μήνα. Στο ποσό αυτό θα εφαρμόζεται ο πρώτος συντελεστής 3, ο οποίος δίνει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού. Για παράδειγμα, εάν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 500 ευρώ με την έναρξη της νέας διαδικασίας ο οφειλέτης θα κερδίζει ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ (500×3) από 1.250 ευρώ που ισχύει για όλους.
Με την πάροδο του χρόνου και υπό την προϋπόθεση ότι καταβάλλονται εμπρόθεσμα οι δόσεις που έχουν ρυθμισθεί ο συντελεστής θα αυξάνεται. Για παράδειγμα, σε έναν φορολογούμενο ο οποίος έχει ρυθμίσει τις οφειλές του με την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, εξοφλώντας 5 δόσεις των 500 ευρώ θα έχει συντελεστή 3,8 αυξάνοντας τον ακατάσχετο λογαριασμό στα 1.900 ευρώ (500Χ3,8).

Ανάλογα με το πλήθος των δόσεων η αύξηση του πολλαπλασιαστή που θα οδηγεί στο ακατάσχετο θα ποικίλλει.

Όσο πλησιάζει ο χρόνος για την πλήρη εξόφληση της οφειλής, το ακατάσχετο ποσό θα φτάνει στο ανώτατο όριο με την εφαρμογή του μέγιστου συντελεστή 4,5.

Τα όρια του ακατάσχετου θα καθορίζονται κάθε μήνα και θα ισχύουν για ένα μήνα.

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης χάσει τη ρύθμιση λόγω μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων χάνει τον αυξημένο ακατάσχετο αλλά και το δικαίωμα να τον διεκδικήσει εκ νέου.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