Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ποιούς πολιτικούς, δικαστές, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους φακέλωνε η Novartis

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Έφτασε η ώρα λοιπόν. Τα 167 «κρυμμένα» αρχεία της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, που ελέγχεται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας αλλά και στις ΗΠΑ, αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας. Η «ΜΠΑΜ της Κυριακής» διεισδύει στα ενδότερα του κολοσσού του φαρμάκου και αποκαλύπτει τα πάντα: τη μυστική αλληλογραφία μεταξύ μεγαλοστελεχών της εταιρείας και κυβερνητικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Τα διαβόητα projects τα οποία συζητούνταν και στη συνέχεια εκπονούνταν από τους «ειδήμονες» στον χώρο του φαρμάκου αλλά και πολιτικά πρόσωπα. Τον τρόπο με τον οποίο ακόμη και μετά τη γνωστοποίηση του σκανδάλου στην Ελλάδα, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2017, η Novartis σχεδίαζε επί χάρτου τον τρόπο άμυνάς της.

Τα λεφτά τα οποία έπεσαν προκειμένου να «βουλωθούν» στόματα και να εκπονηθεί το αποκαλούμενο crisis management πάρα πολλά. Σε πολυσέλιδες εκθέσεις βρίσκονται απόρρητες αναφορές για πολύ γνωστές εταιρείες επικοινωνίας που θα κληθούν να χειριστούν την κατάσταση και να καταλαγιάσουν τον «θόρυβο», καθώς και πλήρης χαρτογράφηση του πολιτικού, δικαστικού, επιχειρηματικού αλλά και δημοσιογραφικού κόσμου της χώρας. Βαθμολογούν τους δικαστές και τους πολιτικούς, αναφέρουν ποιους πρέπει να κάνουν «φίλους» και από ποιους να απομακρυνθούν, αλλά και με ποιους επιχειρηματικούς παράγοντες πρέπει να έρθουν πιο… κοντά. Πρόκειται για το πλήρες φακέλωμα, ενδεικτικό του τρόπου λειτουργίας της εταιρείας όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Την ίδια στιγμή, από τη δημοσιογραφική έρευνα της «ΜΠΑΜ» προκύπτουν και οι αγαστές σχέσεις μεταξύ του πρώην μεγαλοστελέχους της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή με τον εκδοτικό χώρο. Ο γιος Φρουζή σε payroll ιατρικού εκδότη, ο οποίος έπαιρνε με τη σειρά του «χρυσή διαφήμιση».

 

Στις 10 Φεβρουαρίου στη Νοvartis σήμανε συναγερμός 

– Ποιους έπρεπε να προσεγγίσει και ποιοι ήταν σε «μαύρη λίστα»

– Ποια εταιρεία επικοινωνίας ανέλαβε το «ξέπλυμα»

– Γιατί φοβόντουσαν κατάληξη σαν της Siemens

Το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία και τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Η δημοσίευση σε ελληνικά ΜΜΕ της απόρρητης αμερικανικής έρευνας, που έχει ξεκινήσει από το 2014, αποτελεί το νούμερο ένα θέμα συζήτησης. Η κυβέρνηση σηκώνει (για ευνόητους λόγους) πολύ ψηλά το θέμα. Η αντιπολίτευση παίζει άμυνα.

Στο κτίριο όπου στεγάζεται η ελληνική εταιρεία επικρατεί αναβρασμός. Υψηλόβαθμα στελέχη κοιτάζουν καχύποπτα ο ένας τον άλλον. Ποιος να μίλησε; Ποιος κρύβεται πίσω από όλα αυτά;

 

Η φήμη της εταιρείας από τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει και τις αποκαλύψεις για τις διεφθαρμένες μεθόδους που ακολουθούνταν βρίσκεται στο ναδίρ. Ο κολοσσός, όμως, πρέπει να αντιδράσει. Η μητρική εταιρεία στην Ελβετία ζητάει από τους Έλληνες να αποστείλουν μια μυστική έκθεση που να καταγράφει όλους τους τρόπους αντίδρασης. Τα πάντα: Από το ποιες εταιρείες επικοινωνίας πρέπει να αναλάβουν το crisis management, μέχρι και τους πολιτικούς, δικαστικούς, δικηγόρους, επιχειρηματίες που είναι «φίλοι» και «εχθροί». Ποιους πρέπει να πλησιάσουν και από ποιους να απομακρυνθούν για να μην «καούν».

