Η ακρόαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής τα είχε … όλα.
Καυστικές ατάκες, «πνευμονίες», «απαγορευμένη» τηλεόραση, κοκτέιλ πάρτι με άρωμα Καρανίκα και οικογενειακή ποίηση περιελάμβανε ο πρώτος γύρος της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης, με την ενεργοποίηση σχετικού άρθρου του Κανονισμού, για τον έλεγχο που ασκήθηκε στη διαδικασία αδειοδότησης για τις τηλεοπτικές άδειες αλλά και τις συνθήκες διεξαγωγής του.
Ο υπουργός Επικρατείας απευθύνθηκε στα πολιτικά κόμματα λέγοντας πως πρέπει «να είμαστε ειλικρινείς για το αν και ποιες πιέσεις ασκήθηκαν στο πολιτικό σύστημα, αν υπήρξε όφελος από την αδειοδότηση των σταθμών για το δημόσιο συμφέρον». Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.
Ο Νίκος Παππάς ανέφερε ότι έχουν ήδη εισπραχθεί 90 εκατ. ευρώ που θα αξιοποιηθούν για 15.000 παιδιά στους παιδικούς σταθμούς, για την αύξηση της απασχόλησης στα νοσοκομεία που έχουν μεγάλες ανάγκες και για να υλοποιηθεί πρόγραμμα «επαναπατρισμού» Ελλήνων που θα προσφέρουν στην πατρίδα.
«Είναι συνολικά νίκη για τη δημοκρατία μας η ολοκλήρωση του διαγωνισμού αυτού. Δεν είναι καλό να υπάρχουν συμφέροντα που αισθάνονται ότι μπορούν να καθυποτάξουν την Πολιτεία και ότι το δημόσιο συμφέρον θα κάμπτεται για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων», είπε ο υπουργός Επικρατείας.
«Η ΝΔ να μας εξηγήσει πώς κάθε φορά που βήχει κάποιος καναλάρχης, παθαίνει η ίδια πνευμονία», είπε ο υπουργός Επικρατείας και τόνισε ότι πρόκειται για ένα λυπηρό φαινόμενο, κάνοντας πολιτική αποτίμηση στη στάση της ΝΔ. έκτοτε, όχι μόνο στη Βουλή αλλά και δημοσίως κατά το μέγιστο βαθμό, έγινε ο διάλογος «και μέσα από τον παραμορφωτικό φακό της υπεράσπισης των ιδιαίτερων συμφερόντων των ιδιοκτητών».
Νωρίτερα, απορρίφθηκε με τις ψήφους της πλειοψηφίας (11 έναντι 9) το αίτημα της ΝΔ για ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών των προσώπων που εμπλέκονται στην διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.
Κρίθηκε ότι το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ικανοποιείται σε μεγάλο βαθμό, λόγω της αποδοχής της παρεμφερούς πρότασης του Ευ. Βενιζέλου, βάσει της οποίας, κλήθηκε σε ακρόαση ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς να απαντήσει για το θέμα.
Ένταση μεταξύ Παππά- Βενιζέλου
Ένταση επικράτησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μεταξύ του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ενώ ο κ. Παππάς απαντούσε σχετικά με τις πρόσφατες καταγγελίες του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομήνα, παρενέβη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Κύριε Βεζινέλο στη σειρά σας» είπε ο κ. Παππάς κουνώντας το χέρι του.
«Όχι το χέρι εσείς σε εμένα» απάντησε ο κ. Βενιζέλος.
«Γιατί τι είστε εσείς;» είπε ο κ. Παππάς, την ώρα που η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου ζητούσε ηρεμία απ’ όλους και επέμενε: «Πάμε ήσυχα».
«Το 1989 ήμουν 13 ετών αναλαμβάνω την ευθύνη» απάντησε με δόση ειρωνείας ο κ. Παππάς για να επανέλθει ο κ. Βενιζέλος σχολιάζοντας: «η δρακογενιά έχει συνέχεια» αναφερόμενος στο σχετικό ποίημα που έχει γράψει ο κ. Στέλιος Παππάς, πατέρας του υπουργού.
Η σύγκρουση των δύο όμως συμπεριέλαβε πολέμους λάσπης, δολοφονίες χαρακτήρων και απόσυρση συσκευών tv για προστασία ανηλίκων. Ο διάλογος είναι χαρακτηριστικός:
Ν. Παππάς: έχουμε υποστεί πόλεμο λάσπης
Ε. Βενιζέλος: εσείς; Εσείς που είστε εργολάβος λάσπης;
Ν. Παππάς: εγώ τον τελευταίο καιρό έχω απομακρύνει τα παιδιά μου από την τηλεόραση
Ε. Βενιζέλος: είστε καλός πατέρας. Για τα δικά μας παιδία τόσα χρόνια δεν συγκινηθήκατε;
Ν. Παππάς: δεν είχα τηλεόραση τα προηγούμενα χρόνια
Ε. Βενιζέλος: μιλάτε για δολοφονίες χαρακτήρων εσείς που έχετε δολοφονήσει τον τρόπο σκέψης των Ελλήνων
Η μάχη εντυπώσεων πέρασε και στο ΕΣΡ αλλά και σε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες τόσο για την κατάσταση που χαρακτήρισε το τηλεοπτικό τοπίο πριν τον διαγωνισμό όσο και την διαδικασία που ακολούθησε η παρούσα κυβέρνηση. Ο υπουργός Επικρατείας κάλεσε εκ νέου την αντιπολίτευση να συναινέσει για την συγκρότηση του ΕΣΡ με αντάλλαγμα – όπως είπε – το «σφουγγάρι» για πιθανές ευθύνες που απορρέουν από τα 27 χρόνια ανομίας στο τηλεοπτικό πεδίο.
