Βρήκατε τον αγαπημένο σας προορισμό και ανυπομονείτε να φύγετε και να απολαύσετε ξέγνοιαστα το ελληνικό καλοκαίρι. Ήλιος, θάλασσα, ηλιοθεραπεία, παγωτά , χαλάρωση! Εικόνες που συνθέτουν τις τέλειες διακοπές.
Έχετε όμως σκεφτεί το πόσο επιρρεπείς είμαστε στον πονόλαιμο ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες, ειδικά κατά την περίοδο των διακοπών μας; Ενώ ο πονόλαιμος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το χειμώνα, υπάρχουν πολλά περιστατικά πονόλαιμου εξίσου ενοχλητικά και τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ο πονόλαιμος, όπως τονίζει ο κ. Ιωάννης Κάπος Φαρμακοποιός, Κλινικός Φαρμακολόγος βάσει ερευνών, διαρκεί από 3 έως 7 ημέρες, όσο δηλαδή η μέση διάρκεια παραμονής σε ένα νησί. Ένα κακό σενάριο είναι να κάνει την εμφάνισή του από την πρώτη μέρα των διακοπών μας και να μας ταλαιπωρήσει για όλη τη διάρκεια των διακοπών μας.
Τα είδη του πονόλαιμου που συνήθως μας ταλαιπωρούν το καλοκαίρι είναι πόνος κατά την κατάποση, βραχνάδα, φαγούρα, γδάρσιμο, τσούξιμο, κάψιμο (αγκάθια), ξερόβηχας (αίσθηση ξηρότητας) κτλ
Τι προκαλεί τον καλοκαιρινό πονόλαιμο;
Η κύρια αιτία του πονόλαιμου είναι το κρυολόγημα που οφείλεται σε ιούς ή σε βακτήρια (Streptococcus pyogenes). Υπάρχουν όμως μερικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του πονόλαιμου ειδικά το καλοκαίρι όπως:
• Το air-condition: Ο κλιματισμός μπορεί να είναι μια πραγματική ανακούφιση όταν οι θερμοκρασίες έξω είναι ασφυκτικές, αλλά μπορεί πραγματικά να συμβάλλει στην δημιουργία πονόλαιμου και στην αίσθηση ξηρότητας, τραχύτητας και βραχνάδας. Η κύρια εξήγηση που ένα κλιματιστικό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμένο και με πόνο λαιμό, είναι ότι τα κλιματιστικά ξηραίνουν το προστατευτικό στρώμα βλέννης του λαιμού και τον αφήνουν ακάλυπτο στις ‘’επιδρομές’’ των μικροβίων.
• Παγωτά και κρύα ποτά: Τα παγωτά & τα κρύα ποτά μπορεί να αποτελούν μια από τις κυριότερες καλοκαιρινές απολαύσεις αλλά δυστυχώς μπορεί να είναι και οι αιτίες που ξυπνάμε με ένα «κάκτο» στο λαιμό την επόμενη μέρα.
• Διασκέδαση: Είναι λογικό και αναμενόμενο πως στην περίοδο των διακοπών μας, αυξάνεται η συχνότητα στις εξόδους μας. Συνήθως, αυξάνονται ανάλογα και η κατανάλωση αλκοόλ και κακών συνηθειών όπως το κάπνισμα. Αυτές οι συνήθειες σε συνδυασμό με τις μειωμένες ώρες ύπνου αλλά και την πρόχειρη διατροφή, συντελούν στην αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αποτέλεσμα αυτού είναι να γίνουμε ευάλωτοι σε ιούς. Υπάρχουν περίπου 200 τύποι ιών που μπορούν να προκαλέσουν ένα κρυολόγημα, και επαγωγικά αυτό να εξελιχτεί με συμπτώματα πονόλαιμου αλλά και πυρετού καθιστώντας το την πιο συχνή ασθένεια σε όλο τον κόσμο.
• Επίσκεψη προορισμών με διαφορετικές κλιματικές συνθήκες: Ο καθένας μας έχει κάτι διαφορετικό στο νου του ως το φετινό ιδανικό προορισμό. Είτε λοιπόν επισκεφτείτε βουνό με χαμηλές θερμοκρασίες, είτε ένα νησί στο Αιγαίο με δυνατούς αέρηδες ή το Ιόνιο με την πολύ υγρασία, σίγουρα πάντως είναι διαφορετικές οι συνθήκες από τις μεγαλουπόλεις. Οι διαφορετικές αυτές συνθήκες μας βρίσκουν συχνά απροετοίμαστους με αποτέλεσμα να γινόμαστε ευάλωτοι σε ιούς οι όποιοι μπορεί να οδηγήσουν σε έντονο πονόλαιμο και δυσφορία.
Τρόποι αντιμετώπισης του πονόλαιμου
Όπως πάντα, η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη λύση. Κάποιες συμβουλές πρόληψης είναι:
• Βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα χέρια σας συχνά και καλά. Ο ιός μπορεί να επιβιώσει για μερικές ώρες σε μια μολυσμένη επιφάνεια, όπως το χερούλι της πόρτας ή το τηλέφωνο, έτσι ακουμπώντας τα , μεταφέρουμε τον ιό πολύ εύκολα.
• Λαμβάνετε άφθονα υγρά (νερό, φρεσκοστυμμένοι χυμοί και ροφήματα): Τα υγρά βοηθούν στην ρευστοποίηση και στην αποβολή των εκκρίσεων από τον λαιμό και την μύτη ενυδατώνοντας τον οργανισμό.
• Μην μένετε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κλειστούς χώρους.
• Αποφύγετε τα παγωμένα νερά, ποτά και τροφές. Προτιμάτε την κατανάλωση τους σε δροσερές θερμοκρασίες και όχι παγωμένα.
Σε περίπτωση όμως που είναι ήδη πολύ αργά και τα πρώτα σημάδια του πονόλαιμου είναι εμφανή, μην τον αμελήσετε, διότι θα επιδεινωθεί με κίνδυνο να σας χαλάσει τις διακοπές. Εμπιστευτείτε μια σίγουρη λύση π.χ. παστίλιες Lysopaine με κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα. Κλινική έρευνα σε ασθενείς με πονόλαιμο επιβεβαιώνει πως στις 92,5% των περιπτώσεων ο πονόλαιμος υποχώρησε με χρήση Lysopaine λόγω της αντιφλεγμονώδους και αντισηπτικής της δράσης. Ταυτόχρονα, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως έχουν άριστο προφίλ ασφάλειας, γι αυτό και ενδείκνυται ακόμα και σε εγκύους, θηλάζουσες και παιδιά άνω των 6 ετών.
Εάν τα συμπτώματα που έχετε παραμένουν ή επιδεινώνονται ,συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή το φαρμακοποιό σας.
Πηγή : isotimos.com