«Μην καταλήξουμε σαν τη Siemens»

Στις πρώτες σελίδες της απόρρητης έκθεσης οι συντάκτες κάνουν μια αναφορά στα σκάνδαλα στον φαρμακευτικό χώρο τα προηγούμενα χρόνια. Αναφέρονται στην υπόθεση με τον ιατρικό εξοπλισμό της Depuy (2000-2006), αλλά και σε εκείνον της Roche. Το αποκαλούμενο «σκάνδαλο Σκοπούλη», της οποίας ο σύζυγος χρηματοδοτούνταν για ερευνητικούς λόγους από την εταιρεία.

Μιλούν και για το σκάνδαλο Siemens, το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζουν ως «το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο» στην Ελλάδα. Αναφέρονται στα ονόματα των κατηγορουμένων Θεόδωρου Τσουκάτου και Τάσου Μαντέλη, αλλά και στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, πρώην υπουργό Υγείας, για τον οποίο αναφέρουν ότι επίσης εμπλέκεται στην υπόθεση. Είναι προφανές πως οι συντάκτες του κειμένου προειδοποιούν ότι η υπόθεση Novartis κινδυνεύει να μετατραπεί σε υπόθεση Siemens No 2.

Tα πρόσωπα-κλειδιά

Στη συνέχεια καταγράφουν τα πρόσωπα-κλειδιά γύρω από τον «διάλογο» που έχει ανοίξει στην Ελλάδα για την υπόθεση Novartis. Επισημαίνουν ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης είναι εκείνος που κάνει τον μεγαλύτερο «θόρυβο», τονίζοντας μάλιστα πως θέλει να συνδέσει την υπόθεση Novartis με εκείνη του ΚΕΕΛΠΝΟ. Επίσης, οι συντάκτες της εισήγησης αποδίδουν στον Πολάκη πολύ στενές σχέσεις με τον δημοσιογράφο και εκδότη της εφημερίδας «Documento» Κώστα Βαξεβάνη, ισχυριζόμενοι ότι τον «τροφοδοτεί» με πληροφορίες. Για την «Documento» λένε ότι είναι μια εφημερίδα η οποία πρόσκειται στην κυβέρνηση και πολύ συχνά δημοσιεύει υποθέσεις που προμοτάρουν την κυβερνητική ατζέντα, ενώ παράλληλα αναφέρουν ότι δημοσιεύματά της εφημερίδας εμπλέκουν και τον καθηγητή της ΕΣΔΥ Νίκο Μανιαδάκη.

Εκτός από τον Πολάκη, οι συντάκτες της έκθεσης μνημονεύουν πρόσφατες δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη, αλλά και τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή. Για τον Κοντονή αναφέρουν ότι σχετίζει την υπόθεση Novartis με εκείνη της Siemens. Παράλληλα, η έκθεση καταγράφει και το όνομα της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου, η οποία ερευνά την υπόθεση, μιλάει για αυτήν σε τηλεοπτικές εμφανίσεις της και σε εκπομπές και είναι «κοντά» με τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Επίσης, καταγράφεται συνέντευξη του υπουργού Υγείας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και γίνεται λόγος για την «ουδέτερη στάση» που τηρεί ο αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, Ηλίας Γιαννόγλου.

Στον πρόλογο της έκθεσης γίνεται αναφορά και στον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Άδωνη Γεωργιάδη, για τον οποίο σημειώνουν ότι εμπλέκεται στην υπόθεση, αλλά και στον Δημήτρη Λιντζέρη (πρώην πρόεδρο του ΕΟΦ). Γνωρίζουν μάλιστα ότι ο Λιντζέρης με αφορμή την υπόθεση Novartis ελέγχεται από το ΣΔΟΕ. Τέλος, δεν παραλείπεται η αναφορά στον ρόλο του δικηγόρου Παύλου Σαράκη, ο οποίος εκπροσωπεί τους μάρτυρες στην Αμερική. Οι συντάκτες της έκθεσης δεσμεύονται ότι σύντομα θα στείλουν και άλλες πληροφορίες για το προφίλ του γνωστού ποινικολόγου.

