Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των ισλαμοφοβικών και αντισημιτικών επιθέσεων στη Βρετανία, με τις Αρχές της χώρας να εκτιμούν ότι η απειλή ενός τρομοκρατικού χτυπήματος αυξάνεται διαρκώς. Μιλώντας στα «ΝΕΑ», η υπαρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ Πίπα Μιλς κάνει λόγο για «πολύ σοβαρό» ενδεχόμενο εκδήλωσης τρομοκρατικής ενέργειας και διαβεβαιώνει ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας προετοιμάζονται για να το αντιμετωπίσουν.
«Δυστυχώς, ο κίνδυνος της τρομοκρατίας εξακολουθεί να είναι πολύ υπαρκτός για τις κοινότητές μας. Το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει τεθεί στην κατηγορία «σημαντικός κίνδυνος», που σημαίνει ότι μια επίθεση είναι πιθανή» προειδοποιεί η υπαρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, του πιο διάσημου αστυνομικού σώματος στον κόσμο που φέτος κλείνει 195 χρόνια ζωής. «Εχουμε πλήρη επίγνωση του κινδύνου. Καθόλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου οι συνάδελφοί μου από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συνεργάζονται στενά με άλλα στελέχη και διεξάγουν εκατοντάδες έρευνες προκειμένου οι πολίτες να παραμείνουν ασφαλείς» υπογραμμίζει η Μιλς. «Εχουμε, επίσης, θέσει σε εφαρμογή αποτελεσματικά σχέδια για να ανταποκριθούμε σε οποιοδήποτε τρομοκρατικό περιστατικό, σε περίπτωση που συμβεί το απευκταίο».
Οι μυστικές υπηρεσίες εξέδωσαν πρόσφατα εμπιστευτική προειδοποίηση προς τη βρετανική Βουλή ότι η «έξαρση της εξτρεμιστικής δραστηριότητας», που αποτελεί απόρροια των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, έχει αυξήσει την απειλή τρομοκρατικής επίθεσης. Το πιο αιματοβαμμένο χτύπημα στην πρόσφατη ιστορία της Βρετανίας σημειώθηκε τον Ιούλιο 2005: τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις στο συγκοινωνιακό δίκτυο του Λονδίνου στοίχισαν τη ζωή σε 56 ανθρώπους. Το 2017, πέντε επιθέσεις – στις οποίες σκοτώθηκαν 41 άτομα – συγκλόνισαν τη χώρα. Εκτοτε έγιναν εννέα ακόμη τρομοκρατικές ενέργειες με έξι νεκρούς, ενώ αποτράπηκαν 39 σχεδιαζόμενες επιθέσεις. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Χρειαζόμαστε όμως και τη βοήθεια των πολιτών» σημειώνει το ανώτατο στέλεχος της Σκότλαντ Γιαρντ. «Είναι σημαντικό να παραμένουν σε εγρήγορση ανά πάσα στιγμή και να αναφέρουν οτιδήποτε ασυνήθιστο τους προκαλεί υποψίες. Αν δουν ή ακούσουν κάτι που τους φαίνεται περίεργο, τους καλώ να εμπιστευτούν το ένστικτό τους και να δράσουν, ενημερώνοντας την Αστυνομία στον ιστότοπο www.gov.uk/ACT».
Εσχάτως, η Μητροπολιτική Αστυνομία έγινε στόχος σφοδρών επικρίσεων για τον τρόπο λειτουργίας της: ένα πόρισμα της βαρόνης Κέισι ανέδειξε πέρυσι τον θεσμικό μισογυνισμό, τον ρατσισμό και την ομοφοβία που έχουν εμφιλοχωρήσει στις τάξεις της, ενώ πρόσφατη έρευνα υπό τη λαίδη Αντζιολίνι διαπίστωσε ότι απαιτείται άμεσα ριζική αναμόρφωση του μηχανισμού αξιολόγησης αστυνομικών, στον απόηχο της δολοφονίας μιας 33χρονης από εν ενεργεία αξιωματικό. «Είναι ξεκάθαρο ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία διέρχεται μια δύσκολη περίοδο έπειτα από την έκθεση της βαρόνης Κέισι και την έρευνα Αντζιολίνι. Συνεχίζουμε να κάνουμε όσα πρέπει ώστε να γίνουμε ένας πραγματικά αντισεξιστικός, αντιμισογυνικός και αντιρατσιστικός οργανισμός» επισημαίνει η Μιλς. «Το έργο αυτό έχει πολλές πτυχές. Μια από αυτές είναι ο τρόπος με τον οποίο συνεργαζόμαστε με τις ενώσεις του προσωπικού μας» συνεχίζει. «Ως υπαρχηγός με αρμοδιότητα την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη νομιμότητα, ορισμένοι από τους τομείς ευθύνης μου είναι ο πολιτισμός, η διαφορετικότητα και η συμπεριληπτικότητα. Εκεί επιτελείται σημαντική δουλειά σε συνεργασία με τις ενώσεις του προσωπικού, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι τις υποστηρίζουμε αλλά και ότι εκείνες υποστηρίζουν τα στελέχη μας».
