Οι ηγέτες της ΕΕ θα επισκεφτούν την Ουκρανία αυτή την εβδομάδα, αλλά δεν θα δώσουν στο Κίεβο υποσχέσεις πως η χώρα θα μπει στην Ένωση σύντομα, σύμφωνα με το Politico.
Οι Βρυξέλλες αναμένεται να «ακυρώσουν» τις ελπίδες της Ουκρανίας ότι θα μπορούσε να ενταχθεί γρήγορα στην ΕΕ, κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου που θα γίνει στο Κίεβο, σύμφωνα με το προσχέδιο της ανακοίνωσης που επικαλείται το Politico.
Σε αυτή την ανακοίνωση δεν γίνεται καμία συγκεκριμένη αναφορά στο φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα που έθεσε η Ουκρανία, την ώρα που ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντένις Σμίχαλ, δηλώνει σε ένταξη εντός δύο ετών. Αντιθέτως, το έγγραφο δίνει μόνο αόριστες διαβεβαιώσεις για πρόοδο της διαδικασίας, μόλις έχουν ικανοποιηθεί όλα τα ορόσημα που θέτει η ΕΕ.
Τι αναφέρει το προσχέδιο για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ
«Η ΕΕ θα αποφασίσει για περαιτέρω βήματα μόλις εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις που καθορίζονται στη θέση της Κομισιόν», αναφέρει το προσχέδιο, σύμφωνα με το Politico. «Η Ουκρανία υπογράμμισε την αποφασιστικότητά της να εκπληρώσει όλες τις απαραίτητες απαιτήσεις, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης το ταχύτερο δυνατό», σημειώνει ακόμη.
Το έγγραφο επίσης τονίζει την ανάγκη για «συνολική και συνεπή εφαρμογή δικαστικών μεταρρυθμίσεων», με βάση τις συμβουλές της Επιτροπής της Βενετίας. Μάλιστα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη για μεταρρύθμιση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ουκρανίας.
Αν και το Κίεβο ανακοίνωσε πρόσφατα αλλαγές στο δικαστήριο- ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον διορισμό των δικαστών- η Επιτροπή της Βενετίας έχει ακόμη ανησυχίες για τις εξουσίες και τη σύνθεση του σώματος που επιλέγει τους υποψήφιους για το δικαστήριο.
Διχασμένες οι χώρες για την ένταξη της Ουκρανίας
Αν και οι εθνικοί ηγέτες δεν θα μετάσχουν στη σύνοδο της Παρασκευής στο Κίεβο, αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι σε επαφή με τις χώρες της ΕΕ, για το τελικό ανακοινωθέν.
Τον περασμένο Ιούνιο οι ηγέτες της ΕΕ χορήγησαν στην Ουκρανία επίσημο καθεστώς υποψήφιας χώρας σε χρόνο ρεκόρ, αλλά αυτή η κίνηση ήταν πολύ πιο εύκολη από το να περάσει γρήγορα η Ουκρανία από τις εξαντλητικές διαπραγματεύσεις που απαιτούνται προκειμένου μια υποψήφια χώρα να ευθυγραμμιστεί με τα συστήματα και τους κανόνες της ΕΕ. Αυτή η διαδικασία συνήθως παίρνει πολλά χρόνια.
Όμως, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν διχαστεί για το πόσο γρήγορα θα έπρεπε η ΕΕ να προσπαθήσει να μπει σε αυτή τη διαδικασία με την Ουκρανία. «Υπάρχουν ξεκάθαρες εντάσεις, με την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής από τη μία και άλλες χώρες από την άλλη, για τη διατύπωση σχετικά με την ένταξη», ανέφερε αξιωματούχος. Η ένταση ανάμεσα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επίσης παίζει ρόλο, δήλωσε ο ίδιος.
Παρότι δεν αναμένεται πρόοδος στις διαδικασίες ένταξης, υπάρχει ισχυρή βούληση οι Βρυξέλλες να δείξουν αλληλεγγύη στην Ουκρανία σε άλλα ζητήματα. «Το γεγονός ότι διεξάγουμε μια σύνοδο σε μια εμπόλεμη χώρα, είναι από μόνο του σημαντικό», ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η σύνοδος κορυφής Ουκρανίας-ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στο Κίεβο την Παρασκευή
ΕΕ: Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Βρισκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας χωρίς ‘ίσως’ και ‘αλλά’