Πώς θα «σιωπήσουν» τα ΜΜΕ

Στις επόμενες οκτώ σελίδες οι συντάκτες της έκθεσης καταγράφουν τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διοχετευθεί η υπόθεση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και στους «μεγάλους παίκτες» της ενημέρωσης. Κοινώς, πώς θα κατορθώσει να παίξει άμυνα η εταιρεία προκειμένου να υπάρχουν οι λιγότερες δυνατές επικοινωνιακές απώλειες.

Καταγράφονται τα πάντα. Ποιες ειδήσεις και πληροφορίες θα διοχετεύονται (με το αζημίωτο πάντα) στα Μέσα και ποιες ενέργειες θα γίνουν στο πλαίσιο της Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης ώστε να αναρρώσει το τραυματισμένο προφίλ της Novartis. Είναι ενδεικτικό ότι η πρώτη κίνηση που προτείνεται είναι να ξεκινήσει… συζήτηση με τα μεγάλα ΜΜΕ (εφημερίδες και σάιτ) που ασχολούνται με τον τομέα της Υγείας! Κοινώς, να γίνει επαφή, από την ελληνική ομάδα πάντα, με τους ιατρικούς συντάκτες!

Το δεύτερο βήμα είναι να πραγματοποιηθούν συναντήσεις μεταξύ της γνωστής εταιρείας επικοινωνίας V+O του κ. Θωμά Βαρβιτσιώτη με συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης! Μάλιστα, στην 16η σελίδα της έκθεσης οι συντάκτες διερωτώνται εάν είναι σωστό να πλησιάσουν πρόσωπα από τον χώρο των ΜΜΕ που σχετίζονται με την υπόθεση ή να απευθυνθούν μόνο στους ειδικούς της υγείας…

Επίσης, προτάσσουν ως βασικό μήνυμα που θα πρέπει να εκπέμπεται προς τα έξω εκείνο του ότι «η Novartis είναι πρόθυμη να συνεργαστεί πλήρως με τις ελληνικές Αρχές». Σας θυμίζει κάτι;

Η βαθμολογία πολιτικών, δικαστών και επιχειρηματιών

Ας γράψουμε για το ζουμί της υπόθεσης. Στην έκθεση καταγράφονται πλήρως όλοι οι μεγάλοι «παίκτες» στους οποίους πρέπει ή δεν πρέπει να απευθυνθεί η εταιρεία για να… συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Ποιοι είναι οι «φίλοι», ποιους πρέπει να πλησιάσουν και από ποιους να απομακρυνθούν!

Υπάρχουν δύο στήλες: Η μία στήλη καταγράφει την επιρροή που έχουν τα πρόσωπα αυτά στον δημόσιο βίο της χώρας και η δεύτερη εάν πρέπει να προσεγγιστούν από τη Novartis. Η βαθμολογία 1 σημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικοί και 2 ότι είναι λιγότερο σημαντικοί.

Η λίστα καταγράφει τους πάντες. Από τον πρωθυπουργό και πρωτοκλασάτους υπουργούς, μέχρι και την πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου, τη Βασιλική Θάνου, αλλά και επιχειρηματίες. Η Novartis έχει γνώμη για όλους…

Κοινή γνώμη / Πρέπει να τον προσεγγίσουμε

Α. Ξανθός (υπουργός Υγείας): 1-2

Π. Πολάκης: 1-2

Γ. Μπασκόζος (γ.γ. υπ. Υγείας): 1-2

Γ. Γιαννόπουλος: 2-2

Σ. Κοντονής: 1-2

Δ. Παπαγγελόπουλος: 2-2

Γ. Σαρλής (γ.γ. υπουργείου Δικαιοσύνης): 2-2

  1. Φυτράκης: 1-2

Μ. Γιαννακάκη: 1-2

Δικαστές:

