Την ανάκτηση του ελέγχου των ανατολικών περιοχών της φιλοδοξεί να ανακτήσει εντός του έτους η Ουκρανία, και στο πλαίσιο αυτό επιθυμεί τη δημιουργία διεθνούς μηχανισμού, στον οποίο θα μετέχουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, ώστε να πάρει πίσω τη χερσόνησο της Κριμαίας που προσαρτήθηκε τον Μάρτιο του 2014 από τη Ρωσία, ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο.
«Το 2016 η εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας θα αποκατασταθεί στα κατεχόμενα εδάφη των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ», όπου έχουν σκοτωθεί 9.000 άνθρωποι στις συγκρούσεις των δύο τελευταίων ετών, είπε ο κ. Ποροσένκο, υποσχόμενος όμως ότι θα χρησιμοποιήσει αποκλειστικά πολιτικά και διπλωματικά μέσα για να πετύχει τον στόχο του.
Σε ό,τι αφορά στην Κριμαία, το Κίεβο σκοπεύει «να προτείνει τη δημιουργία διεθνούς μηχανισμού ώστε να τερματιστεί η κατοχή της χερσονήσου», όπως είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, ανακοινώνοντας τις προτεραιότητές του για το τρέχον έτος.
Όπως σημείωσε ο κ. Ποροσένκο, στον μηχανισμό θα επιθυμούσε να συμμετάσχουν «οι εταίροι μας της ΕΕ και των ΗΠΑ και ίσως οι χώρες που έχουν υπογράψει το μνημόνιο της Βουδαπέστης», δηλαδή η Ρωσία και η Μεγάλη Βρετανία οι οποίες, μαζί με τις ΗΠΑ, αναγορεύτηκαν εγγυήτριες της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας το 1994.
Σημειώνεται ότι το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν τη Ρωσία ότι εξοπλίζει τους αποσχιστές φιλορώσους αντάρτες και ότι έχει αναπτύξει στρατεύματα στις ζώνες των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία.
Η Μόσχα από την πλευρά της διέψευδε μέχρι πρόσφατα αυτές τις κατηγορίες, ωστόσο ο ρόλος της στην ουκρανική κρίση τής στοίχισε βαριές οικονομικές κυρώσεις και τη χειρότερη επιδείνωση των σχέσεών της με τη Δύση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.