Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Politico: Τα δήθεν «υψηλά ποσοστά» του Πούτιν υπονομεύουν τη νίκη του

Με τα επίσημα αποτελέσματα να δείχνουν ότι κέρδισε 9 στις 10 ψήφους, μήπως ο Ρώσος αυτοκράτορας υπερέβαλε τα όριά του», διερωτάται σε δημοσίευμά του το Politico, σημειώνοντας ότι η ρωσική ελίτ μπορεί να αλλάξει στάση απέναντί του και να αναζητήσει το επόμενο αφεντικό τους.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, την Κυριακή, μετά από τρεις ημέρες ψηφοφορίας, ανακοινώθηκε η συντριπτική νίκη του Πούτιν, δίνοντάς του ένα ρεκόρ της τάξεως των 87% των ψήφων, παραθέτοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Ρωσίας τον περασμένο Νοέμβριο σε αξιωματούχους ότι «το πιο σημαντικό αποτέλεσμα οποιασδήποτε ρωσικής εκλογής είναι η νομιμότητα» και πως «αυτό είναι το θεμέλιο της πολιτικής σταθερότητας».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα ως απόδειξη της μαζικής υποστήριξης που διαθέτει. Αλλά μια τόσο στρεβλή εκλογή – στην οποία όλοι οι αντίπαλοι συνεθλίβησαν και ακόμη και οι νεκροί μπορεί να τον ψήφισαν – κινδυνεύει να υπονομεύσει την πολιτική σταθερότητα που επιθυμεί», σημειώνει το Politico, τονίζοντας πως υπήρξε ιστορικό χαμηλό για τη μετασοβιετική Ρωσία.

«Με τα χρόνια, η προεδρική διοίκηση δημιούργησε όλο και πιο ευνοϊκές συνθήκες για τον εαυτό της», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κανκίγια, από την ανεξάρτητη ομάδα παρακολούθησης Golos, υπογραμμίζοντας «αλλά αυτή τη φορά έφτασε σε μια άνευ προηγουμένου κορύφωση».

Ακόμη και χωρίς να ληφθεί υπ’ όψιν η καταστολή που ασκήθηκε στην αντιπολίτευση, επρόκειτο για τη λιγότερο ανταγωνιστική ψηφοφορία στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας: Μόνο τρεις υποψήφιοι χώρισαν τον Πούτιν από ένα ψηφοδέλτιο τύπου Στάλιν, που θα διέθετε μόλις ένα όνομα.

Ήταν επίσης η λιγότερο διαφανής. Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξαν τόσο λίγοι ανεξάρτητοι παρατηρητές, με τόσο μικρή πρόσβαση, ενώ ακόμη κι ο επικεφαλής του Golos βρίσκεται στη φυλακή.

Σε μια άλλη πρωτοτυπία, σε περίπου 29 περιφέρειες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι πιο επιρρεπείς σε διαμαρτυρίες, η ψηφοφορία διεξήχθη ηλεκτρονικά με τους ανεξάρτητους παρατηρητές να κάνουν λόγο για μέθοδο του «μαύρου κουτιού», που είναι σχεδιασμένη να διευκολύνει την αλλοίωση της ψήφου.

«Ίσως η πλέον κατάφωρη παραβίαση σε ένα τοπίο παρανομίας ήταν ένας στρατός ψηφοφόρων “νεκρών ψυχών”», αναφέρει η Ρωσίδα πολιτική αναλύτρια στο Carnegie Russia Eurasia Center στο Βερολίνο Αικατερίνη Σούλμαν.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις ψήφους που δόθηκαν από τα «νέα εδάφη» που κατέκτησε η Ρωσία στην Ουκρανία, όπου σύμφωνα με τις εκλογικές αρχές υπήρχαν περίπου 4,6 εκατομμύρια δυνητικοί ψηφοφόροι. Ο αριθμός αυτός είναι σύμφωνος με τις παλιές ουκρανικές στατιστικές σε περίοδο ειρήνης. Όμως δύσκολα αντιστοιχεί στον σημερινό πληθυσμό.

«Είναι προφανές ότι σε περιόδους πολέμου, οι άνθρωποι σκοτώνονται, απομακρύνονται» λέει η Σούλμαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρωσία: Η αντίδραση της ΕΕ στην επανεκλογή Πούτιν – «Σημάδι της συστηματικής καταστολής ο σοκαριστικός θάνατος του Ναβάλνι»

Γερμανία: «Ψευδοεκλογές» στη Ρωσία – Ο Σταϊνμάιερ δεν θα συγχαρεί τον Πούτιν

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