Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025

Politico: Το πολυαναμενόμενο καλοκαίρι στην Ελλάδα

Η Ελλάδα στοιχηματίζει ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν ακόμη τον ήλιο και την θάλασσα μετά το lockdown και αυτό είναι το μήνυμα που θέλουν να στείλουν σε όλο τον κόσμο.

Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι το εξής: Πόσοι θα έρθουν;

«Ανοίγουμε με το σύστημά μας ακόμα πιο ισχυρό, έχοντας ενισχύσει τους πόρους μας στις περιοχές που θα δεχθούν το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν κάθε πιθανό γεγονός», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στο POLITICO.

Διαβάστε επίσης:

Θεοχάρης: Υγειονομικός έλεγχος στους τουρίστες από 15 Ιουνίου

Οπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της Νεκταρίας Σταμούλη, ο  Χάρης Θεοχάρης είπε ότι θα χρειαστεί ένα καλοκαιρινό διάλειμμα μετά τη σκληρή εμπειρία της πανδημίας και η Ελλάδα είναι έτοιμη να το προσφέρει «χωρίς να θέσει τους πολίτες και τους επισκέπτες σε κίνδυνο». Και δεν θέλει οι ηγέτες της ΕΕ να λένε στους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι τους. «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτή η τακτική και λογική δεν έχει νόημα. Η Ευρώπη πρέπει να θεωρηθεί ως οντότητα.

«Η ελληνική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι ο τουριστικός της τομέας θα αρχίσει σταδιακά να ανοίγει εκ νέου από τις 15 Ιουνίου, νωρίτερα από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, και δεν θα επιβάλει υποχρεωτική καραντίνα ή δοκιμές (αν και θα διεξαχθούν τυχαίες δοκιμές). Επίσης, ανακοίνωσε μείωση του ΦΠΑ για φθηνότερες διακοπές.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο καθώς υπάρχουν ακόμη θύματα του COVID-19 στην Ευρώπη. Ο αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 177.

Αλλά για πολλούς Έλληνες, ο τουριστικός τομέας είναι τόσο σημαντικός που δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα πέμπτο της ελληνικής οικονομίας απασχολώντας έναν στους τέσσερις εργαζόμενους.

Σε περιόδους αιχμής, ο τουρισμός αντιπροσωπεύει έως και το 44% της απασχόλησης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Τουρισμού.

Η χώρα μόλις βγήκε από μια ύφεση δεκαετίας, όταν ξέσπασε η πανδημία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η οικονομία της Ελλάδας θα πληγεί περισσότερο από την πανδημία και πρόκειται να συρρικνωθεί κατά 9,7% το 2020, κυρίως λόγω της εξάρτησής της από τον τουρισμό.

Ο Χάρης Θεοχάρης είπε ότι όσοι ανησυχούν για τους κινδύνους έχουν υποτιμήσει τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, καθώς η χώρα θα ανοίξει τα σύνορά της μόνο σε χώρες που λαμβάνουν το πράσινο φως από τους κορυφαίους επιδημιολόγους της και τον Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε επίσης:

Τουρισμός: Πώς θα υποδεχτεί η Ελλάδα τους τουρίστες;

Η Ελλάδα θα μειώσει τους περιορισμούς για τους ταξιδιώτες από τις περισσότερες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο στις 15 Ιουνίου, εξαιρουμένων 35 χωρών που αναφέρονται ως «υψηλού κινδύνου μετάδοσης» από τον EASA. Οι επιβάτες από αυτές τις χώρες – συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής – θα εξακολουθήσουν να υπόκεινται σε υποχρεωτικές δοκιμές και μέτρα καραντίνας κατά την άφιξη.

Το Politico αναφέρεται στα αυστηρά πρωτόκολλα για τον τουρισμό έτσι ώστε να είναι έντονο το αίσθημα ασφάλειας σε εργαζόμενους και επισκέπτες.

«Οι νοσοκόμες και οι γιατροί αποστέλλονται στα δημοφιλή νησιά και θα τους δοθεί ειδική εκπαίδευση για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με κοροναϊούς, δήλωσε ο υπουργός. Και τα νησιά θα χωριστούν σε κατηγορίες – χαμηλού, μεσαίου και υψηλού κινδύνου – ανάλογα με το πόσο εύκολο είναι να έχετε πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.Όσοι εργάζονται στον τουριστικό τομέα προσπαθούν να προετοιμαστούν για αυτήν την πιο απρόβλεπτη εποχή. Πέρυσι η Ελλάδα δέχτηκε 34 εκατομμύρια τουρίστες με τους Έλληνες να αντιπροσωπεύουν μόλις το 10%, σύμφωνα με στοιχεία της Deloitte. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε ότι η χώρα «ξεκινά από το μηδέν».

«Ό,τι κερδίζουμε θα είναι επιτυχία. Και θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να πάρουμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι μιας πολύ μικρότερης τουριστικής πίτας », είπε.

Διαβάστε επίσης:

Αυτές είναι οι 29 χώρες που θα στείλουν τους πρώτους τουρίστες στις 15 Ιουνίου

Μερικά νησιά, όπως η Κω, βασίζονται στον μαζικό τουρισμό, με τεράστια ξενοδοχεία συνήθως γεμάτα παραθεριστές. Η Κως είναι επίσης ένα από τα πρωτοπόρα νησιά του Αιγαίου που δέχονται ροές μεταναστών και προσφύγων και το 2017 ένας σεισμός μεγέθους 6,5 έπληξε το νησί, σκοτώνοντας δύο και προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές.

