Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Πώς χάνουν την Ελλάκτωρ οι Καλλιτσάντσηδες

Η REGGEBORGH INVEST συνεχίζει να σκουπίζει τις μετοχές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχοντας επισήμως ξεπεράσει το 10% και είναι προφανές ότι πλέον έχει σκοπό να διώξει τους αδελφούς Καλλιτσάντση από την εταιρία.

Του ΕΙ∆ΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ 

Πλέον, εφόσον ασκήσει το δικαίωμα αγοράς των μετοχών τού κ. Λεωνίδα Μπόμπολα το ποσοστό της θα φτάσει στο 23%. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και ένα περίπου 7% που κατέχουν οι Barclays και η LDP Luxemburg και αναμένεται να ταχθεί υπέρ του ολλανδικού ομίλου.

Ελέγχος

Έτσι, οι Ολλανδοί δυνητικά φαίνεται να μπορούν να ελέγξουν ποσοστό που ξεπερνά το 31% δεδομένου ότι υπάρχουν και οι  Άγγελος Γιόκαρης με 775.000 μετοχές ή 0,36% των μετοχών και Χρήστος Παναγιωτόπουλος με 1.944.000 μετοχές ή 0,90% που συνυπέγραψαν το εξώδικο για σύγκληση συνέλευσης, αλλαγή διοίκησης και διαχειριστικό έλεγχο. Την ίδια στιγμή το αμερικανικό Farallon που δάνεισε τους αδελφούς Καλλιτσάντση κατέχει θεωρητικά το 25,4% της εταιρίας που υποτίθεται ότι θέλει να πουλήσει έως το τέλος του 2020. Θεωρητικά, επίσης  αυτό το ποσοστό δεν θα περάσει στα χέρια της Reggeborgh αλλά σε μια ομάδα επενδυτών υπό τους εφοπλιστές Καϋμενάκη και Μπάκο που στηρίζουν την πλευρά Καλλιτάντση.

Αν αυτό συμβεί τότε η μάχη για τον έλεγχο της εταιρίας θα είναι μέχρι τέλους πολύ σκληρή, ενώ σε περίπτωση που οι Ολλανδοί αγοράσουν το δάνειο από τη Farallon τότε ουσιαστικά θα έχουν ελέγξει απόλυτα την εταιρία αλλά θα πρέπει να κάνουν δημόσια πρόταση. Προς το παρόν δημόσια πρόταση δεν φαίνεται, όμως, να θέλει καμία από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές που ψάχνουν συμμάχους για να ελέγξουν διοικητικά την εταιρία.

Όπως δεν φαίνεται ότι Καϋμενάκης και Μπάκος αποτελούν περιπτώσεις που θα τους πάρει κάποιος σοβαρά ως αντιπάλους καθώς τα όσα έχουν γίνει γνωστά για αυτούς, εντάσσονται στη σφαίρα της θεωρίας, όταν την ίδια στιγμή οι Ολλανδοί αγοράζουν μεγάλες ποσότητες μετοχών καθημερινά από το ελληνικό Χρηματιστήριο. Και αν κάποιος μετρήσει τα ποσοστά που προαναφέρθηκαν μπορούν χωρίς κανένα πρόβλημα να φτάσουν να έχουν 20% (αγοράζοντας και άλλες μετοχές μέσω του Χρηματιστηρίου),  την option με Μπόμπολα και τους συμμάχους τους με τους οποίους αθροιστικά να συγκεντρώσουν ψήφους που αντιστοιχούν σε πάνω από 40% του μετοχικού κεφαλαίου.

Σε πανικό

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η πλευρά Καλλιτσάντση εμφανίζεται να λειτουργεί υπό καθεστώς πανικού, καθώς αντιλαμβάνεται ότι δύσκολα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο μπλοκ μετόχων. Και αυτό καθίσταται εμφανές από την επιμονή της να μιλά για ποσοστά που δεν δηλώνουν οι Ολλανδοί, για υποχρέωσή τους να κάνουν δημόσια πρόταση ή ακόμα και για το γεγονός ότι ουδείς γνωρίζει τις παραμέτρους της συμφωνίας δικαιώματος εξαγοράς των ποσοστών Μπόμπολα.