Ε. Ράικου (εισαγγελέας): 1-2

Β. Θάνου (πρώην πρόεδρος Αρείου Πάγου): 1-2

Ν. Σακελλαρίου (πρόεδρος ΣτΕ): 2-2

Α. Θεοτοκάτου (πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου): 2-2

Γ. Δραγάτσης: 2-2

Ξ. Δημητρίου (εισαγγελέας του Α.Π.): 2-2

Π. Αθανασίου (πρώην οικονομικός εισαγγελέας): 1-2

Πολιτικοί:

Α. Τσίπρας: 1-2

Δ. Λιάκος: 2-2

Ι. Δραγασάκης: 1-2

Χρ. Βερναρδάκης: 2-2

Α. Φλαμπουράρης: 1-2

Δ. Τζανακόπουλος: 1-2

Ο. Γεροβασίλη: 1-2

Δ. Τσουκαλάς: 2-2

Ράπτης (νομικός σύμβουλος Πολάκη): 1-2, με την υποσημείωση ότι επηρεάζει τον υπουργό

Γεωργόπουλος (σύμβουλος του υπ. Υγείας): 1-2, με την υποσημείωση ότι επηρεάζει τον υπουργό

Αραχωβίτης (νομικός σύμβουλος Πολάκη): 1-2

Σ. Θελερίτη: 1-2

Ν. Παππάς: 1-2, με την υποσημείωση ότι επηρεάζει τον Αλέξη Τσίπρα

Ε. Τσακαλώτος: 1-2

Γ. Χουλιαράκης: 1-2

Κ. Παπανάτσιου: 1-2

Κ. Χρήστου: 1-2

Πιθανοί σύμμαχοι Μητσοτάκης, Φώφη, Θεοδωράκης

Στις άλλες λίστες καταγράφονται ονόματα πολιτικών από άλλα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων. Οι συντάκτες τοποθετούν στην κατηγορία των «πιθανών συμμάχων» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη. Αναλυτικά:

