Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Politico: Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για κυβερνοπόλεμο

Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για έναν ενδεχόμενο κυβερνοπόλεμο, καθώς περίπου 150 στελέχη της Συμμαχίας με ειδίκευση στον κυβερνοχώρο (cyberspace) συγκεντρώθηκαν στο Ταλίν της Εσθονίας αυτή την εβδομάδα για να προετοιμαστούν.

Όπως αναφέρει το Politico, το σενάριο κυβερνοπολέμου είναι υπαρκτό για όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και τους συμμάχους τους μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, αφού το Κίεβο αμύνεται στις συνεχείς προσπάθειες Ρώσων χάκερ να κάνουν δυσκολότερη τη ζωή των Ουκρανών, παράλληλα με τα πλήγματα του ρωσικού στρατού.

«Είναι προφανές ότι αυτά τα πράγματα συμβαίνουν στην πραγματικότητα», δήλωσε ο συνταγματάρχης Μπέρντ Χάνσεν, επικεφαλής του τμήματος κυβερνοχώρου στη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ, γράφει το Politico.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αφορμή για κυβερνοεπιθέσεις
Είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά τον πόλεμο στην Ουκρανία ακόμη και με τις κυβερνοδυνάμεις του, οι οποίες ψάχνουν τρόπους να βοηθήσουν το Κίεβο, αλλά και να αποτρέψουν την Ρωσία από το να παραβιάσει υποδομές κρατών μελών της Συμμαχίας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε κατεπείγοντα χαρακτήρα στην ετήσια άσκηση του ΝΑΤΟ, στην οποία περισσότερα από 40 κράτη μέλη, σύμμαχοι και άλλοι οργανισμοί συνεργάζονται για να ανταποκριθούν σε προσομοιώσεις κυβερνοεπιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές, όπως δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πλοία.

Στην άσκηση συμμετείχαν εξ αποστάσεως από τις χώρες τους σχεδόν 1.000 επαγγελματίες του κυβερνοχώρου.

Ο κόσμος δεν έχει βιώσει ποτέ έναν ολοκληρωτικό κυβερνοπόλεμο, στον οποίο οι κυβερνοεπιθέσεις χρησιμοποιούνται με τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα όπως τα φυσικά πλήγματα – λόγου χάρη η διακοπή κρίσιμων υπηρεσιών όπως η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση και η παρεμπόδιση της αποκατάστασής τους.

Η κατάσταση στην Ουκρανία, ωστόσο, βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, σημειώνεται στο δημοσίευμα του Politico.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο Ταλίν συγκεντρώθηκαν αξιωματούχοι κυβερνοασφάλειας και τεχνικοί εμπειρογνώμονες από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, προκειμένου να απαντήσουν, βάσει σεναρίου, σε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον συγκεκριμένου εδάφους.

Η άσκηση του ΝΑΤΟ
Το σενάριο προέβλεπε ότι, στις 28 Νοεμβρίου, χάκερ εξαπέλυσαν ψηφιακή επίθεση σε νησί, μεταξύ της Ισλανδίας και της Νορβηγίας, σε μια προσπάθεια να υποκλέψουν πληροφορίες και να «ρίξουν» το ηλεκτρικό δίκτυο.

Το ΝΑΤΟ δεν έδωσε λεπτομέρειες για την άσκηση, η οποία πάντως κρίθηκε επιτυχής, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Τσαρλς Έλιοτ, ο οποίος διηύθυνε την άσκηση.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει ερωτήματα σχετικά με το πώς το ΝΑΤΟ θα απαντούσε σε μια μεγάλης έκτασης κυβερνοεπίθεση εναντίον κράτους μέλους, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να επικαλεστεί το άρθρο 5.

Για παράδειγμα, η κυβέρνηση της Αλβανίας εξέτασε το ενδεχόμενο να ζητήσει τη χρήση του άρθρου 5 φέτος, έπειτα από εκτεταμένη ιρανική κυβερνοεπίθεση στα δίκτυα της χώρας. Βάσει του άρθρου 5, ενδεχόμενη επίθεση κατά κράτους μέλους, θεωρείται επίθεση κατά όλων των μελών του ΝΑΤΟ.

Η δυσκολία να κρατήσεις τους χάκερς έξω από τα δίκτυα καθιστά ακόμη πιο σημαντική την εξάσκηση στον τρόπο αντίδρασης, όταν αυτοί έχουν διεισδύσει στα δίκτυα, λένε οι αξιωματούχοι. Επιπλέον, δήλωσαν ότι ενσωμάτωσαν σενάρια και διδάγματα από τις κυβερνοεπιθέσεις στις ουκρανικές υποδομές φέτος, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Η άσκηση διεξήχθη στο Cyber Range του ΝΑΤΟ, ένα κτίριο που σχεδιάστηκε και άνοιξε το 2021 για να χρησιμεύσει ως κέντρο εκπαίδευσης των εμπειρογνωμόνων του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, σχετικά με τον τρόπο συντονισμού και αντίδρασης σε επιθέσεις όπως αυτές που γίνονται τώρα στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυβερνοεπιθέσεις σε 14 ιστότοπους αμερικανικών αεροδρομίων από Ρώσους χάκερ

Microsoft: Έκθεση αποκαλύπτει τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις στην Ουκρανία

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