Το προσωπικό της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, η οποία ιδρύθηκε το 1829, υπερβαίνει τα 47.000 άτομα. Το 16,7% των αστυνομικών είναι Ασιάτες, μαύροι ή μιγάδες και το υπόλοιπο 83,3% λευκοί. «Οι αστυνομικοί εκτελούν το έργο τους «με τη συναίνεση των πολιτών» (σ.σ. με βάση την αρχή ότι η εξουσία της αστυνομίας πηγάζει από τον λαό). Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας η αστυνομία να αντανακλά τις κοινότητες που παρέχουν αυτή τη συναίνεση» εξηγεί η υπαρχηγός του σώματος. «Στο Λονδίνο θα συναντήσει κανείς ένα ευρύ μείγμα κοινοτήτων. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού. Συνεχίζουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προσελκύσουμε στελέχη τα οποία αντικατοπτρίζουν αυτή την πολυπολιτισμικότητα. Σε αυτά περιλαμβάνονται αξιωματικοί και λοιπό προσωπικό με ελληνική και κυπριακή καταγωγή και ορθόδοξο υπόβαθρο» προσθέτει. «Δεσμευόμαστε να καταστήσουμε τη Μητροπολιτική Αστυνομία ένα περιβάλλον εργασίας χωρίς αποκλεισμούς, όπου όλα τα στελέχη μας θα μπορούν να διαπρέψουν. Στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε έναν μεγαλύτερο και ισχυρότερο οργανισμό, ο οποίος θα παρουσιάζει περισσότερη διαφορετικότητα και θα είναι ακόμη πιο συμπεριληπτικός. Παράλληλα, προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τις κοινότητες του Λονδίνου».
Η Μιλς συμμετείχε πρόσφατα σε εκδήλωση για τον εορτασμό του ορθόδοξου Πάσχα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων και Κυπρίων της Μητροπολιτικής Αστυνομίας. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους έλληνες και κύπριους αστυνομικούς μας και να τους ευχηθώ «καλό Πάσχα». Η ελληνική και η κυπριακή κοινότητα όπως και όλες οι κοινότητες του Λονδίνου καθιστούν την πόλη μας ένα πραγματικά ξεχωριστό και γεμάτο ζωντάνια μέρος» τονίζει. «Η ορθόδοξη πασχαλινή εκδήλωση στην οποία είχα την τιμή να συμμετάσχω ήταν ένα μόνο παράδειγμα της σπουδαίας δουλειάς που κάνετε όλοι σας για την προώθηση της διαφορετικότητας». Σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς, στη Σκότλαντ Γιαρντ υπηρετούν έως 500 άτομα ελληνικής και κυπριακής καταγωγής. «Εκδηλώσεις όπως αυτή αποτελούν έναν εξαιρετικό τρόπο για να ενισχύσουμε την εικόνα της Ορθοδοξίας και να προωθήσουμε τη συμπεριληπτικότητα μέσα στην αστυνομία. Η Σκότλαντ Γιαρντ έχει χιλιάδες στελέχη διαφόρων εθνικοτήτων που ακολουθούν την ορθόδοξη πίστη: Ελληνες, Κύπριους, Ρουμάνους, Βούλγαρους, Ρώσους, Αιθίοπες κ.ά.» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο γραμματέας του Συνδέσμου και υπαστυνόμος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Γιώργος Πάλμας.
πηγή: in.gr