Κοινή γνώμη / Πρέπει να προσεγγίσουμε

Κ. Μητσοτάκης: 1-2

Μ. Λαζαρίδης: 1-2

Φ. Γεννηματά: 1-2

Μ. Όθωνας: 1-2

Χ. Πρωτόπαπας: 1-2

Σ. Θεοδωράκης: 1-2

Λ. Παπαδάκη: 1-2

Β. Λεβέντης: 1-2

Γ. Υφαντόπουλος: 2-0

Μ. Γείτονα: 2-0

Ν. Μανιαδάκης: 2-0

Κ. Σουλιώτης: 2- Προς επιβεβαίωση

Λ. Λιαρόπουλος: 2- Προς επιβεβαίωση

Κ. Αθανασάκης: 2-2

Γ. Κυριόπουλος: 2-2

Αγ. Χατζάκης: 2-2

Π. Κανάβος: 2-2

Π. Αποστολίδης: 2-1

Κ. Παναγούλιας: 2-1

Κ. Κοφινάς: 2-1

Ν. Βαρελάς

Θ. Φέσσας: 1-2

Γ. Γιώτης: 2-2

Σ. Θεοδωρόπουλος: 2-2

Α. Καλλιτσάντσης: 2-2

Ν. Καραμούζης: 2-2

Ε. Μυτιληναίος: 2-2

Δ. Παπαλεξόπουλος: 2-2

Α. Μακρίδης: 2-2

Κ. Μαραγκός: 2-2

Τ. Αθανασόπουλος: 1-2

Ν. Βέττας: 1-2

Π. Θωμόπουλος: 2-2

Ε. Καλούσης: 2-2

Α. Σαββάκης: 2-2

Τ. Τσουμάνη: 2-2

Κ. Μίχαλος: 1-2

Υ. Συγγελίδης: 2-2

Π. Θολόγλου: 2-2

Ν. Σοφιανός: 2-2

Ε. Τσόγκης: 2-2

Α. Θανόπουλος: 1-2

Σ. Αναστασόπουλος: 1-2

Ν. Μπακατσέλος: 2-2

Μ. Κυριακού: 2-2

Λ. Παναγιοτοπούλου: 2-2

Θ. Παπαδόπουλος: 2-2

Β. Λάρσον: 2-2

Χ. Χόντελ: 2-2

Ν. Τεντολούρης: 3-2

Κ. Ιωαννίδης: 3-2

Σ. Βλαστάρης: 3-2

Β. Μαράκα: 3-2

Α. Παππά: 3-2

Θ. Παπασταύρου: 3-2

Κ. Λούμος: 3-2

Μ. Παπαλέξη: 3-2

Μ. Μικεδάκη: 3-2

Τ. Κουκοπούλου: 3-2

Ρ. Βαμβακούσης: 3-2

Ζ. Γραμμάτογλου: 3-2

Μ. Χινάρη: 3-2

Ολ. Μήτρου: 3-2

Σ. Πασχαλάκη: 3-2

Κ. Γαβριηλίδου: 3-2

Ε. Κουρέντα: 3-2

Β. Μυρίλα: 3-2

Α. Μανάφας: 3-2

Ε. Μιχαλάκη: 3-2

Μ. Λάμπρου: 3-2

Δ. Γιαννουκάκος: 3-2

Δ. Μακρυδάκη: 2-1

Η. Γιαννόγλου: 2-1

Δ. Πανταζής: 2-1

Α. Σαρτζετάκη: 2-1

Α. Ταγάρης: 2-1

Α. Τριανταφυλλίδη: 2-1

Κ. Γαλανάκης: 2-1

Κ. Αθανασιάδης: 2-1

Δ. Κουβέλας: 2-1

Γ. Φίλος: 2-1

Α. Μπαλασοπούλου: 2-1

Γ. Δενδράμης: 2-1

Γ. Λεοντόπουλος: 2-1

Α. Παπαδόπουλος: 2-1

Ο. Ιορδανίδου: 2-1

Γ. Κίρκος: 2-1

Ε. Χατζηγερακούδης: 2-1

Ν. Αντωνίου: 2-1

Γ. Γιαννόπουλος: 2-1

Ε. Μαυρομάτη: 2-1

Ποιοι βρίσκονται στη «μαύρη λίστα»

Στη «μαύρη λίστα» της εταιρείας καταγράφονται τα ονόματα εκείνων που φέρονται να έχουν εμπλοκή στην υπόθεση. Πρόσωπα για τα οποία, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017, είχε ακουστεί ότι ενδέχεται να εμπλέκονται. Για αυτούς οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι πρέπει να τους αποφεύγουν. Μεταξύ των ονομάτων που δεσπόζουν στη λίστα, είναι εκείνα των: Άδωνη Γεωργιάδη, Μάριου Σαλμά, Φωτεινής Σκοπούλη, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Δημήτρη Λιντζέρη και Νίκου Καραπάνου (πρώην συμβούλου στο υπουργείο Υγείας). Επίσης, συστήνουν στα στελέχη της εταιρείας να αποφύγουν οποιαδήποτε επικοινωνία με τους Γ. Υφαντόπουλο (καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), Δ. Λαμπρελή, Μ. Γείτονα και, φυσικά, τον Ν. Μανιαδάκη. Άπαντες εμφανίζονται ως εμπλεκόμενοι.

Τα «ραντάρ» της Novartis φθάνουν μέχρι και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς αναφέρεται ότι εκείνη την περίοδο ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου είχε τοποθετηθεί για το σκάνδαλο.

Πρόσωπα από τον χώρο του φαρμάκου και του επιχειρείν 

Ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Οι συντάκτες της έκθεσης καταγράφουν τα ονόματα όλων εκείνων που εμπλέκονται στον χώρο του φαρμάκου. Από τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκο, μέχρι και τον τελευταίο κλητήρα. Ως πρόσωπο με μεγάλη επιρροή το οποίο πρέπει να «προσεγγιστεί» χαρακτηρίζουν τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργο Πατούλη, ο οποίος βαθμολογείται με 1 και στις δύο κατηγορίες. Την ίδια βαθμολογία παίρνει και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κώστας Λουράντος.