«Το νησί καλωσόρισε 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες πέρυσι, τώρα πρέπει να προσαρμόσει και να μετατρέψει το τουριστικό του μοντέλο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και σε μια πολύ επικίνδυνη και απρόβλεπτη περίοδο. Φαίνεται σαν ένα πολύ δύσκολο παζλ», είπε ο Γιώργος Σεγρέδος, ο οποίος διαθέτει ένα beach bar στον Άγιο Φωκά της Κω.

Είχε 15 υπαλλήλους πέρυσι, τώρα εργάζεται με δύο από αυτούς για να προετοιμαστεί για το άνοιγμα . Τον Απρίλιο του 2019, προσελήφθηκαν 7.148 άτομα για να εργαστούν στον τουριστικό τομέα στην Κω, σύμφωνα με τον κ. Σεγρέδο, ο οποίος είναι επίσης γενικός γραμματέας της τοπικής ένωσης ιδιοκτητών εστιατορίων και καφέ.

Τον ίδιο μήνα φέτος, ο αριθμός ήταν έξι. «Είναι μια πολύ ευμετάβλητη και επικίνδυνη χρονιά, δεν έχουμε ιδέα τι βρίσκεται μπροστά μας», δήλωσε ο Χρήστος Εδιαρόγλου, ιδιοκτήτης του παραθαλάσσιου εστιατορίου Saline στην Πάρο.

«Υπάρχει κάποια αισιοδοξία λόγω της πολύ καλής διαχείρισης που είχαμε ως χώρα για να αντιμετωπίσουμε τον κοροναϊό και ορισμένοι από τους τακτικούς πελάτες μας από τις ΗΠΑ, το Βέλγιο και τη Γαλλία εξέφρασαν ήδη ενδιαφέρον να έρθουν». Είπε ότι οι ντόπιοι μπορεί να φοβούνται ένα νέο ξέσπασμα, αλλά η επανέναρξη είναι θέμα επιβίωσης.

Τα νησιά δεν έχουν βιώσει πραγματικά μια δεκαετία οικονομική κρίση, υπήρχε πάντα εισερχόμενος τουρισμός και χρήματα. Αυτό το χειμώνα θα είναι το πιο δύσκολο. Πολλοί ξενοδόχοι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει εάν θα ανοίξουν, καθώς ενδέχεται να μην είναι σε θέση να προσαρμοστούν στο κόστος της πραγματικότητας του COVID-19. Εκτός από το κανονικό κόστος λειτουργίας τους, πρέπει επίσης να ασχοληθούν με νέους κανόνες υγιεινής, λιγότερους τουρίστες και μικρότερη περίοδο.

«Αυτό που βιώνουμε αυτή τη στιγμή είναι μια ενοχλητική αναμονή» λέει ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και ιδιοκτήτης ενός ξενοδοχείου 350 κλινών στη Σιθωνία Χαλκιδικής.

«Όλα θα εξαρτηθούν από το αν οι τουρίστες θα έχουν τελικά τη διάθεση να έρθουν και εάν, μετά την επίσκεψή τους, η Ελλάδα θα παραμείνει απαλλαγμένη από την πανδημία χωρίς να χρειαστεί και νέο lockdown.

Ο ίδιος είπε ότι οι ξενοδόχοι διαπραγματεύονται με το υπουργείο Εργασίας για αλλαγές στους κανονισμούς για την πρόσληψη εποχικών εργαζομένων. Αν και υπήρξαν εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από τουρίστες που θέλουν να έρθουν από τα Βαλκάνια με αυτοκίνητο, δεν έχει αποφασίσει αν θα ανοίξει ξανά το ξενοδοχείο του. Ακόμη και εκείνοι που θέλουν να ξανανοίξουν αναρωτιούνται τι είδους τουριστική εμπειρία θα μπορούν να προσφέρουν. Για παράδειγμα, δεν είναι σαφές πότε και υπό ποιες συνθήκες θα ανοίξουν ξανά νυχτερινά κέντρα ή μικρά μπαρ.

«Όλα θα γίνουν λίγο διαφορετικά. Νομίζω ότι οι ίδιοι οι επισκέπτες μας θα έχουν την ασφάλεια ως το πρώτο τους μέλημα και το ίδιο ισχύει για εμάς για την προστασία τόσο των ντόπιων όσο και των επισκεπτών », δήλωσε ο Χάρης Θεοχάρης.

Για τον Μιχάλη Πετρίδη, ιδιοκτήτη του κλαμπ Domus στην Κάλυμνο, αυτό θα μπορούσε να είναι το πιο καταστροφικό καλοκαίρι των τελευταίων 30 ετών που έχει την επιχείρηση. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, θα μπορεί να επιτρέπει έως και 100 άτομα στο κλαμπ του κάθε φορά, σε σύγκριση με 300 στο παρελθόν.«Τι είδους ψυχαγωγία θα είναι αυτή; » αναρωτιέται. «Θα είναι σαν να πηγαίνεις σε ένα νοσοκομείο για να διασκεδάσεις».

Πηγή:newmoney.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