Πρόταση ωστόσο που απέρριψε ο εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης προσθέτοντας με νόημα ότι οι όποιες ευθύνες θα συζητηθούν στην ώρα τους.
Βορίδης: η διαπλοκή έχει πρόσωπο και όνομα: Παππάς
«Στημένη» επιτροπή
Ο κ. Βορίδης τον κατηγόρησε λέγοντας ότι «στήσατε μια επιτροπή και είναι διαβλητός ο διαγωνισμός», αποδίδοντάς του μάλιστα ότι το σχεδίασε όλο εξ αρχής. «Όλο το μοντάρισμα ήταν δικό σας. Είχατε όμως ένα προβληματάκι: τσάκισε η χρηματοδότηση από την Τράπεζα Αττικής» του είπε. Ενώ τον αποκάλεσε «εκπρόσωπο των συμφερόντων» στην Επιτροπή Διαγωνισμού, τα οποία, όπως είπε, «έχουν όνομα και επώνυμο». «Εμείς οι …εκπρόσωποι των συμφερόντων πήραμε ήδη 90 εκατομμύρια ευρώ και άλλα 50 εκατομμύρια από το τέλος χρήσης συχνοτήτων. Εσείς γιατί δεν το κάνατε;», αντεπιτέθηκε ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος ρωτήθηκε επιπλέον αν μετά την κατάτμηση των έργων κατασκευής εθνικών οδών, ο κ. Καλογρίτσας πήρε έργα και απάντησε ότι «ο Ι. Καλογρίτσας δεν ασκεί κατασκευαστική δραστηριότητα» και ότι «τα στοιχεία που προσκόμισε κάλυπταν πλήρως τους όρους του διαγωνισμού». «Είμαστε στην επόμενη μέρα που για κακή σας τύχη δεν συμμετέχει ο Καλογρίτσας» συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας υπογραμμίζοντας ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας «κόπηκε διότι δεν κατέβαλλε εμπρόθεσμα την πρώτη δόση». «Υπήρχαν φίλτρα που θωράκισαν τον διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός αυτός έχει περάσει όλες τις επικοινωνιακές και πολιτικές δοκιμασίες και αποδείχθηκε ότι είχε όλες τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες», υποστήριξε.
«Περούκα – gate»
Ένταση επικράτησε και για το θέμα των καταγγελιών του ιδιοκτήτη του Alpha Δ. Κοντομηνά: «Σας λέει ότι στείλατε άνθρωπό σας με σκοπό να χειραγωγήσετε το πολιτικό περιεχόμενο εκπομπών. Είναι αλήθεια ή ψέματα;», τον ρώτησε επίμονα ο κ. Βορίδης. «Κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι η παρούσα κυβέρνηση θα υπαναχωρήσει σε τηλεοπτικού τύπου πιέσεις. Ο κ. Κοντομηνάς μπορεί να ισχυριστεί και να κάνει τέρατα και σημεία», απάντησε ο κ. Παππάς κατηγορώντας ευθέως τον ιδιοκτήτη του Alpha, ότι «μεταμφίεσε έναν δημοσιογράφο του και τον έστειλε στην Ν. Υόρκη». «Ήταν εργαζόμενος του Alpha. Ακόμα και αυτός ο δημοσιογράφος μπορεί να μην έχει ο ίδιος την ευθύνη γιατί έλαβε την εντολή να κάνει αυτό το τερατούργημα», πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας. Σημείωσε δε ότι αν ο κ. Κοντομηνάς «επιθυμούσε διακαώς να λάβει άδεια θα έπρεπε να υπερθεματίσει». «Την επομένη της αποτυχίας άρχισε αυτό το γαϊτανάκι», είπε. Κατηγόρησε μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «κάθε φορά που βήχει ένας καναλάρχης παθαίνει πνευμονία η ΝΔ». Ο κ. Παππάς όχι μόνο υπεραμύνθηκε πλήρως των όρων διεξαγωγής του διαγωνισμού και του ελέγχου που διενεργήθηκε σε όλες τις φάσεις του, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων και του τρόπου απόκτησής τους από τους υπερθεματιστές, αλλά δήλωσε κιόλας ότι η ολοκλήρωση του διαγωνισμού αποτελεί συνολικά «νίκη για την Δημοκρατία μας». «Δεν είναι καλό, όχι για την Αριστερά αλλά και για οποιαδήποτε παράταξη βρεθεί στο απώτερο μέλλον στην διακυβέρνηση, να υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα που αισθάνονται ότι μπορούν να καθυποτάξουν την πολιτεία για να επιβάλλουν την ατζέντα τους», ανέφερε ο κ. Παππάς.