Στην ίδια λίστα καταγράφονται τα ονόματα επιφανών επιχειρηματιών, όπως του προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα, αλλά και του ΙΟΒΕ Τάκη Αθανασόπουλου.

Η κρίση φέρνει… πανικό ανατιμολογήσεων Τα αντανακλαστικά των ανθρώπων της Novartis τα πρώτα χρόνια της κρίσης ήταν εντυπωσιακά. Ήταν η περίοδος που έγιναν οι περισσότερες ανατιμολογήσεις φαρμάκων, κάτι που φαίνεται και στα απόρρητα έγγραφα και στις ενδοεπιχειρησιακές συνομιλίες των στελεχών της εταιρείας.

Να ποιοι ήταν οι στόχοι και οι ενέργειες:

ΣΤΟΧΟΙ:

– Κυκλοφορία και ορθολογική τιμολόγηση των νέων φαρμάκων: Gilenya, TOBI Podhaler, Lucentis (σε 2 νέες ενδείξεις DME + RVO),Votubia, Signifor, Menveo.

– Υπεράσπιση τιμών για να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό για τα προϊόντα Onbrez, Rasilez, Galvus, Ilaris.

– Υπεράσπιση των τιμών των Ορφανών Φαρμάκων.

– Καθυστέρηση θετικού καταλόγου αποζημίωσης για τα ανταγωνιστικά φάρμακα.

– Όσο το δυνατόν λιγότερες επαναξιολογήσεις τιμών εντός του 2011.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ:

– Συνεργασία με όλα τα υπουργικά επίπεδα και την Επιτροπή Τιμολόγησης προς υπεράσπιση των τιμών. Άμεση επικοινωνία με τον Στουρνάρα!

– Εξασφάλιση γρήγορης πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα, καθυστέρηση των εγκρίσεων τιμών του υπουργείου Άμυνας.

– Συνεργασία με IKA, OΠAΔ και/ή OAEE για την ορθή εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγής για προγράμματα όπως εκπαίδευση γιατρών, σωστή βάση δεδομένων κ.λπ.

– Εξασφάλιση σωστής εφαρμογή της διανομής IKA για προϊόντα με υψηλό κόστος και επέκτασή του.

– Εξασφάλιση καλύτερων πληρωμών από το IKA.

– Συνεργασία με το Τμήμα Οικονομικών. Στενή παρακολούθηση του διακανονισμού των ομολόγων και το 2010 και έγκαιρες πληρωμές.

Ενημέρωση προς τον τότε πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο

Στις 28 Μαΐου η Novartis στέλνει επιστολή προς τον τότε πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο και τον ενημερώνει για την άθλια κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία και για το πώς η κρίση έχει επηρεάσει τον φαρμακευτικό κλάδο:

«Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ,

Με αυτή την επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω των υπέρογκων χρεών των Δημόσιων Νοσοκομείων και των και των ασφαλιστικών ταμείων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες και προς άλλους μετόχους της αλυσίδας των φαρμακευτικών προϊόντων.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως το χρέος διαρκώς μεγαλώνει, καθώς τους τελευταίους μήνες δεν αποπληρώνεται σχεδόν κανένα ποσό. Για παράδειγμα, τα χρέη του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές αγγίζει το 1,55 δισ. ευρώ».

Με λίγα λόγια, η Novartis έσπευσε αμέσως να ενημερώσει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό για τις… δυσκολίες του κλάδου, ενώ θυμίζουμε πως ο κ. Πικραμμένος είχε πει πως δεν είχε ποτέ του καμία επαφή με την εταιρεία.

Πρώτες επαφές Φρουζή με Αντώνη Σαμαρά

(EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

Το Γενάρη του 2013 ξεκινά η δημιουργία του πρωθυπουργικού think tank με τη συμμετοχή του Φρουζή και Schroeckenfuchs.

