Την παραίτησή της υπέβαλε η υπουργός Εσωτερικών της Πορτογαλίας Κονστάντζα Ουρμπάνο Ντε Σόουζα στον απόηχο των πρόσφατων πυρκαγιών αλλά και αυτών του καλοκαιριού που στοίχισαν συνολικά τη ζωή σε τουλάχιστον 100 άτομα.
Οπως αναφέρει στην επιστολή παραίτησή της «μετά τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών θεωρώ ότι δεν διαθέτω τις προϋποθέσεις ούτε πολιτικά αλλά ούτε και σε προσωπικό επίπεδο να παραμείνω στη θέση μου».
Σημειώνεται ότι ο απολογισμός των δασικών πυρκαγιών στην Πορτογαλία και στη γειτονική Γαλικία της Ισπανίας αυξήθηκε στους 45 νεκρούς το βράδυ της Τρίτης, ενώ οι πυροσβέστες έθεταν υπό έλεγχο τις τελευταίες εστίες φωτιάς.
Τέσσερις μήνες μετά την πιο πολύνεκρη πυρκαγιά στην ιστορία της χώρας, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 64 ανθρώπους, ο συντηρητικός πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα έκρινε ότι στη σοσιαλιστική κυβέρνηση αναλογούν όλες οι ευθύνες για τις «συνέπειες της τραγωδίας» και πρόσθεσε πως «αυτοί οι εκατό και πλέον νεκροί δεν θα φύγουν ποτέ από το μυαλό μου, αποτελούν τεράστιο βάρος στη συνείδησή μου και στη θητεία μου».
Συνολικά 41 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές στη βόρεια και την κεντρική Πορτογαλία, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες από την Πολιτική Προστασία.
Δύο τραυματίες υπέκυψαν στα εγκαύματά τους, ενώ άλλοι 14 παραμένουν σε σοβαρή κατάσταση, διευκρίνισε η εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας. Οι επτά άνθρωποι που αγνοούνταν βρέθηκαν, όπως και ένα βρέφος που είχε συμπεριληφθεί στον απολογισμό των νεκρών τη Δευτέρα.
Πλέον δεν αναφέρθηκε καμιά νέα σοβαρή πυρκαγιά μετά το πρωί της Τρίτης, καθώς οι πυροσβέστες βοηθήθηκαν στο έργο τους από τη βροχή που έπεσε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο πάνω από 3.000 άνδρες της πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή για να επέμβουν αν υπάρξει αναζωπύρωση.
Στη Γαλικία, οι φλόγες στοίχισαν τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους. Ο συναγερμός που είχε κηρυχθεί στην περιοχή ήρθη πάντως το πρωί της Τρίτης.
Η ισπανική κυβέρνηση έκανε λόγο για σχέδιο εμπρηστών, ενώ στην Πορτογαλία, η υπουργός Εσωτερικών Κονστάντσα Ουρμπάνου ντε Σόουζα κατήγγειλε την εγκληματική αμέλεια κατοίκων που έκαιγαν ξερόχορτα παρά την ξηρασία.
Από τον Ιανουάριο, πάνω από 3.500.000 στρέμματα βλάστησης έχουν καεί στην Πορτογαλία, μια έκταση που είναι τετραπλάσια σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων δέκα ετών, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές.
Στα μέσα Ιουνίου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά που θα είχε την πιο τραγική κατάληξη στην ιστορία της Πορτογαλίας, με 64 νεκρούς και 250 τραυματίες στην περιοχή Πεδρόγαου Γκραντ, 100 χλμ. βόρεια της Λισαβόνας.
Η χώρα βρίσκεται από χθες σε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ στις Βρυξέλλες οι σημαίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυματίζουν μεσίστιες για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα των πυρκαγιών στην Ισπανία και στην Πορτογαλία.
Αντιμέτωπος με τις επικρίσεις των πολιτικών αντιπάλων του για την αδυναμία της κυβέρνησής του να αποτρέψει τη νέα καταστροφή, ο πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιου Κόστα υποσχέθηκε ότι θα περάσει «από τα λόγια στις πράξεις» και να προωθήσει «μεταρρυθμίσεις εκ θεμελίων» όσον αφορά τη διαχείριση του δασικού πλούτου και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Το συντηρητικό κόμμα CDS-PP υπέβαλε πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης στη Βουλή, που πάντως η πλειοψηφία της κεντροαριστεράς και της αριστεράς αναμένεται ότι θα ξεπεράσει χωρίς δυσκολία.
Πηγή: ΑΠΕ