Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Πολύτιμα εφόδια για κατασκήνωση χωρίς απρόοπτα!

Σε λιγότερο από 15 μέρες ξεκινά η πρώτη κατασκηνωτική περίοδος, αμέσως μετά το πέρας των σχολικών προαγωγικών εξετάσεων, και πολλά πιτσιρίκια καθώς και έφηβοι περιμένουν πώς και πώς για να φύγουν με την παρέα τους για μερικές ξέγνοιαστες ημέρες σε ένα summer camp.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Οδηγός υγείας για τα παιδιά που θα πάνε και τι πρέπει να προσέξουν και να έχουν μαζί τους!


Στα απαιτούμενα έγγραφα που πρέπει να υποβάλλουν οι γονείς περιλαμβάνεται η φωτοτυπία του βιβλιαρίου υγείας του παιδιού, καθώς και ιατρική βεβαίωση (πρόσφατη) για την υγεία του μικρού κατασκηνωτή.

Σε ό,τι αφορά τους βασικούς παιδιατρικούς εμβολιασμούς, οι κατασκηνώσεις ζητούν να έχει γίνει αναμνηστική δόση για το εμβόλιο του τετάνου, εφόσον το παιδί είναι άνω των 14 ετών και δεν καλύπτεται πλέον από τις πρώτες δόσεις που έχουν χορηγηθεί σε ηλικίες 0-4 ετών. Το αντιτετανικό εμβόλιο -σε αντίθεση με τα περισσότερα παιδιατρικά εμβόλια- δεν έχει ισόβια διάρκεια και η προσφερόμενη προστασία που μας δίνει διαρκεί περίπου μία δεκαετία. Επειδή οι κατασκηνώσεις εμπεριέχουν στο πρόγραμμά τους πολλές υπαίθριες δραστηριότητες, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να τραυματιστούν τα παιδιά από κάποιο σκουριασμένο αντικείμενο ή να γδαρθούν σε κάποιο σύρμα και γι’ αυτό απαιτείται η ανανέωση του συνδυασμένου εμβολίου για τέτανο, διφθερίτιδα και κοκίτη.

Συστάσεις

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κώστας Νταλούκας, υπενθυμίζει ότι στα χρήσιμα εμβόλια πριν από την κατασκήνωση περιλαμβάνεται και το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β, η οποία αντιστοιχεί στο 90% των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας που καταγράφονται στην Ευρώπη και στον ελλαδικό χώρο. Το εμβόλιο αυτό περιλαμβάνεται στο βασικό πρόγραμμα εμβολιασμών και συστήνεται για τα παιδιά ηλικίας άνω των 2 μηνών, αλλά αποζημιώνεται μόνο για τις ευπαθείς ομάδες. Επειδή η μηνιγγίτιδα έχει υψηλότερο κίνδυνο μετάδοσης στη βρεφική, νηπιακή και εφηβική ηλικία, καλό είναι οι μικροί κατασκηνωτές να είναι θωρακισμένοι ώστε να περάσουν ξέγνοιαστες διακοπές και παράλληλα να έχουν οι γονείς τους ήσυχο το κεφάλι τους!

Επιπλέον τα παιδιά που θα πάνε στην κατασκήνωση πρέπει να έχουν μαζί τους εντομοαπωθητικά σκευάσματα σε patch, σπρέι ή γαλάκτωμα σώματος, καθώς αρκετά camps διαθέτουν εγκαταστάσεις πνιγμένες μέσα στο πράσινο, με συνέπεια να υπάρχει έντονο πρόβλημα με το τσίμπημα κουνουπιών. Επίσης καλό είναι να έχουν μαζί τους κάποια είδη πρώτης βοήθειας, όπως ελαστικό επίδεσμο, αυτοκόλλητα επιθέματα, οινόπνευμα, βάμμα ιωδίου και απολυμαντικό τζελ.

Αν τα παιδιά πρόκειται να κολυμπήσουν σε πισίνα ή στη θάλασσα, ενδέχεται να χρειαστούν και αμπούλες (τεχνητά δάκρυα) για τα μάτια τους που μπορεί να ερεθιστούν και να κοκκινίσουν από τις πολλές βουτιές. Επίσης, οι μικροί κατασκηνωτές δεν πρέπει να ξεχάσουν τα είδη της στοματικής υγιεινής. Άλλωστε, το 80% του μαθητικού πληθυσμού που πηγαίνει κατασκήνωση το καλοκαίρι φορά σιδεράκια και γι’ αυτό απαιτείται για έναν ακόμα λόγο σωστή φροντίδα της υγιεινής των δοντιών.

Ένας άλλος κίνδυνος που ελλοχεύει στις κατασκηνώσεις και σε κάθε περιβάλλον άθλησης και αναψυχής όπου υπάρχουν κοινόχρηστα ντους και πισίνες αφορά τους μύκητες των ποδιών. Τα παιδιά πρέπει να κυκλοφορούν με σαγιονάρες και όχι ξυπόλητα – ώστε να μην κινδυνεύουν να κολλήσουν μύκητες, αλλά και για να μη γλιστρήσουν και χτυπήσουν. Επιπλέον, μετά από κάθε ντους πρέπει να στεγνώνουν καλά τα πόδια τους, ειδικά τις πτυχές ανάμεσα στα δάχτυλα, προτού φορέσουν κάλτσες και αθλητικά παπούτσια.

Ένα άλλο συχνό πρόβλημα υγείας που κάνει την εμφάνισή του στις κατασκηνώσεις αφορά τις γαστρεντερίτιδες, οι οποίες οφείλονται σε ιώσεις αλλά και σε τροφικές δηλητηριάσεις από αλλοιωμένα τρόφιμα. Η βασική τους διαφορά είναι η παρουσία πυρετού στην ίωση και η απουσία του στην τροφική δηλητηρίαση.

Ιώσεις

Επίσης, οι διάρροιες συνήθως σχετίζονται με την ίωση και σπάνια με την τροφική δηλητηρίαση. Προτού φύγουν τα παιδιά για την κατασκήνωση, πρέπει να τους εξηγήσουμε ότι δεν τρώμε τρόφιμα που έχουν περίεργη όψη, γεύση και χρώμα. Επίσης, όταν επικοινωνούμε με τα παιδιά μας, θα πρέπει να τα ρωτούμε για τις συνθήκες υγιεινής στην κατασκήνωση, αν δηλαδή οι χώροι όπου σερβίρονται τα γεύματα είναι καθαροί, αν υπάρχουν έντομα, αν τα φαγητά στον μπουφέ είναι σκεπασμένα κ.τ.λ.

Τέλος, εξηγούμε στα παιδιά ότι δεν πρέπει να μοιραζόμαστε μαχαιροπίρουνα και ποτήρια, ειδικά σε αυτή τη μετα-COVID εποχή, όπου έχει κάνει δυναμικά την επανεμφάνισή της η λοιμώδης μονοπυρήνωση, η οποία μεταδίδεται πολύ εύκολα με το σάλιο, άλλωστε είναι γνωστή ως η «νόσος του φιλιού».

κατσκήνωση

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συνδράμει τα θύματα του τραγικού ναυαγίου στην Πύλο

Αναγνώριση της Μονάδας Κληρονομικών Παθήσεων της Καρδιάς του ΩΚΚ ως το πρώτο Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων και Κληρονομικών Καρδιολογικών Παθήσεων στην Ελλάδα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