Ένα νέο πολιτικό πρόσωπο για τις Βρυξέλλες ψάχνει η βιομηχανία των crypto μετά την “απώλεια” της Εύας Καϊλή που ήταν η “μαζορέτα” της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Όπως αναφέρει σε εκτενές του άρθρο το Politico που παρακολουθεί στενά το λεγόμενο Qatargate η 44χρονη Καϊλή ήταν υπερασπίστρια του λόμπυ των κρυπτονομισμάτων, μιας βιομηχανίας που έχει υποστεί βαθιά καθοδική πορεία στις αγορές αλλά και έχει αντιμετωπίσει παράλληλα μεγάλα σκάνδαλα το τελευταίο διάστημα.
Πρόκειται για τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων και της τεχνολογίας blockchain, έναν χώρο που η ευρωβουλευτής στήριξε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω τοποθετήσεων, νομοθετικών πρωτοβουλιών και επιμέρους δράσεων της εντός και εκτός Βρυξελλών κατά τη διάρκεια της οκταετούς παρουσίας της στην καρδιά των αποφάσεων της Ευρώπης.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα διαδικτυακά fora όπου συχνάζουν επενδυτές crypto, εκατοντάδες χρήστες αντέδρασαν στις εξελίξεις με αναρτήσεις θλίψης αλλά και σκωπτικά σχόλια – όπως την εύλογη απορία του γιατί μια ένθερμη υπερασπίστρια των κρυπτονομισμάτων βρέθηκε με σακούλες μετρητών αντί για bitcoin.
Παρά την ευρύτερη στάση της Ε.Ε. υπέρ της υιοθέτησης ενός τολμηρού ρυθμιστικού πλαισίου στον τομέα της τεχνολογίας, υπό την καθοδήγηση της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκαρέτε Βεστάγκερ, η Εύα Καϊλή φαινόταν να ενδιαφέρεται πάντα περισσότερο για τη διευκόλυνση παρά για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων.
Αυτό επεκτάθηκε και στις δράσεις της εκτός της αίθουσας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς η ίδια ήταν παρούσα σε δεκάδες συνέδρια, παγκόσμια fora αλλά και οργανισμούς που ασχολούνταν με την προώθηση των crypto και του blockchain.
Η ενασχόλησή της με τα κρυπτονομίσματα συνεχίστηκε καθ’ όλο το διάστημα της κοινοβουλευτικής της παρουσίας μέχρι τη σύλληψή της. Μόλις τον περασμένο Μάρτιο, με μια ανάρτηση εξίσου αμφιλεγόμενη με την ομιλία της για το Κατάρ, η Καϊλή υποστήριξε την εφαρμογή ηπιότερων κανόνων για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρημάτων στον τομέα των crypto, και συγκεκριμένα στις μεταφορές περιουσιακών στοιχείων σε μορφή κρυπτονομίσματος μεταξύ self-hosted wallets. Ισχυρίστηκε πως η προσέγγιση της θα επέτρεπε στην Ε.Ε. «να καταπολεμήσει το έγκλημα και τη διαφθορά, παραμένοντας ωστόσο τεχνολογικά ουδέτερη και φιλική προς την καινοτομία».
Τρία μέλη του κοινοβουλίου θεωρούνται πλέον οι κληρονόμοι της Καϊλή που όμως κανείς από αυτούς δεν έχει την απήχηση που είχε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής στις Βρυξέλλες.
Μάλιστα ήταν από τις ελάχιστες φωνές υπέρ των crypto από το χώρο της Αριστεράς που ενέπνεαν τον σεβασμό στην Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Πλέον, οι εταιρείες με τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων θα πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή στην υπόθεση της πτώσης της Καϊλή καθώς ήδη ήταν η συντάκτρια μιας έκθεσης για το Ευρωκοινοβούλιο για αυτόν τον εκκολαπτόμενο τομέα.