Ιανουάριος 2013: Ο GS ενημερώνει τα κεντρικά γραφεία της Βασιλείας ότι είναι μέλος της think tank και ότι η NVS εκμεταλλεύεται την προεδρία του ΣΦΕΕ: «Χάρη στην ηγεσία της Novartis στον ΣΦΕΕ, με σημαντική εναρμόνιση θέσεων με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA) και τους στόχους του τμήματος Κυβερνητικών και Δημοσίων Υποθέσεων και χάρη στη συμμετοχή στο think tank, η Novartis είναι σε θέση ισχύος, τόσο σε βραχυπρόθεσμες δράσεις όσο και σε μεσοπρόθεσμη δημιουργία ελκυστικής και βιώσιμης αγοράς στην Ελλάδα».

Ο Φρουζής αξιολογείται για την ικανότητά του να έχει πρόσβαση στους πολιτικούς φορείς και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, καθώς και τους συμβούλους του και προφανώς παίρνει… άριστα!

Στις 18 Ιανουαρίου του 2013 έχουμε την επιστολή του Παγκόσμιου Οικονομικού Δ/ντή Jonathan Symonds στον Σαμαρά για να οργανώσει μια συνάντηση στο Νταβός της Ελβετίας και αυτή πραγματοποιείτε τον επόμενο μήνα με κύριο θέμα της… εισπράξεις χρεών. Συμμετέχουν: Georg Schroeckenfuchs, Λιβανός Στάθης, Miguel Freire, Ιωάννα Ρούμπου!

Το ίδιο μήνα ξεκινά το Harvard Project με αναφορά στο think tank Σαμαρά. Λίγες μέρες μετά έχουμε την υπουργική απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζου για τη συμμετοχή του Παπασταύρου και Μπεγλή (σύμβουλοι πρωθυπουργού) σε μια επιτροπή του Υπουργείου Υγείας για τι άλλο, τις πληρωμές των χρεών.

Στις 12 Μαρτίου 2013, λίγες μέρες πριν η εταιρεία διαβεβαιώσει τα στελέχη της για την ενεργό συμμετοχή της στο think tank Σαμαρά, ο πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου διορίστηκε από τον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο στην Επιτροπή Επιστροφών των εκκρεμών οφειλών στα νοσοκομεία και του ΕΟΠΥΥ στους δικαιούχους.

Εκείνη την εποχή, ο κ. Παπασταύρου, σύμφωνα με έγγραφο, είναι επικεφαλής της Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Διεθνών Σχέσεων του πρωθυπουργού. Δηλαδή, δεν έχει καμία σχέση με την υγεία.

Παρ΄ όλα αυτά, διορίζεται στην επιτροπή για να πληρώσει το νοσοκομείο και τα χρέη ΕΟΠΥΥ για τα φαρμακευτικά προϊόντα, χωρίς να έχει αρμοδιότητα, Το πώς έγινε αυτός ο διορισμός ίσως ξέρει να απαντήσει ο αναπληρωτής του στην επιτροπή, Μιχαήλ Μπεγλής, ο οποίος είναι επίσης σύμβουλος του    Σαμαρά. Εάν απουσιάζει ο Άγιος Παπασταύρου, αντικαθίσταται από τον Μπεγλή, ο οποίος είναι άλλο μέλος του γραφείου του πρωθυπουργού. Για κάποιον λόγο, το γραφείο του πρωθυπουργού δείχνει ενδιαφέρον για αυτή τη δραστηριότητα, για την οποία και η ίδια η Novartis ενδιαφέρεται έντονα.

Ο διορισμός αυτός, σε συνδυασμό με τα έγγραφα της Novartis που παραδέχονται τη συμμετοχή της εταιρείας στην ομάδα λήψης αποφάσεων Σαμαρά, εγείρουν ένα σοβαρό ζήτημα σχετικά με τον ρόλο του πρώην πρωθυπουργού.

Τελικά στη Novartis καταβλήθηκαν 65 εκατομμύρια το 2013 και 65 εκατομμύρια το 2015 (δηλαδή τα 130 εκατ. από τα 140 εκ συνολικών χρεών Δημοσίου στη Novartis) ως αποτέλεσμα του Harvard Project.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