Η αλήθεια είναι πως το θέμα της συμφωνίας με Μπόμπολα το θυμήθηκε η σημερινή διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και αφού ήλθε σε αντιπαράθεση με τη Reggeborgh. Όπως και ανακάλυψε ότι οι Ολλανδοί θέλουν αύξηση κεφαλαίου και γι αυτό δεν έκαναν συμφωνία με την Farallon να εξαγοράσουν τις μετοχές που έχει σε ενέχυρο.

Φαίνεται, όμως, ότι αυτά ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, καθώς η Ελλάκτωρ μπορεί να έχει ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης αλλά την ίδια στιγμή η Reggeborgh έχει και άλλες συμμετοχές στην Ελλάδα που θα μπορούσε να δημιουργήσει συνέργειες. Και αν οι Ολλανδοί αποφάσιζαν να επιβάλλουν αύξηση έχουν τέτοιες συνέργειες που και το ποσοστό τους θα αύξαναν και αυτό δεν θα ήταν εμφανές. Άλλωστε, δεν είναι πρώτη φορά που στο ελληνικό Χρηματιστήριο θα χρησιμοποιούνταν φίλιες δυνάμεις.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι πως η Ελλάκτωρ οδεύει προς διαμελισμό και το μόνο ουσιαστικό περιουσιακό στοιχείο με αξία που έχει αυτή τη στιγμή είναι η ΕΛΤΕΧ Άνεμος που δραστηριοποιείται στις ΑΠΕ. Και αν δεν είχε αυτό το περιουσιακό στοιχείο είναι βέβαιο ότι ουδέποτε θα μπορούσε να αναχρηματοδοτήσει τα τραπεζικά δάνειά της (με τις τράπεζες μάλιστα να τις έχουν βάλει το μαχαίρι στο λαιμό) μέσω των «αλμυρών» ομολογιακών ύψους 600.000.000 ευρώ.

Βεβαίως, το κατασκευαστικό κομμάτι έχει κι αυτό αξία μόνο αν αναδιαρθρωθεί και βρεθεί κάποιος που να ξέρει να το λειτουργεί. Και η γύμνια των Καλλιτσάντσηδων στον τομέα αυτό φάνηκε με την αποχώρηση ή πιο σωστά την αναγκαστική αποχώρηση Κούτρα. Όσοι, δε, γνωρίζουν τον τελευταίο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να θέλει να πάρει τη ρεβάνς και να έχει εμπλοκή στις εξελίξεις.

Το μεγάλο, όμως, πρόβλημα για την Ελλάκτωρ σήμερα θα ήταν αν δεν υπήρχε Reggeborgh. Και αυτό όσο κι αν φαίνεται «περίεργο» είναι μια πραγματικότητα που τρομάζει. Και τρομάζει γιατί οι αδελφοί Καλλιτσάντση πέραν της θεωρίας Καϋμενάκη δεν έχουν παρουσιάσει εναλλακτικό σχέδιο. Και όταν γίνεται λόγος για εναλλακτικό σχέδιο είναι προφανές ότι δεν αφορά τον έλεγχο της διοίκησης αλλά τον τρόπο που ο όμιλος θα βγει από τη στενωπό και το σπιράλ κατάρρευσης που έχει εισέλθει.

Εξώδικο

Προς το παρόν, πάντως, η μεγαλύτερη ανησυχία των αδελφών Καλλιτσάντση είναι η διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου, όσο και αν εμφανίζονται άνετοι μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τώρα τουλάχιστον γιατί την ημέρα που η Reggeborgh έστειλε το εξώδικο πάσχιζαν απεγνωσμένα με διαρροές σε φίλια μέσα ενημέρωσης, να αποδείξουν ότι δεν νομιμοποιούνται οι Ολλανδοί να υποβάλλουν το αίτημα και να θέλουν να πάνε στο δικαστήριο και στη συνέχεια κάνοντας στροφή 180 μοιρών μίλησαν για καλοδεχούμενο έλεγχο.

Το τι ακριβώς κρύβεται πίσω από τη στάση των αδελφών Καλλιτσάντση μένει να φανεί εφόσον γίνει έλεγχος που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ολλανδοί τον έχουν εστιάσει στην διαχείριση που έχει γίνει στην πλούσια Άνεμος κατά το τελευταίο έτος. Μένει να φανεί αν εστίασαν σωστά.

Διαβάστε επίσης:

Η Αττική Οδός καταπίνει τον Ελλάκτωρα

Όπως δημοσιεύτηκε στη “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” που κυκλοφορεί



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