Οι τέσσερις άδειες
Ο κ. Παππάς συνέχισε απαντώντας στο ερώτημα της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτας Καββαδία, γιατί 4 άδειες.
Απάντησε ότι βασίστηκε σε δυο καμπύλες. Της απασχόλησης που ήταν διαρκώς φθίνουσα και των χρεών που ήταν διαρκώς αυξάνουσα. Αν παρατεινόταν και άλλο αυτό, εξήγησε, θα είχε μειωθεί και άλλο ο αριθμός των εργαζομένων και θα αυξάνονταν τα χρέη.
Είπε ακόμα ότι έβαλαν ελάχιστο όριο απασχόλησης 400 ατόμων ανά τηλεοπτικό σταθμό πλήρους απασχόλησης. «Είναι υποκριτικό να λέγεται στην κυβέρνηση ότι δεν νοιάζεται για τις θέσεις εργασίας. Εάν κάνεις ανατρέξει στα πρακτικά της Βουλής θα αντιληφθεί ότι από όλες τις πτέρυγες υπήρχαν ανησυχίες για τον πληθωρισμό των καναλιών. Ο αριθμός 4 επελέγη με βάση την διεθνή εμπειρία αλλά και σε σχέση με τις δυνατότητες της ελληνικής αγοράς».
Εκανε επίσης λόγο για αεροπειρατεία. «Καναλάρχες σε δύσκολους καιρούς για την χώρα και τον λαό πήραν το δίκτυο των κεραιών και να έχουν οι ίδιοι και την παραγωγή περιεχομένου. Αυτή η αεροπειρατεία σπάει και μπαίνουν κανόνες για όλους. Οι δικές τους προτεραιότητες δεν θα κάμπτουν το δημόσιο συμφέρον», είπε.
Μάκης Βορίδης: «Ανοιχτό να εξεταστούν ποινικές ευθύνες Παππά»
Aνακοίνωση εξέδωσε ο Συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Μάκης Βορίδης μετά το πέρας της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην οποία κλήθηκε για να δώσει εξηγήσεις για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών ο Υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς. Ο κ. Βορίδης τόνισε πως ο Υπουργός Επικρατείας συμβολίζει την διαπλοκή της Κυβέρνησης και πως αυτό που αποδείχτηκε είναι πως φοβούνται τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Βορίδη:
«Από την σημερινή ακρόαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αποδείχθηκε ότι ο κ. Παππάς είναι το πρόσωπο που συμβολίζει τη διαπλοκή Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Μιας παραπαίουσας Κυβέρνησης που επεκτείνει και θεσμοθετεί τη διαπλοκή σε όλα τα επίπεδα, λίγο πριν το τέλος της.Αποδείχθηκε ότι φοβούνται. Φοβούνται τη διαφάνεια. Φοβούνται τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Η απόρριψη του αιτήματος της Νέας Δημοκρατίας, να παραστούν οι νέοι καναλάρχες και να γίνει διεξοδικός έλεγχος του πόθεν έσχες τους – αίτημα που στηρίχθηκε από όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης – αποδεικνύει το πραγματικό, αυταρχικό και σκοτεινό, πρόσωπο μιας υπό κατάρρευση Κυβέρνησης.
Ο ενορχηστρωτής του πρωτοφανούς αυτού σκανδάλου κ. Παππάς, δεν κατάφερε να απαντήσει πειστικά, ούτε σε ένα ερώτημα.Αποκαλύφθηκε ότι είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τη διαβλητή επιτροπή.Αποκαλύφθηκε ότι είναι ο άνθρωπος που έστελνε απεσταλμένους σε καναλάρχες για να ελέγξει τα Μέσα Ενημέρωσης. Με ψέματα και υπεκφυγές, προσπάθησε να κρύψει τις βαρύτατες προσωπικές ευθύνες.
Η κοινωνία έχει, ήδη, αντιληφθεί το πρωτοφανές στήσιμο της νέας διαπλοκής, που υπηρετεί τις ορέξεις της παρέας του κ. Τσίπρα, ο οποίος εκφυλίζει, κάθε μέρα και περισσότερο, τους θεσμούς και τις λειτουργίες του Κράτους. Οι μάσκες, όμως, έχουν πέσει».
Ο Μάκης Βορίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες για τον κ. Παππά
«Αυτά όλα θα εξεταστούν τη χρονική στιγμή που πρέπει. Αλλά προφανώς, όταν ελέγχονται ποινικά οι υπό τον κ. Παππά και ο κ. Παππάς έχει αναλάβει πλήρως την ευθύνη για τις πράξεις τους – ξανά λέω – θα έρθει η στιγμή, που αυτά θα κριθούν και θα αξιολογηθούν».