Η πολωνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι στα σχέδιά της είναι η τροποποίηση του Εργατικού Κώδικα για τη μείωση των ωρών εργασίας – είτε με την καθιέρωση τετραήμερης εβδομάδας είτε με την καθιέρωση του επταώρου – πριν από τη λήξη της θητείας της το 2027, όπως μεταδίδουν τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης.
Με τις δύο επιλογές να βρίσκονται τώρα στο τραπέζι, το πιθανότερο φαίνεται ότι θα εναπόκειται στις ίδιες τις εταιρείες να αποφασίσουν αν θα καταστήσουν τις Παρασκευές ή τις Δευτέρες ελεύθερες εργασίας.
«Θα καθοριστεί αν η καλύτερη επιλογή θα είναι να μειωθεί ο μέσος όρος της εβδομάδας εργασίας από 40 σε 35 ώρες ή να εφαρμοστεί μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας», ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα η υπουργός Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Agnieszka Dziemianowicz-Bąk.
Σύμφωνα με έρευνα της πλατφόρμας ClickMeeting οι λιγότερες ημέρες εργασίας έχουν περισσότερους υποστηρικτές στην Πολωνία από την επιλογή του επταώρου, με το 70% των εργοδοτών να προτιμούν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας,
Η Πολωνία εισήγαγε την πενθήμερη εβδομάδα με ρεπό το Σάββατο το 1952 και η μείωση της εργάσιμης εβδομάδας σε τέσσερις ημέρες συνιστά μία ακόμη μια επαναστατική αλλαγή, ακόμη και αν η κυβέρνηση δείχνει να είναι διχασμένη στο θέμα αυτό.
Η υπουργός Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Dziemianowicz-Bąk τάσσεται υπέρ των σχεδιαζόμενων αλλαγών δηλώνοντας πως σε μια σχετικά καλή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα με ένα αρκετά χαμηλό ποσοστό ανεργίας και το αίτημα των νέων για μείωση των ωρών εργασίας, ώστε οι άνθρωποι να έχουν περισσότερο χρόνο για τις οικογένειές τους και την ανάπαυσή τους, είναι ένα αίτημα των πολιτών το οποίο πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. «Στο υπουργείο, το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη και πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να μειωθεί η εργάσιμη εβδομάδα τα επόμενα χρόνια», υποστήριξε.
Σε συνέντευξή της στο πρακτορείο ειδήσεων Dziennik Gazeta Prawna ανέφερε πως «Μελέτες δείχνουν ότι όσο περισσότερο εργαζόμαστε, τόσο περισσότερο αγχωνόμαστε και κουραζόμαστε. Άλλη μια ώρα στη δουλειά δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε άλλη μια ώρα αποδοτικότητας».
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τα όσα πιστεύει η υπουργός Κρατικών Ταμείων και Περιφερειακής Πολιτικής Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz η οποία όπως και άλλα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου παραμένει επιφυλακτική απέναντι στην ιδέα της συντόμευσης της εργάσιμης εβδομάδας δηλώνοντας πως «Έχουμε δημογραφική κρίση. Πριν από 15 χρόνια, για έναν συνταξιούχο (στην Πολωνία) εργάζονταν έως και τέσσερα άτομα. Τώρα, είναι λιγότεροι από τρεις και μέχρι το 2050 θα είναι μόνο δύο», στον ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Polsat News.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας «δεν είναι μια κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε», πρόσθεσε .
Οι εργασίες για την τροποποίηση του Εργατικού Κώδικα αναμένεται να επιταχυνθούν το φθινόπωρο και ενδέχεται να ολοκληρωθούν την ερχόμενη άνοιξη. Η μείωση των ωρών εργασίας θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει κεντρικό αφήγημα για τον κυβερνητικό συνασπισμό στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2025.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι Πολωνοί εργάζονται κατά μέσο όρο 40,5 ώρες την εβδομάδα, τις περισσότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τους Έλληνες. Ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 37,5 ώρες και ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 34,2 ώρες.
Περισσότερες διακοπές
Ενώ μια πιο σύντομη εβδομάδα ή ημέρα εργασίας θα ήταν από μόνη της μια μεγάλη αλλαγή, τα συνδικάτα επιθυμούν περισσότερα.
Θέλουν να αυξηθεί η ετήσια άδεια μετ’ αποδοχών που προβλέπεται στον Εργατικό Κώδικα κατά εννέα ημέρες σε 35 ημέρες.
Το γνωστό και πανίσχυρο συνδικάτο Solidarity (για όσους θυμούνται τον εμβλήματικό Λεχ Βαλέσα), το οποίο υπέβαλε την πρόταση στο Υπουργείο Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υποστηρίζει ότι η ετήσια άδεια, όπως και το ωράριο εργασίας, δεν έχει αλλάξει εδώ και μισό αιώνα, παρόλο που ο κόσμος και οι προσδοκίες των εργαζομένων έχουν αλλάξει δραματικά.
Ένα άλλο επιχείρημα είναι ότι, σύμφωνα με τον ισχύοντα Πολωνικό Εργατικό Κώδικα, η παράταση της άδειας ισχύει μόνο για επιλεγμένες ομάδες εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με σημαντικές οικογενειακές υποχρεώσεις.
Οι Σοσιαλιστές & Δημοκράτες (S&D) είχαν προτείνει την άδεια 35 ημερών με αποδοχές αλλά το νομοσχέδιο δεν συζητήθηκε στο κοινοβούλιο μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου το 2023. Το κόμμα συμπεριέλαβε εκ νέου την πρόταση στο προεκλογικό του πρόγραμμα για τις εκλογές του 2023, αλλά δεν έχει επανέλθει σε αυτό μέχρι στιγμής, παρά το γεγονός ότι ήρθε στην εξουσία ως μέρος του ευρύτερου συνασπισμού του Ντόναλντ Τουσκ.
Βέβαια στον Κυβερνητικό Συνασπισμό ο συνδυασμός της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας με 35 ημέρες διακοπών είναι απίθανος, αφού θα σήμαινε ότι κάθε εργαζόμενος θα δικαιούται δύο μήνες διακοπές το χρόνο. Αυό που θεωρείται μια πιο πιθανή επιλογή είναι μια εβδομάδα 35 ωρών για όλους τους εργαζόμενους και 35 ημέρες διακοπές για όσους έχουν μεγαλύτερη προϋπηρεσία.
Οι επιχειρήσεις απαιτούν δίκαιες διαβουλεύσεις
Εκείνοι βέβαια που είναι πιο απρόθυμοι να δουν δραματικές αλλαγές στην εβδομάδα εργασίας είναι οι επιχειρήσεις. «Οι εργοδότες αντιδρούν στον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται επί του παρόντος διαβουλεύσεις για τέτοιες “επαναστατικές” ιδέες», τονίζει στα Μέσα Ενημέρωσης η Hanna Mojsiuk, επικεφαλής του Βόρειου Οικονομικού Επιμελητηρίου.
«Κανείς δεν αρνείται ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες, είπε η ίδια, ενώ τόνισε την ανάγκη διαλόγου με τους επιχειρηματίες. «Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στα όχι και τόσο θετικά σχήματα που είχαμε συνηθίσει, όπου πρώτα ανακοινώνονται οι αλλαγές και μόνο μετά μπορούν να γίνουν διαβουλεύσεις », πρόσθεσε η Mojsiuk.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DW: Ξεκίνησε η δοκιμαστική τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία στις εταιρείες