Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος της δημοκρατίας της Πορτογαλίας πρότεινε μια διακομματική συμφωνία με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης που τάσσονται υπέρ του μνημονίου δανεισμού, ώστε να εξασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή υποστήριξη στα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται στη χώρα προκειμένου αυτή να εξέλθει από το πρόγραμμα διεθνούς χρηματοοικονομικής στήριξης το 2014 και κατόπιν να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.
Η απόφαση αυτή χαρακτηρίστηκε από αναλυτές προειδοποιητική βολή προς τα κόμματα εξουσίας και καταδεικνύει πως ο Καβάκου Σίλβα δεν θεωρεί ότι κάποιο εξ αυτών είναι σε θέση να κυβερνήσει με αποτελεσματικό τρόπο έως ότου ολοκληρωθεί το μνημόνιο δανεισμού τον Ιούνιο του 2014.
Η κίνηση της προεδρίας αντιμετωπίστηκε με έντονες επικρίσεις, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά την δεκαετία του 1970, υπό το βάρος των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν βάσει των όρων του δανεισμού της Πορτογαλίας από την διεθνή τρόικα των δανειστών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ).
Στο πορτογαλικό χρηματιστήριο ο γενικός δείκτης υποχωρούσε νωρίτερα 1,4%, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων ανέβηκαν έξι μονάδες βάσης, στο 6,95%.
«Ο πρόεδρος της δημοκρατίας αποφάσισε να υπερβεί το πολιτικό αδιέξοδο στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού προσθέτοντας ένα ακόμη πρόβλημα σε αυτό που υπήρχε ήδη», έγραψε η εφημερίδα Público σε κύριο άρθρο της, προσθέτοντας: «αποφάσισε να αναλάβειι ο ίδιος την εξουσία».
Τέτοιου είδους κατηγορίες δεν διατυπώνονται εύκολα στη χώρα όπου κυβέρνησε η μακροβιότερη δικτατορία της δυτικής Ευρώπης, υπό τον Αντόνιου Σαλαζάρ.
Βάσει του Συντάγματος της Πορτογαλίας ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να διαλύσει τη βουλή και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Ο Καβάκου Σίλβα είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία, αλλά απέρριψε την πρόταση του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του ήσσονος κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού CDS-PP για τον ανασχηματισμό μετά τη συμφωνία που είχε ανακοινώσει το Σάββατο ο πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κουέλιου.
Ο πρωθυπουργός, έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις μετά την παραίτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Πάουλου Πόρτας την περασμένη εβδομάδα, είχε ανακοινώσει το Σάββατο πως τοποθετεί τον Πόρτας στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, με αρμοδιότητα για την οικονομική πολιτική και τις σχέσεις με την διεθνή τρόικα των πιστωτών.
Ο Πέδρου Σίλβα Περέιρα, σημαίνων κυβερνητικός υπουργός, είπε ότι η παρέμβαση του προέδρου θέτει υπό αμφισβήτηση το μέλλον της χώρας. Το σχέδιο που του είχε υποβληθεί θα απέτρεπε την διεξαγωγή εκλογών βραχυπρόθεσμα, εξήγησε.
Αναλυτές της Espirito Santo Research, της φερώνυμης διεύθυνσης μελετών μιας πορτογαλικής τράπεζας, ανέφεραν ότι «μετά την αναταραχή της περασμένης εβδομάδας κι αφού φαινόταν ότι είχε εξευρεθεί μια λύση, η ανακοίνωση του προέδρου προκάλεσε έκπληξη».